football manager promjene

Football Manager je proteklih 20 godina najbolja poveznica između gamimg zajednice i nogometnih entuzijasta. A to se spremaju podići na jedan veći nivo. Objavili su to danas u velikom obraćanju Milesa Jacobsona putem službene Sports Interactive web stranice. Obećavaju nam da će nas povesti na uzbudljivo putovanje.

No što to točno znači?

FM23 najigranija igra do sada

Miles je započeo slavljenjem uspjeha FM23. Sports Interactive je iskoristio dolazan na nove platforme (Xbox, PlayStation), što je značajno povećalo doseg igre. Iako je to pohvalno, studio priznaje da FM23 nije sasvim ispunio očekivanja svojih gorljivih obožavatelja u pogledu novih značajki koje su donosili u zadnje vrijeme.

Također su priznali da su svjesni manjka komunikacije izmađu studija i fanova. Obećavaju da će se to popraviti, a današnje obraćanje je početak toga.

FM24 će biti zadnji ove vrste

Football Manager 2024 biti će 20. izdanje od nastanka Football Manager franšize. Uz to će biti i posljednje izdanje Football Managera kakvog poznajemo. Barem tako kažu.

Možete očekivati mnoštvo poboljšanja, velikih i malih, kako u vidu novih značajki tako i kroz poboljšanja postojećih stvari u igri. Sve je to zahvaljujući idejama i povratnim informacijama iz studija, svijeta nogometa i doprinosa s našeg foruma za zahtjeve za značajke. Velika većina tima u Sports Interactiveu radi na FM24, s idejom da će to nedvojbeno biti najpotpunija verzija Football Managera do sada.

Dugo željeni novitet dolazi na FM24

Mnogi veliki noviteti za Football Manager 2024 su već završeni što timu donosi više vremena za usavršavanje drugih noviteta, popravljanje poznatih problema i otkrivanje novih koji bi se mogli pojaviti. To, ipak, ne znači da će ti noviteti biti najavljeni znatno ranije nego do sada!

Međutim, jedna novost koja dolazi na Football Manager 2024 već je danas najavljena. Naime, najavljeno je da će biti moguć transfer savea s jedne inačice FM-a na drugu. To znači da ćete sejv koji igrate na FM-u 23 moći nastaviti igrati na FM-u 24. A ova značajka neće biti aktivna samo za ovogodišnju verziju igre. Također je plan da se vaše igre iz FM24 prenesu u FM25, unatoč velikim promjenama koje dolaze za FM25.

Ovo neće biti jedini dugo traženi novitet koji dolazi na FM24, također je najavljeno u današnjem blogu.

FM25: početak novog poglavlja

Kao što je već spomenuto, FM24 bit će zatvaranje jednog poglavlja. Ali daleko od toga da je to kraj FM priče… Sports Interactive najavljuje da će FM25 donijeti najveće promjene još od Football Managera 2009, inačice kada smo po prvi puta vidjeti 3D prikaz utakmice.

Novi Match engine

Football Manager 2025, FM25 Console i FM25 Touch će biti prvo izdanje Football Managera koje prelazi na novi Match engine – Unity.

Unity je dobro znan u gaming zajednici. Taj engine pokreće velik broj popularnih igara, kao što su Genshin Impact i Cities Skyline. Tijekom izbora novog Match enginea, SI studio je istražio mnoge engine te su se na kraju odlučili na prelazak na Unity.

Prelazak na novi Match engine donijet će i značajna grafika poboljšanja unutar same utakmice, no kao posljedicu toga možemo očekivati da će FM25 donijeti i veće sistemske zahtjeve za pokretanje igre.

Super realistične animacije

Velike promjene možemo očekivati i kod animacija, a prvi, manji dio tih promjena, doći će već na FM24. Kada su te animacije u pitanju, poseban naglasak će biti na fizici lopte i kreatanju igrača.

To će postaviti temelje za većinu poboljšanja koja će doći uz grafičke nadogradnje na modelima, stadionima i okolnim scenama koje će biti predstavljene u FM25 – iako će FM24 još uvijek izgledati bolje grafički od FM23.

Jednostavno rečeno, način na koji sve izgleda bit će daleko realističniji nego ikad prije. To očito zahtijeva znatna ulaganja – ali uz rast studija posljednjih godina, SI sada ima raspoložive resurse kako bi osigurali da i FM24 i FM25 napreduju istovremeno.

Ženski nogomet

FM25 donijet će i dugo očekivani dolazak ženskog nogometa u Football Manager franšizu. Taj novitet je najavljen još 2021. godine, ali od tada nismo dobili nikakve nove informacije. Do sada.

Više detalja o ovom novitetu nismo dobili, ali Sports Interactive kaže da za to imaju punu podršku vodećih ljudi koji se brinu za ženski nogomet.

Zaključak

Više o novitetima ćemo moći saznati u drugom kvartalu (travanj, svibanj, lipanj) 2024. godine, barem kada je FM25 u pitanju. Što se novosti po pitanju FM-a 24 tiče, o tome, kažu, uskoro.

Dakle, da sumiramo.

FM24 – obilježavanje 20. obljetnice Football Manager franšize za koju Sports Interacitve igračima želi donijeti najkompletniju igru do sada. I to na sve platforme: Steam, Epic, Microsoft Store, Game Pass, PS5, Xbox, Apple Arcade, Switch, iOS i Android.

FM25 – revolucija. Unity engine će donijeti novi grafički engine, svježe korisničko sučelje i napredne animacije, uz uvođenje ženskog nogometa (plus puno više, na svim platformama).