george best

Kažu da je George Best bio jedan od najtalentiranijih, ako ne i najtalentiraniji nogometaš svih vremena. Njegove stvarne dosege nikada nismo saznali jer su mu žene, neuredan život i, naročito, alkohol značili više od lopte.

George Best je rođen 22. svibnja 1946. u Belfastu. Svoje najbolje igračke dane proveo je u Manchester Unitedu za koji je igrao 11 godina. U vrijeme kada je klub, između ostalih, trenirao i veliki Matt Busby. Za United je odigrao 465 utakmica i postigao 180 golova, a za Sjevernu Irsku je nastupio u 37 susreta, pogodivši 9 puta suparničke mreže. Ali, statistika opisuje samo mali dio njegove nogometne ličnosti. Sigurno je bilo igrača s više utakmica, ali i efikasnijih, ali nitko od njih nije bio – George Best!

Uništavajuća brzina

Svojom je igrom koju su karakterizirali ekstravagantni driblinzi, uništavajuća brzina i nevjerojatna koordinacija pokreta, koja je izbacivala protivničke braniče iz ravnoteže, potpuno izluđivao suparničke momčadi. Čak bi ponekad zastajao, nakon što bi predriblao svog čuvara, da bi to učinio – još jednom! Istovremeno, uništavao je i živce svojih trenera. S frizurom pop pjevača nije nalikovao uobičajenoj slici nogometaša, pa su ga zvali “petim Beatlesom”.
U prvoj momčadi Manchester Uniteda krhki Sjeverni Irac (173 cm i 67 kg) počeo je igrati sa 17 godina. Kupom prvaka okitio se 1968. tako što je u produžetku protiv Benfice zabio gol za 2:1. Naravno, ne sasvim običan. Svoga se čuvara riješio kao od šale, zatim predriblao i vratara, pa gotovo ušetao s loptom u gol. Kasnije je priznao: “Palo mi je na pamet loptu voditi do gol-crte, a onda se sagnuti i glavom je ugurati u mrežu!”. Ipak je, na sreću, od takve zamisli odustao jer bi sudac lako mogao poništiti pogodak zbog omalovažavanja suparnika. Zadovoljio se “običnim” ubacivanjem lopte u vrata, Manchester je poveo 2:1 i na kraju pobijedio čak sa 4:1. Iste je godine osvojio i nagradu europskog nogometaša godine.
Usprkos neobuzdanom životu, Bestu je dobro išlo do ljeta 1972. godine. U sezonama bi redovito odigrao četrdesetak ligaških utakmica za Manchester United. Tog je ljeta, međutim, jednostavno “zaboravio” na okupljanje reprezentacije i umjesto na pripremama, sa suigračima iz Sjeverne Irske, našao se u španjolskom ljetovalištu Marbella. Medijima, koji su pratili svaki njegov korak, izjavljivao je “da mu se više ne da igrati nogomet”. Imao je 26 godina.

„Puno sam novca potrošio na piće, žene i brze automobile. Ostatak sam spiskao.“

Konačan pad

Usprkos takvim razmišljanjima, vratio se u United, odigrao još dvije sezone, ali one nisu ni nalikovale prethodnima. U siječnju 1974. godine pojavio se na jednoj kup-utakmici u alkoholiziranom stanju i trener Docherty više ga nije želio trpjeti. FIFA ga je suspendirala budući da je u očima svjetskih nogometnih čelnika Best bio taj koji je prekršio ugovor. Nije igrao godinu dana i to je bio kraj “velikog” Besta. Kasnija karijera u malim engleskim klubovima i SAD-u, u nogometnom je smislu sasvim nebitna.
Alkohol ga je sve više pobjeđivao, bio je to jedini suparnik s kojim nije znao izaći na kraj, kako je sam priznao u jednoj svojoj autobiografiji. Prije nego što ga je stajao života, alkohol mu je, osim nogometne karijere, uništio i dva braka. Prva supruga Angie rodila mu je sina Caluma, a od druge, Alex, razveo se 2004. nakon devet godina druženja. 2003. George Best je već bio na samrti. Tada ga je spasila transplantacija jetre, ali ni taj šok nije mu bio dovoljan da se ostavi alkohola. Drugi puta spasa više nije bilo. Početkom listopada 2005. godine počeli su novi, veliki problemi. Organi su mu otkazivali jedan za drugim i Best je izgubio životnu utakmicu 25. studenog 2005. u 59. godini.

„Neko vrijeme uspio sam odvojiti se od alkohola i žena. Bilo je to mojih najdužih dvadeset minuta u životu.“

Rekonstrukcija Besta u FM-u

Izvorni tekst: senna, Cro-Manager forum – link