transferi

Došlo je doba godine kada fanovi željno iščekuju najnoviji nastavak Football Managera. Ove godine Sports Interactive uvodi nekoliko poboljšanja u FM24, obećavajući impresivnije iskustvo do sada. Od pametnijih AI odluka kada su transferi u pitanju do potpune revizije sustava financija, FM24 donosi revoluciju u tim dijelovima igre.

No, prije nego što uronimo u vijet FM transfera, podsjećamo vas na transfer koji ne smijete propustiti. Football Manager 2024 je u svom pre-order periodu, a mi smo vam, zajedno s našim partnerima, omogućili FM24 pre-order po najboljoj cijeni na tržištu.

Pametniji AI transferi

Tržište transfera u stvarnom svijetu neprestano se razvija, a taj razvoj sada dolazi i u Football Manager. Sports Interactive je za FM24 radio na tome da smanje broj nelogičnih transfera koje rade klubovi kojima ne upravljate vi. Neke od promjena su sljedeće:

 • Poboljšano donošenje odluka AI managera: Drugi manageri će sada gledati da smislenije popune rupe u svojim ekipama. Npr. ekipa koja igra Gegenpress taktiku će se sada pri transferima fokusirati na npr. veznjake koji su kvalitetni kada su Stamina i Work Rate u pitanju
 • Fokus na PA umjesto CA: Ako se traži igrač za ulogu rezerve, AI manageri će dati prednost igračimas većim Potential Abilityjem, umjesto da se fokusiraju na Current Ability
 • Pametniji odlazni transferi: AI odluke o posuđivanju igrača također su postale više u skladu s kontekstom ekipe

Očekujte žestoku konkurenciju na transfer tržištu. AI manageri će sada donositi autentičnije odluke i neće ih biti lako nadmudriti!

Pogledaj više: Current & Potential Ability

Dinamički razvojni putovi igrača

Football Manager 2024 uvodi više fluidnosti u razvoj igrača:

 • Više šansi za mlade talente: AI manageri će sada obratiti više pozornosti na mlade igrače. To znači da će dati više šansi mladom, talentiranom igraču, čak i ako ima nešto manji Current Ability od nekog drugog. Također će u nekim manje bitnim utakmica (npr. kup) dati više šansi mladim igračima.
 • Late Developers: Neki igrači koji ne dobiju šansu u mlađim danima i ne uspiju ranije ostvariti svoj potencijal, imati će više šanse razviti se kasnije.
 • Povijest igrača: “Čistiji” user-interface (UI), koji vam omogućuje filtriranje povijesti transfera.

S dinamičkim razvojem igrača, manageri će morati biti pažljiviji, prepoznati potencijalne game-changere čak i ako trenutno griju klupu.

Pogledaj više: Football Manager 2024 System Requirements

Financije

Nastavno na promjene po pitanju transfera, napravljeno je i nekoliko promjena po pitanju sustava financija. Sve to kako bi te promjene bolje radile zajedno.

 • Financijska transparentnost: Uvedeno je niz promjena kako bi se dobio jasniji uvid u prihode i rashode kluba. Ključne financijske informacije sada su jasnije prikazane.
 • Prekoračenje transfer budgeta: Sada će biti moguće dovršiti neki ulazni transfer čak i ako nemate dovoljno raspoloživih sredstava u transfer budgetu. Tada će cifra raspoloživa za transfere otići u minus te ćete dobiti poruku inbox koja vas obavještava da trebate ili prodati igrače ili klauzule kako biste ostvarili novi prihod i izašli iz minusa.
 • Intervencija uprave: Ako ste misliti da ćete zbog prethodne stavke moći trošiti koliko želite… e, pa nećete razbojnici! Minus u transfer budgetu će se morati podmiriti, a ako to ne učinite sami, uprava će intervenirati te sama prodati nekog od igrača kako bi se minus podmirio.
transferi

Financijski Fair Play (FFP)

Football Manager 2024 donosi nove promjene po pitanju financijskog Fair Playa, kao i nekih drugih pravila za financije koje postoje u određenim državama.

 • Strože sankcije: Kršenje FFP pravila moglo bi dovesti do ograničenja transfer budgeta, novčanih kazni, pa čak i neisplaćivanja prihoda od natjecanja.
 • Detaljne vijesti o “administraciji“: Ako klub uđe u “administraciju”, dobit ćete sveobuhvatan pregled njegovog financijskog stanja.
ffp

Različiti izvori prihoda

Promjene nisu napravljene samo kada su rashodi u pitanju. Sada postoji veća fluktuacija u prihodima koji dolaze u vaš klub, što stvara više dinamike i intrige u svakoj karijeri.

 • TV prava: Ugovori za TV prava sada će imati fiksnu duljinu. To znači da će se vremenom moći doći do promjene iznosa kojeg ćete dobiti od TV prava.
 • Ulaznice i sponzorstva: Cijene sezonskih ulaznica (kao i pojedinačnih) sada će se mijenjati ovisno o tome jeste li ostvarili promociju u višu ligu ili ispali u nižu ligu.
 • Profesionalni status: Klubovi će sada postati profesionalni odmah nakon promocije u višu ligu, a ne na kraju sezone. Također, promjena statusa po pitanju profesionalnosti sada će se značajnije odraziti i kada su sportski i financijski aspekti u pitanju.
tv prva
ulaznice

Zaključak

Football Manager 2024 nedvojbeno donosi mnoštvo inovacija, posebice kada su financije i odluke AI managera u pitanju. Ali koliko su ove značajke revolucionarne? Poboljšani AI obećava konkurentnije tržište transfera, što bi moglo značajno povećati izazov za iskusne igrače. Iako ovo možda neće revolucionirati igru u njezinoj srži, nedvojbeno će dodati sloj dubine u ovaj dio igre.

Financijski aspekti, s druge strane, više se čine evolutivnim nego revolucionarnim. Uvođenje negativnog transfer budgeta i detaljnija pravila FFP-a dobrodošli su dodaci, ali oni nisu nikakva revolucija.

Vidjevši ove promjene, možemo zaključiti da Football Manager 2024 nije nikakav seizmički pomak kojemu su se mnogi nadali. Sve su ovo promjene koje postojeće stvari žele dodatno poboljšati. To je u skladu onoga što su iz Sports Interactivea najavili odmah na početku. Tada su rekli da će FM24 biti najpotpunije izdanje igre do sada.