save game compatibility

Želite li svoj save s Football Managera 2023 nastaviti kada izađe FM24? Po prvi puta u povijesti igre, to će biti moguće. Uz novu značajku, zvanu Save Game Compatibility, koju donosi Football Managera 2024, svoj sadašnji save ćete moći nastaviti kada izađe nova verzija igre.

Mogućnost prijenosa savea iz jedne verzije Football Managera na drugu bila je vrlo tražena značajka tijekom godina. Nastavak vaše dugoročne karijera u koju ste uložili puno vremena sada će biti moguće nastaviti kada izađe nova igra. Ova novost će debitirati na FM24, ali će biti uključena i u sve sljedeće verzije igre.

Kompatibilnost obzirom na platforme

Važno je napomenuti da će ova značajka biti dostupna samo za istu platformu. Npr. save s FM23 Console neće biti moguće nastaviti na standardnoj verziji FM24 (za PC ili Mac).

Mogućnost učitavanja trenutnog savea moguća je (samo) u sljedećim slučajevima

  • Football Manager 2023 (PC/Mac) na Football Manager 2024 (PC/Mac)
  • Football Manager 2023 Console (Xbox/PS5) na FM24 Console
  • Football Manager 2023 Touch (Nintendo Switch™) na FM24 Touch

* Ova značajka trenutno neće biti dostupna na FM24 Mobile verziji, ali je Sports Interactive obećao da će raditi da tu značajku omogući na sljedećim inačicama Mobile verzije.

Što se prenosi, a što ne uz Save Game Compatibility?

Kada prenosite save s FM23 na FM24, moći ćete iskoristiti većinu novih značajki koje donosi nova verzija igre.

Moći ćete iskusiti najnovije korisničko sučelje i grafička poboljšanja, poboljšanja koja su napravljena u igri u pogledu novih ili obnovljenih značajki kao što su sustavi prekida (set-pieces), transferi, taktike i treninzi, kao i poboljšanja vezana za match engine.

Save Game Compatibility

Međutim, postoje neka ograničenja.

Nećete moći otključati nova postignuća (achievements) dok na FM24 igrate save kreiran na FM23. To se odnosi na trofeje na PS5, postignuća na Steamu i slične stvari.

Sve stvari vezane za bazu podataka također se neće mijenjati. Npr. ako je nekim igračima na FM24 povećan/smanjen Potential Ability to se neće odraziti na vaš save nego će taj podatak ostati kao i na FM23.

Za kraj, nećete pomoći gledati reprize utakmica odigranih na FM23.

Kako učitati FM23 save na FM24?

Kada prvi put pokrente FM24, prikazat će vam se opcija “Load FM23 Saved Games” neposredno iznad opcije “Start New Game“. Klikom na tu novu opciju prikazat će vam se zaslon s informacijama koji opisuje proces i daljnji uvid u to kako funkcionira prijenos FM23 savea.

Ova opcija s informacijama više se neće pojavljivati (nakon prvog pokretanja), ali ćete i dalje moći učitati FM23 save na FM24. Jednostavno, klikom na “Load Games” otvorit će vam se uobičajeni zaslov s popisom vaših karijera, ali ćete na vrhu imati poseban tab za FM23 saveove.


Najavom Save Game Compatibility značajke, Sports Interactive je započeo s detaljnijim predstavljanjem novosti koje dolaze na Football Manager 2024, a u sljedećim danima možemo očekivati još ovakvih najava. Tijekom općenite najave same igre, navedene su neke promjene koje možemo očekivati, ali nismo dobili nikakve detalje. Te detalje možemo očekivati u sljedećim danima.

Smatrate li Save Game Compatibility značajku korisnom?