cro-update-fm23

Football Manager 2023 službeno je izašao prije 20-ak dana. Stoga je vrijeme da i Cro-Manager predstavi najpoznatiji od svojih dodataka – cro-update. Dodatak je koji aktivira niže lige hrvatske nogometne piramide. Dodatak je, naravno, napravljen za Football Manager 2023 i radit će isključivo na toj inačici igre. Također, treba napomenuti da će dodatak sigurno raditi na originalnoj igri. Ako igru niste kupili, naša je preporuka da to učinite.

Što je cro-update?

Cro-update je dodatak za Football Manager kojeg Cro-Manager zajednica izrađuje već godinama. Izradom ovog dodatka nastojimo omogućiti igranje Football Managera s klubovima koji se nalaze izvan dvaju najjačih nogometnih liga u sustavu hrvatskog nogometa. Konkretno ovaj dodatak aktivira Drugu i Treću nogometnu ligu te je uz pomoć njega moguće igrati s klubovima članovima 2. NL 3. NL Istok, 3. NL Sjever, 3. NL Središte, 3. NL Zapad i 3. NL Jug.

Pri izradi ovog dodatka vodili smo računa da aktivirane lige budu u potpunosti realne, tj. s realnim pravilima. Tako ćete od sezone 2024/25 u HNL-u ponovno imati odigravanje za ostanak između devetoplasiranog kluba HNL i drugoplasiranog kluba Prve NL. Također, od iste se sezone 1. NL smanjuje s 12 na 10 klubova, a 2. NL povećava sa 16 na 18 klubova. Sustav promoviranja u višu i ispadanja u niže lige će se također odvijati prema realnim pravilima.

Stvar koja je dosadašnjih godina stvarala najviše problema, a to je miješanje klubova između liga određenih regijama, ovog je puta riješena uz Dynamic Relegation sustav tako da toga više ne bi trebalo biti.

Kada je Hrvatski kup u pitanju, s ponosom možemo najaviti da smo unutar ovog updatea uspjeli rekreirati sustav nacionalnog kup koeficijenta prema kojem se i inače direktno u šesnaestinu finala hrvatskog kupa izravno kvalificira 16 klubova koji su tijekom prethodnih 5 sezona imali najviše uspjeha u kupu. Do sada smo taj problem riješavali na način da izravno u kup ide 16 najboljih klubova u ligi prethodne sezone (10 iz HNL-a + 6 iz Prve NL), no sada će i taj dio unutar Football Managera biti potpuno realan. U prvoj verziji updatea igra će nasumično odrediti ostala 32 sudionika kupa prema županijama dok ćemo u drugoj verziji imati i županijske kupove prema kojima će se, kao i u stvarnosti, određivati sudionici nacionalnog kupa.

Planovi na verziju 2.0

Uskoro je u planu izbaciti u verziju 2.0 ovog dodatka. Kod kreiranja druge verzije dodatka želja nam je aktivirati sve lige unutar hrvatske nogometne piramide. Također ćemo dodati i županijske kupove.

Za sve to napraviti, potrebno je prikupiti što veliku količinu podataka o klubovima i njihovim pripadajućim mjestima (gradovima/selima). Zbog toga vas pozivamo da nam se pridružite i pomognete s izradom. Zainteresirani za prikupljanje podataka se mogu javiti na Facebooku, Instagramu ili putem e-maila.

cro-update download

Prije nego preuzmete cro-update dodatak želimo vas podsjetiti da je ovaj dodatak vlasništvo Cro-Manager zajednice te kreatora samog dodatka. Stoga vas molimo da ne kopirate dodatak te ga uploadate na druge servise. Slobodni ste podijeliti postojeći link za download i/ili link ovog članka na Cro-Manager portalu.

Kako instalirati dodatak?

Nakon što preuzmete dodatak, kopirajte ga u folder:
Dokumenti/Sports Interactive/Football Manager 2023/editor data

Recite nam svoja iskustva

Na kraju vas pozivamo da nam se pridružite na društvenim mrežama te s nama podijelite vaše uspjehe s hrvatskim niželigaškim klubovina. Javite nam se na forum, Facebook stranicu, Instagram, ili Twitter te nam pošaljite vaše rezultate. Rado ćemo to podijeliti na našim profilima.