football manager 2021

Jesen je svake godine jedno od najzanimljivijih razdoblja za svakog ljubitelja Football Managera. Polako se započinju poslijednji sejvovi na aktualnoj verziji igre uz neprekidno osvježavanje feeda najdraže društeve mreže u potrazi za novim informacijama o novoj inačici koja samo što neće izaći. Tako je trebalo biti i ove godine, no Football Manager 2021 je još uvijek daleko od izlaska.

Pandemija koronavirusa imala je negativan utjecaj na većinu svijeta, a tako niti Sports Interactive nije ostao neokrznut. Za vrijeme lockdowna, tijekom ožujka, Sports Interactive je mnogim dobrotvornim akcijama pomagao borbu protiv nevidljivog neprijatelja te inicijativu Black Lives Matter, a cijeli svijet, koji je na neki način bio prisiljen ostajati kod kuće, imao je priliku tijekom jednog tjedna besplatno zaigrati Football Manager 2020.

Odgođen izlazak Football Managera 2021

No, nama najvažnija posljednica svih ovogodišnjih događanja je odgoda izlaska novog Football Managera. Posljednih šest inačica igre (od FM15 do FM20) izašlo je tijekom studenoga (11. mjesec). Vrijedi napomenuti da je FM20 izašao najkasnije do sada, 18. studenoga 2019. godine. Ove godine datum izlaska će biti još kasniji, a prema riječima samog developera igre to će biti do kraja ove godine.

What I can confirm today is that, despite all the problems going on in the world, there will be new Football Manager games released later this year.

Miles Jacobson, studio director

Time su opovrgnuta neka šuškanja da bi FM21 mogao izaći početkom 2021. godine. Sports Interactive nije preciznije govorio o datumu. Samo su napomenuli da će datum izlaska igre kasniti, ali da će biti ove godine. Prema tome, Football Manager 2021 ćemo najvjerojatnije prvi puta igrati tijekom prosinca. Ostaje za vidjeti hoće li i ove godine biti omogućeno igranje beta verzije igre onima koji ju kupe tijekom pre-order razdoblja.

They will be delivered a little later than we’d originally planned, but they’ll have exceptionally strong feature sets… albeit different to those we thought we’d settled on back in January when I completed my ‘dream feature set’.

Miles Jacobson, studio director

Najavljeno je da će u novoj igri biti veliki broj novosti i novih značajki koje će, prema rečenom biti drugačije nego je prvotno planirano. Ipak, nije precizirano hoće li neka planirana poboljšanja zbog nedostatka vremena biti odložena za neke buduće verzije igre ili će ih dodati još više kao kompenzaciju za kasniji izlazak igre.

Football Manager 2021 dostupan na više platformi

Football Manager 2021 biti će dostupan na više platformi i trgovina nego ikad prije. Na prvu zanimljiva najava no što to zapravo znači? Football Manager je već godinama dostupan na Windowsima i MacOS sustavu, od FM-a 19 ukinuta je mogućnost igranja na Linux operativnom sustavu, ali je FM20 donio mogućnost igranja igre putem Googleove platforme Google Stadia. Ne očekujemo da će se Football Manager povući s bilo koje od te tri platforme, a na Windowsima i macOS-u će i dalje biti dostupna Football Manager Touch verzija igre. FM Touch i/ili FM Mobile očekujemo da će nastaviti biti dostupni za igru na Androidu, iOS-u i Nintendo Switchu.

Our games will be on more platforms and available on more stores than ever before when they’re released later this year but, with regards to features and release dates, it’s a little too early for us to talk about the specifics right now.

Miles Jacobson, studio director

Ono što s velikom sigurnošću možemo reći je da Football Manager 2021 dolazi na Epic Games Store. Do sada, ako ste FM htjeli igrati na PC-u, vaš jedini izbor bio je Steam. No, to više neće biti tako. Ova informacija, naravno, nije potvrđena. No činjenica da je prije nekoliko dana Football Manager 2020 postao dostupan na Epic Games Storeu (i da ga možete preuzeti besplatno), možemo to smatrati početkom dugotrajnije suradnje.

No, što je s novim platformama na koje dolazi FM? Nitko to precizno ne zna, no šuška se da će se Football Manager 2021 moći igrati na PlayStationu i Xboxu. Koliko to ima smisla ostavljamo vama na prosudbu, ali treba se sjetiti da je FM prije 10-ak godina bio dostupan na Xbox 360 konzoli te na PlayStation Portable i PlayStation Vita koji su ipak više nešto kao preteče Nintendo Switcha.

Football Manager 2021 System Requirements

Ako ste Football Manager 2020 uspjeli pokrenuti i igrati bez problema na vašem računalu/laptopu, najvjerojatnije ćete to moći i s FM-om 21. Ne treba očekivati da će se sistemski zahtjevi previše mijenjati između dvije igre. Iako službeno sistemski zahtjevi nisu objavljeni, očekujemo da će biti slični onima za Football Manager 2020.

Odgođena najava i pre-order igre

Zajedno s odgodom izlaska igre, Sports Interactive je posljedično odgodio i službene najave novosti koje nas u igri očekuju kao i pre-order razdoblja.

Prošle godine prvu službenu najavu Football Manager 2020 dobili smo 27. kolovoza, dok je službeni datum izlaska bio 18. studenoga. Između najave i izlaska igre prošlo je nešto manje od 3 mjeseca tijekom kojih smo dobivali opširnije najave pojedinih značajki.

Ukoliko se Sports Interactive zadrži na prošlogodišnjem timelineu, prve informacije o FM21 možemo očekivati su sljedećih 2 tjedna. No, ovo je isključivo osobno mišljenje. Sports Interactive će dinamiku objavljivanja novosti odraditi kako oni misle da je najbolje u ovim okolnostima.