preporuke-kanada

Kanada po drugi put dolazi na Svjetsko prvenstvo. U Meksiku 1986. se nisu proslavili, izgubili su sve tri utakmice, ali nova generacija kanadskih nogometaša daje neki novi optimizam naciji. Za četiri godine najveća nogometna smotra dolazi na njihovo tlo pa će Kanada “Operaciju Katar” iskoristiti kao pripremu za velik rezultat na SP-u kojeg će ugostiti zajedno s SAD-om i Meksikom.

kanada - logo
kanada - gostujući dres
kanada - treći dres

Nogomet u Kanadi, dolaskom sve većeg broja Europljana, te globalizacijom nogometa, prestao je biti “kanta za napucavanje” u međunarodnom nogometu, te da samo poznamo Juliana de Guzmana, Paula Stalteria, te Juniora Hoiletta koji je pozvan i na ovo Svjetsko prvenstvo. Jeste li znali da je u Kanadi nogomet (ne onaj američki) prvi puta zaigran 1859.? Danas su svi bolji igrači članovi respektabilnih timova diljem Europe, te imaju vrlo mladu perspektivnu momčad, za koju će se tek čuti, a kojima čuvaju leđa iskusnjaci poput Atibe Hutchinsona.

Atiba Hutchinson

Atiba Hutchinson

Širim poznavateljima nogometa, skandinavcima, navijačima PSV-a i Bešiktaša, ova tridesetdevetogodišnja ikona, koja je i dan danas bitan kotačić u Kanadskoj reprezentaciji i ekipi Bešiktaša, još nije objesila kopačke o klin. Kako naš Modrić produžuje ugovor iz godine u godinu, tako ovaj 187cm visok veznjak i dalje produžuje vjernost svome klubu. To vjerojatno dovoljno govori o kakvom je igraču riječ. Veliki radnik, pouzdan i čvrst, uzor mladima, skoro pa je nevjerojatno da nikada nije zaigrao u Premier Ligi.

Cyle Larin

Cyle Larin

Nije li Club Brugge jedno veliko iznenađenje ove godine? E pa od tamo dolazi najbolji strijelac Kanadske nogometne reprezentacije. Cyle Larin, još jedan dugogodišnji član Bešiktaša, debitirao 2014. godine za reprezentaciju, te od tada neizostavan član prve momčadi. Iako je za Club Brugge ove polusezone zabio samo jedan gol, ovaj robusni 27-godišnji napadač, konstantna je prijetnja pri svakome prekidu, zabio mnoge bitne golove za repku. Drugim riječima, uvijek je tu, kada treba.

Stephen Eustaquio

Stephen Eustaquio

Ponajbolji igrač i apsolutni mozak Kanadske reprezentacije, odnosno kanadski Joao Moutinho. Nije tako ni daleko, jer nastupa za Porto. Iako rođen u Ontariu u Kanadi, sa 7 godina seli u zemlju svojih roditelja, te većinu igračke karijere je proveo u Portugalu. Ove godine je prvotimac u Portu, no miriši da bi mogao napraviti još veću karijeru. Posjeduje iznimnu preglednost igre, kreativnost, tehniku, a zna ponekad opaliti iz daljine. Kod mene na mom saveu FM23, nakon 2 godine, standardni je igrač Manchester Uniteda.

Budućnost

Ovo je prvo Svjetsko prvenstvo za Kanadu. Završili su kvalifikacije kao prvi na tablici, zahvaljujući boljem omjeru nad Meksikom, ostavivši prve konkurente SAD, na trećem mjestu. Tko su ti klinci? I što od njih očekivati? Mi u Football Manageru najviše volimo takve igrače, koji su potencijali. Pa da vidimo:

Prvi je Alphonso Davies (22), koji se nakon nekoliko godina razvije u apsolutno najboljeg lijevog bočnog na svijetu (!). Iznimna brzina, konstantnost i upornost, pridonose da biva neuhvatljiv svojim čuvarima po svojoj strani. Bayernu toliko bitan, da ga ne puštaju već godinama, bez obzira na Cityev interes. Ne smije ga se pustiti iz oka. Učinite li to, već je na drugom kraju terena.

Johnatan David (22) – treba li uopće spominjati ponovno hitrost, brzinu. Igrač koji je bljesnuo u šampionskoj sezoni Lillea. U Football Manageru konstantan je interes europskih giganata za ovog brzonogog krilnog napadača. Očekujem njegovu prodaju nakon Svjetskog prvenstva.

Liam Millar (23) – brzonog… dobro, nećemo o tome, to smo već shvatili. Kanada = brzina. Ovaj igrač je potencijalno iznenađenje. Možda nekima nepoznat, ali igračima FM-a sa Liverpoolom u prošlim godinama itekako poznat. Razvio bi se u kvalitetnog napadača. Što on danas i je. Ali nikada nismo našli mjesto za njega u Liverpoolovom sastavu. Što on danas i nije. Ali je iznimna klasa, igra u Baselu.

Ismael Kone (19) – ovaj veznjak ogromnog potencijala, mogao bi biti u narednim godinama jedan od glavnih nositelja Kanadske reprezentacije. Predani, čvrsti radnik, sredine terena. Trenutno igra u Montrealu, no nakon SP22, vjerojatna destinacija će mu biti jedan od top europskih klubova.

John Herdman

Nepoznati nogometni stručnjak, koji je uspio spojiti iskusne igrače, poput Vitorie, Borjana i Hutchingstona, sa mladim iznimnim potencijalima, zaslužuje svaku pohvalu za svoja postignuća. Herdman, sa iskustvom vođenja pretežito ženskih nogometnih timova, uspio je doći do povijesnog postignuća, plasmana u grupnu fazu Svjetskog prvenstva, te podigao Kanadu sa 72. mjesta na 33. na FIFA-inoj rang ljestvici. Njegova Kanada gradi se već 4 godine, a što će tek biti za 4 godine, kada ova mladost stasa, te dođu neki novi klinci, uvjerite se sami i odvažite se na save sa Kanadom u svom novom FM-u 2023. Kada vidimo sada sa kakvom momčadi raspolaže, možda i nije tako slučajno. Tko će ga znati u današnjem svijetu punom čuda. Koja divna zemlja. Volim Kanadu.

“Lišće je poprimilo one divne nijanse žute i narančaste boje. Vozio sam kroz prirodu i vidio par jelena. Tako su graciozni. To su najljepše životinje na svijetu. Ovo mora da je raj. Volim Kanadu.” – nećemo dalje, jer znamo kako završava.