Football Manager savjeti

Prva Football Manager izašla je prije 17 godina. Ako u obzir uzmemo i prethodnika, Championship Manager, od prve igre je prošlo 30 godina. Od tada je FM stekao kultni status među igrama s milijunima primjeraka prodanih svake godine. Za predane fanove ove je igra način života, a ne samo hobi. Oni će satima i satima oživljavati svoje najveće fantazije o tome da budu treneri velikih (ili malih) klubova. Football Manager savjeti koje danas donosimo su usmjereni prema onima koji će s igranjem ove igre tek početi.

Godinama je igra postajala sve detaljnija čime su fanovi dobili više načina po pitanju organizacije svog kluba, treninga i transfera.

Ne treba posebno naglašavati da su mnogi igrači stekli kultni status bez da su napravili veliku igračku karijeru. Maksim Tsyhalka, Freddy Adu, Cherno Samba ili Carlos Fierro samo su neki od njih. Mnogima igra pomaže da se bolje upoznaju s manje popularnim ligama i klubovima te nogomet prate kroz igrače, lige i klubove koje su “upoznali” kroz FM.

Sve te stvari privlače i nove ljudi da zaigraju Football Manager. Ako ste i vi jedan od njih i razmišljate započeti FM karijeru, ovi Football Manager savjeti bi vam olakšali u tome.

1. Pametno izaberite svoj prvi tim

Ako ste na samom početku upoznavanja s igrom, može biti korisnoa započeti s timom koji vam je poznat. Posjedovanje nekog prethodnog znanja o igračima može biti korisno u postavljanju vaše taktike i odlučivanju na kojim pozicijama se trebate pojačati prije početka sezone.

2. Organizacija stručnog stožera

Jedan od najvažnijih elemenata kada je razvoj igrača u pitanju je vaš stručni stožer. Oni kroz sezonu rade s igračima kroz treninge te imaju velik utjecaj na njih. Važno je da se riješite nekvalitetnog kadra izpostojećeg stožera te ih zamjenite kvalitetnijim ljudima. Također je bitno obratiti pozornost na broj trenera u pojedinim kategorijama. Npr. nepotrebno je imati tri trenera vratara dok nemate niti jednog fitness trenera.

3. Budite strpljivi tijekom prijelaznog roka

Mnogima su transferi najuzbudljiviji dio igre. Ali pazite da se ne zaigrate previše. Dovođenje igrača može biti toliko zarazno da niste niti svjesni koliko ste igrača potpisali. Tako dočekate jesen s prevelikim brojem igrača na nekim pozicijama, mnogi od njih ne dobiju minute na terenu kroz sezonu i tako se naruši harmonija u ekipi. Planirajte prijelazni rok, skautirajte igrače te, možda i najvažnije, riješite se nepotrebnih igrača u ekipi.

4. Vizija uprave kluba

Svaki klub ima drugačiju viziju. Ako uprava vašeg kluba zahtijeva napadački stil igre koji se temelji na posjedu, morate se probrinuti da složite taktiku koja tome odgovara. Ako igrate defenzivno i na kontre to bi vas moglo udaljiti od zahtjeva uprave i navijača te bi vas na koncu moglo koštati posla!

5. Squad Dynamics

Squad Dynamics je sustav uveden na Football Manageru 2018. Skroz taj sustav možete lako identificirati vođe momčadi, utjecajne igrače i razumjeti kako momčad reagira na određene igrače. Ovo je posebno važno ako izostavljate određene igrače iz prve momčadi ili želite nekoga prodati. Provjerite koliko ih poštuju u svlačionici i dvaput razmislite želite li na transfer listu staviti igrača koji ima jak utjecaj na ekipu.

6. Gledajte utakmice što je više moguće

Primamljivo je brzo proći kroz utakmice i gledati samo ključne trenutke. Ipak, gledanje utakmica vam može dati više razumijevanja kako vaša taktika funkcionira. Uvijek primate golove na isti način? Igrate dobro u kontrama? Kroz gledanje utakmica steći ćete bolje razumijevanje radi li vaša taktika ili ne.

7. Oprezno s minutažom igrača

Ovo se može činiti očitim, ali pokušajte ne preopteretiti svoje igrače na treninzima i u utakmicama. To može prouzročiti probleme s ozljedama igrača dok s druge strane igrači koji ne dobivaju dovoljnu minutažu mogu ispasti iz forme ili im može pasti cijena te ih nećete moći prodati.

8. Ne žurite kroz sezonu

Uzmite si vremena i uživajte. Žurba kroz sezonu može značiti da ćete propustiti napraviti neke vrlo važne stvari (npr. taktika ili organizacija tima) koje bi vam mogle donijeti bolje rezultate.

Football Manager postaje sve detaljniji i postoji toliko različitih dijelova igre koje treba savladati. Kao početnik, mnoge zadaće možete dodijeliti svom stručnom stožeru i to će vam dati priliku da igrate dok učite.

Mnogima je ta detaljnost Football Managera razlog zašto brzo odustanu. Zbog toga je naš prijedlog da na početku mnoge stvari prepustite svojim pomoćnicima. Prvo pokušajte savladati neke dijelove igre, a nakon toga si povećavajte opseg zadaća.

Recite nam svoja iskustva

Na kraju vas pozivamo da nam se pridružite na društvenim mrežama te s nama podijelite vaše uspjehe s hrvatskim niželigaškim klubovina. Javite nam se na forum, Facebook, Instagram, ili Twitter te nam pošaljite vaše rezultate. Rado ćemo to podijeliti na našim profilima.