Godina 2010. bila je iznimno uspješna za OSC Lille. Osvojili su naslov prvaka Francuske, te Francuski kup. Trener je bio Rudi Garcia. Imali su najboljeg strijelca lige, Moussa Sow je te sezone utrpao 25 komada. Osvajanju trofeja pripomogao je te godine i Gervinho sa svojih 15 golova i 9 asistencija. No znate li tko je bio dječak koji je u velikoj mjeri omogućio sve to? Tada je imao svega 20 godina i nosio je Lille do dvostruke krune, a njegovo ime je Eden Hazard. Čovjek poteza, čovjek koji bi driblinzima izluđivao protivnike i stvarao viškove koji su omogućavali Sowu i Gerwinhu da se nazabijaju.

Ovo nije članak o Hazardu, a sve ovo gore navedeno je važno jer u Lilleu danas odrasta novi Hazard, novi motor te ekipe.

Nicolas Pepe rođen je 29.05.1995. u Mantesu, predgrađu Pariza. Karijeru započinje u amaterskog klubu Politiers, u francuskoj petoj ligi. Tada Pepe pokazuje da će biti izvrstan igrač. Na ponude nije trebalo dugo čekati. Nakon samo jedne sezone u svoje redove ga dovodi Angers, tada drugoligaš. Pepe za Angers debitira u kolovozu 2014., a svoj prvi pogodak za ekipu postiže 3 mjeseca kasnije. 2015. Godine Pepe odlazi na posudbu u Orleans, kojemu pomaže ući iz treće u drugu francusku ligu. Po povratku sa posudbe, Angers je postao prvoligaš, te je Pepe dobio priliku iskazati se na najvišoj razini. 2017. Nicolas Pepe sa Angersom igra finale Francuskog kupa gdje gube od PSG-a sa minimalnih 1-0.

I to je bilo dovoljno Marcelu Bielsi. Bielsa je tada sjedio na klupi Lillea, te je odlučio iskeširati 10 milijuna eura Angersu sa Pepeove usluge. Iako se prošle sezone jedva ostali u ligi, ove godine Lille drži drugo mjesto iza nedodirljivog PSG-a, a Pepeov šou je mogao početi. U vezi njegovog dovođenja spominje se Barcelona.

Nicolas Pepe – analiza igre

Nicolas Pepe igra na poziciji desnog krila, a kao ljevaku ta mu pozicija savršeno odgovara. Igrač je to sjajne kreativnosti i tehnike, čime vrlo lako sebe ili svoje suigrače izbacuje u gol šanse. O tome svemu najbolje svjedoče brojke. Pepe ove sezone ima 17 pogodaka i 8 asistencija.

Što se kreacije tiče, Pepe ima sjajan pregled igre. Kada se tome pridoda njegov izvanredan dribling i lakoća u stvaranju viška, ne čudi brojka od Lilleovih 45 golova u ovoj sezoni. Na prvoj slici vidimo Pepea koji šalje loptu u prostor pored trojice čuvara i time svojeg suigrača izbacuje u sjajnu poziciju za pogodak. Na slici broj 2 Pepe nakon što je primio loptu na desnom krilu, s njom zabada prema sredini terena i tako se oslobađa čuvara. Nakon toga ponovno šalje sjajnu loptu u prostor, te asistira suigraču za pogodak.

Kada su njegovi golovi u pitanju, tu je Pepe još dominantniji. Okretnost i velika brzina omogućuju mu da se na malom prostoru u kratkom vremenu riješi čuvara, te sam sebe gurne u poziciju za postizanje pogotka. Na slici broj 1 Pepe prima loptu u kontri na desnom krilu, te se u mjestu izbacuje na lijevu nogu. Tim potezoj vara svog čuvara i nastavlja loptu voditi prema sredini šesnaesterca. Ta akcija se nastavlja na slici broj 2, gdje privlači i drugog igrača. Njega također vara još jednim lažnjakom, stvara si prostor za udarac svojom jačom nogom, te postiže pogodak za pobjedu u sudačkoj nadoknadi.

Sljedeća situacija pokazuje koliko malo mu je dovoljno da si otvori prostor za udarac. Pepe prima loptu bočno okrenut golu. Situacija je povoljna za udarac lijevom nogom prema vratima. Međutim, on se okreće za 180 stupnjeva, što vidimo na slici broj 2, tima vara čuvara i otvara si udarac desnom nogom, koji ovaj put završava na gredi.

Sa iste utakmice nam dolazi i sljedeća situacija. Jednim potezom u punom trku prolazi svog čuvara i loptu vuče sve do vrha šesnaesterca. Tu privlači novog igrača, koji se u obrani postavlja na način da očekuje Pepeov dribling prema gol aut liniji. Nicolas se ovog puta odmah odlučuje na završnicu, te preciznim udarcem matira vratara.

Jasno, ovo je samo maleni dio njegovih majstorija iz ovosezonskih utakmica. Ovako možemo secirati svaku njegovu utakmicu i samo se još više uvjeriti u genijalnost ovog mladića, no to bi trajalo predugo. Ukoliko želite vidjeti još Pepeovih poteza, pogledajte jednu od Lilleovih sljedećih utakmica. Nećete požaliti. A neće požaliti ni Lille, pitanje je dana kada će europski velikani istresti milijune.


Ako vam se sviđa tekst, pridružite nam se na Discordu među mnogim ljubiteljima Football Managera i nogometa općenito