napadači

Puno se polemike razvilo oko ovoga pitanja u zadnje vrijeme. Može se reći da su naši napadači raznoliki, tj. da svatko od njih može ponuditi različiti set kvaliteta. Neki vide Livaju, neki Kramarića kao prvog napadača, svi smo mi izbornici i znamo “najbolje”. Na sreću, za to imamo FM23, gdje svi to možemo biti i zadovoljiti svoj ego, staviti Diona Drenu Belju u napad i reći “ko vas šiša”.

Zbrojimo ocjene u Football Manageru 2023, pa pogledajmo izgledaju naši napadači:

  • Kramarić – 454
  • Rebić – 445
  • Livaja – 439
  • Budimir – 438
  • Petković – 422

Znam, znam, nije svaka ocjena jednako bitna i svaki atribut je za određeni segment, no možda nešto pokazuje, pa možemo pogledati koji bi igrač bio najbolja opcija za našu repku na prvenstvu koje je iza ugla.

Suzimo izbor na četiri igrača, pošto Rebića nema, druge kombinacije sa Oršićem, Perišićem, Vlašićem, kao “špicama” ćemo za sada staviti po strani. Iako bi ja igrao sa njima u FM23 u sustavu, 4-1-2-1-2 kao nekad veliki Milan, jer forsirati krila koja nemaš, te forsiranje igrača kojima očito ne odgovara određena pozicija je čisto “šamaranje mrtvog magarca”. No pustimo to za neku drugu analizu.

Andrej Kramarić

napadači - andrej kramarić

Andrej je legenda Hoffenheima, što mnogi zaboravljaju. Hoffenheim je stabilan Bundesligaš, gotovo uvijek u gornjem dijelu tablice, te konstantna opasnost za najjače timove Bundeslige. Kompletan igrač koji ima izvrsnu tehniku, pregled igre, osjećaj za prostor, te kako je Dalić rekao, “dao je toliko bitnih golova, kada je trebalo”. Pogledajte njegov profil, “places shots”, “likes to lob keeper”, “tries tricks”, ocjene su podjednake i konstantne. Zamislite da su još jednu do dvije ocjene više, bio bi mega-klasa. No u reprezentaciji svi još uvijek osjećamo da to nije to, da on može više. Još uvijek zna djelovati preplašeno i neodlučno. Je li ovo prvenstvo njegovo? Može li Andrej u svojoj glavi napraviti iskorak, podići razinu samopouzdanja na još viši nivo? Biti najbolji strijelac prvenstva? Traži li ono Bayern napadača? Sve ovisi o njemu. Pišite u komentarima.

Marko Livaja

napadači - marko livaja

Znam da mnogi zazivaju Marka Livaju, te mnogi se “kunu” u njega da je on ta devetka, koja je potrebna našoj reprezentaciji. “Prvi nakon Šukera”, “Bez Livaje smo ništa”, samo su neki od komentara naših 4 i kusur milijuna izbornika, koje ćemo redovno pronaći ispod članaka raznih portala. Načelno se slažem, jer vjerujem da za razliku od Kramarića, Livaja ima ono nešto. Kuraže, drskosti, odvaženosti, smjelosti, hrabrosti, smionosti, samopouzdanja. Birajte riječ, nećete pogriješiti.

Također, nije toliko poznat u svijetu, te bi mogao biti iznenađenje za protivničke obrane. Vidimo da je nositelj igre Hajduka, no Livaja nije Hrvatska, niti on može biti iznad reprezentacije. U svome klubu možda je “superstar”, ali ne smije se vrtiti svijet oko njega. Stekao se osjećaj, da više ljudi “navija” za Livaju, nego li za samu reprezentaciju. Mirna glava, prilika će doći. Finishing – 15, Technique – 15, Composure – 15, Flair – 17, Balance – 18. Svi znamo njegove kvalitete: kretanje sa loptom, vizija, tehnika, nos za gol; no može li Livaja to protiv čvrstih obrana? Mogu li ga defenzivci isprovocirati? Pišite vaše mišljenje.

Ante Budimir

napadači - ante budimir

Zamislite situaciju; zbog visine Marokanaca, u prvoj utakmici Dalić postavi Budimira kao prvog napadača. Taj isti Budimir zabije dva ili više golova. (!) Dalić bi istog trena postao vizionar, a Budimir bi preko noći postao Mandžukić, zar ne? Nažalost LaLiga Santander nije toliko popraćena od strane naših medija, izuzev Reala i Barcelone. Međutim, to je liga druga po bodovanju u Europi, ispred Serie A i Bundeslige.

Nakon što je Osasuna od Mallorce 2020. godine, prvo posudila, pa otkupila ugovor Ante Budimira, isti je postao neizostavan član prve postave. Sa svojih 190cm visine i izvrsnom skok igrom, igrom glavom, te čvrstinom, Ante je pravi “teškaš”. Može se pohrvati sa svakim obrambenim igračem. Osasuna igra u formaciji 4-3-3, gdje je Ante Budimir igrač koji igra poziciju “target men-a”, povlači se nazad, te spušta za brzonoge krilne napadače, koji ulaze sa bokova. Problem nastaje, kao što sam već gore spomenuo, kada nemate brze krilne napadače. No u paru sa nekim brzonogim napadačem, vjerujem da Ante može biti itekako od koristi. Osasuna je na sedmom mjestu na tablici LaLige, 3 boda je dijeli od trećeg mjesta, ispred kojih su samo Real i Barcelona.

Bruno Petković

Znate ono u FM-u kada imate igrača u timu koji vam se baš ne sviđa? Vjerujem da je nekima to Bruno Petković. Ocjene: Finishing – 12, Work Rate – 7, Decisions – 7, pa i nisu baš nešto za napadača. Uhvaćen više puta sa cigaretom u kojekakvim klubovim. I eto ga u reprezentaciji. Zašto?

Bruno Petković je prije svega klasa, koja nikako da “ispuca” svoj potencijal na van. No kada svi odustanu od njega, on napravi nešto što nitko ne očekuje. Škarice, nadskoči svakog igrača, gol sa distance, počne se vraćati u obranu, zabije kada je to važno i postane jako bitan kotačić tima. Eto zato je na prvenstvu. Sa njim nikada ne znaš na čemu si. A ukoliko Dalić osjeti da je “taj dan”, moglo bi “biti papra” za suparničke obrane. Vjerujem da je veliki igrač, čija karijera ovisi o njemu samom. Može biti izvrstan za neku Bundesligašku momčad, no još se mora dokazati. to može na ovom prvenstvu.

Strength – 17, Flair – 18, Teamwork – 19, Vision – 17, Technique – 16, Passing – 14, First Touch – 15, Dribbling – 15. Ovo su ocjene dostojne veznjaka visoke klase. Bi li trebalo razmišljati izvan kutije? Povući Brunu na veznog igrača, kao što je Newcastle napravio i pogodio sa Joelintonom? Ili biti visoki ofenzivni vezni poput oca Domagoja Vide, ikone – Rudike?


Sa kojom formacijom bi ste vi zaigrali? Kojeg napadača bi vi uvrstili u svoju momčad? Klasičnog napadača, lažnu devetku, klasičnog “target men-a” ili nešto sasvim treće, pišite u komentarima.