nova rola

U četvrtak je Football Manager izbacio novi trailer i u video od samo jedne minute upakirali su hrpu novosti koje donosi Football Manager 2022.

Ako vas se prvi video nije posebno dojmio, ovaj bi mogao. U prošlom videu i tako nismo vidjeli ništa posebno. Osim datuma izlaska i nove color sheme, taj video nije donio apsolutno ništa.

Četiri tjedna prije izlaska beta verzije dobili smo prve naznake noviteta u igri. Novi mod, novi dio za analizu podataka i nova rola za stopere su ukratko nabrojane novosti, a u nastavku ćemo o svakoj od njih malo opširnije.

Versus mode

U videu najave smo, kod kreiranja igre, vidjeli opciju koja bi mogla predstavljati novi mod za igranje. Naziv moda je Versus i, po onome što smo mogli vidjeti, trebao bi biti ekskluzivan za FMFC članove.

FMFC je program predstavljen od strane Football Managera tijekom prošle godine, a kroz koji kreator igre dijeli određene informacije iz igre s članovima prije nego to postane dostupno igračima diljem svijeta. Slobodno se prijavite, besplatno je.

Kad smo već kod prijava, možete se prijaviti i na našu nagradnu igru u kojoj dijelimo Football Manager 2022. Također je besplatno.

No, vratimo se na Versus mode. Osim naziva i ekskluzivnosti za FMFC članove, nismo dobili puno informacija. Možemo pretpostaviti da će se ovdje raditi o klasičnim online utakmice kakve poznajemo unutar FM-a, samo ćete ovdje za protivnika nasumično dobiti nekog od drugih FMFC članova koji u tom trenutku također igraju taj mod. Nestrpljivo čekamo više informacija. Online dio već dugo žudi za nekim promjenama.

Nove grafičke opcije pri kreiranju vašeg profila

Nije velika najava, ali Football Manager 2022 donosi nove opcije prilikom izrade vašeg avatara. No, da vas pitamo, jel’ ikog briga za vaše avatare?

Ovo također može značiti da ćemo vidjeti i poboljšanja u izgledu faca regena. To je svakako korisnija stvar.

Detaljnije opcije rada sa stručnim stožerom

U FM21, dodali su opciju Recruitment Meetings i proširili opis zaduženja za vaše Performance and Recruitment analitičare. Sada se čini da su to dodatno proširili.

Football Manager 2022 trailer sugerira da ćete moći “surađivati sa stručnim stožerom bliže nego do sada”, a kratki uvid u gornji dio prikazanog screena ukazuje na velike promjene. Bolji i produktivniji razgovori o performansama tima i igrača? Razgovori sa sportskim direktorom o metama tijekom prijelaznog roka? Sve su to moguće opcije.

Proteklih su godina postojali problemi s time da neki prijedlozi nisu imali nikakvog smisla. Prije svega tu mislim na prijedloge skauta. Bilo je situacija u kojoj vam predlažu dovođenje nekih od najboljih igrača u igri u trenutku kada vodite klub iz dolje polovice tablice ili da vam predlažu dovođenje brazilskih igrača iako vam u klupskoj vizij izričito stoji da morate dovoditi npr. njemačke igrače.

Promjene po pitanju prijelaznog roka

Kada je prijelazni rok u pitanju, čini se da su se tvorci igre najviše fokusirali na transfer deadline day. Do sada je bilo moguće proći kroz zadnji dan prijelaznog rok kao kroz svaki drugi ili postaviti da svaki continue znači da će proteći jedan sat. Čini se da se to mijenja i da ćete sada moći sami odabrati koliko će vremena proći svaki put kada pritisnete space tipku na tipkovnici ili kliknete na gumb u gornjem desnom kutu.

Također, čini se da je povećana vjerojatnost da ćete dobiti ponude za igrače u zadnjim minutama prijelaznog roka.

Data Hub

Izbornik na lijevoj strani Football Manager sučelja postaje bogatiji za jednu novu stavku – Data Hub.

Napredna statistika sve dublje i dublje ulazi u Football Manager. I to nam se sviđa. Ako ne dijelite naše mišljenje i ako ne volite statistiku, brojke, excel tablice i podatke, nisam siguran što uopće radite na web stranici posvećenoj Football Manageru. Igra je toliko prepravljena brojčanim podacima da bi bilo čudno da niste fan toga.

Doduše, iz prethodno spomenutog izbornika na lijevoj strani maknuta je stavka Team Report. Novi Data Hub se čini kao zamjena i čini se da će svi podaci koji su tamo bili prezentirani biti prebačeni ovdje, ali s promjenama u prezentiranju tih podataka. Očekujemo više grafikona umjesto samih suhih podataka.

Osim toga, kao što prikazuje gornja slika, igra i vaš stručni stožer dat će vam vizualne prijedloge na temelju podataka iz prethodnih utakmica. Moja ploča postaje sparna samo gledajući gornju snimku zaslona i onu ispod koja prikazuje lako dostupne karte prolaza.

Ovo je, zapravo, već bilo u igri i mogli ste tim podacima pristupiti preko Inboxa nakon svake odigrane utakmice. Kreator igre najavljuje da će sada tim podacima biti lakše pristupiti.

Nova rola – Wide Center-Back

Ako ništa do sada nije zaokupilo vašu pažnju, ovo bi trebalo. Wide Center-Back je nova rola za stopere koja dolazi u igru. Ovo je, zapravo, nešto što je dobilo najviše pažnje među FM fanovima od izlaska zadnjeg videa.

Ako volite formacije s trojicom igrača u zadnjoj liniji i ako ste pokušavali tako igrati na FM21, znate da takve taktike nisu bile najuspješnije prošle godine. Ako ste bočne igrače postavljali na pozicije wing bekova, možda ste i mogli postići neki uspjeh, ali u formacijama gdje su ti igrači na pozicijama MR i ML, rezultatska katastrofa je bila najizgledniji ishod.

Sada imate mogućnost zatražiti od svog lijevog ili desnog CB -a da “ostane u posjedu i tako da podršku veznom redu kao bek’. Opcija “stay wide in possession” već je bila dostupna kao dio posebnih instrukcija za igrača, ali ovo bi moglo odgovarati igračima poput Harryja Maguirea ili Virgila van Dijka koji vođenjem lopte mogu započinjati napade.