savjeti za razvoj igrača

Donosimo vam vodič s pet najboljih savjeta o tome kako maksimizirati razvoj mladih igrača u Football Manageru.

1. Unaprijedite klupsku infrastrukturu

Najočiglednija stvar na ovom popisu bilo bi unaprijeđenje klupske infrastrukture. Naravno, pod to mislim uvjeta za treniranje seniorskih (Training Facilities*) i mlađih ekipa (Youth Facilities*). Rekao bih da je to savjet kojeg mnogi već znaju te tijekom igranja rade na njihovu poboljšanju, ali i dalje to treba istaknuti kao važnu stvar. Poboljšanje infrastrukture samo po sebi ne mora donijeti poboljšanja, ali u kombinaciji s ostalim stvarima ćete vidjeti napredak.

*Treba napomenuti na što se točno odnose ovi pojmovi. Training Facilities utječe na kvalitetu treniranja seniorske, juniorske te, ako u klubu takva postoji, B ekipe. Ukratko rečeno, taj dio infrastrukture se odnosi na timove vidljive u igri. Youth Facilities se odnosi na timove koji nisu vidljivi u igri. Npr. zamislite da tim koji trenirate ima svoju U17, U15, U13 (…) ekipu. Te selekcije ne možete vidjeti u igri, ali ćete njihove igrače dobiti kroz Youth Intake. Ako se Youth Facilities na većoj razini, imate bolje šanse dobiti dobre igrače kroz Youth Intake.

Ako želite stvarati i razvijati igrače iz vlastite akademije, važno je da budete dosadni svojim nadređenima i kada god je to moguće tražite da se infrastrukture podigne na veći nivo. Ne zaboravite niti Youth Recruitment** i Junior Coaching***. Ta dva područja također mogu napraviti vidljivu razliku.

**Youth Recruitment označava razinu sposobnosti nekog kluba da regrutira najveće talente unutar države u kojoj se klub nalazi.

*** Junior Coaching označava razinu kvalitete trenerskog osoblja u juniorskim selekcijama (onima koje nisu vidljive u igri; U17, U15, U13…)

Infrastruktura, Youth Recruitment i Junior Coaching, naravno, nisu garancija produkcije vrhunskih mladih igrača. Nisu garancija, ali si poboljšavanjem tih područja svakako povećavate šanse da kroz Youth Intake vašeg kluba dođe veći broj wonderkidova.

2. Potpišite sve igrače

Ovo će se mnogima činiti kao promašen potez. Jasno mi je to.

Dobijete Youth Intake koji sadrži 15-ak igrača, a pola njih kao Potential Ability imaju jednu ili pola zvjezdice. Zašto ih potpisati? Nikada neće uspjeti, zar ne?

Pa i ne baš. Iako su vaši asistenti i treneri uglavnom dobri kada je procjena kvalitete igrača u pitanju, može se i njima potkrati pogreška. U većini slučajeva Current Ability je točan. Postoje iznimke, ali u 99% slučajeva tu nema problema. Ali Potential Ability je pretpostavka i može se razlikovati od trenera do trenera tako da s time treba biti oprezan.

Imao sam slučajeva da su neki igrači nakon sezonu u juniorskom timu dobili korekciju PA procjene. Na Youth Intakeu je PA bio jednu zvjezdicu, a nakon nekog vremena je prorastao na tri zvjezdice.

Trebamo biti iskreni da od tih igrača ne treba očekivati da budu kandidati za Zlatnu loptu. Štoviše, tijekom 10 sezona karijere vjerojatno ćete dobiti 50-ak igrača s jednom zvjezdicom PA na Youth Intake dan, a možda će jedan od njih postati igrač kojeg ćete koristiti u seniorskom timu. No neke od njih ćete moći prodati za manje iznose što je posebno bitno ako trenirate manje timove u ligama gdje novčane nagrade od natjecanja nisu velike.

3. Head of Youth Development

Dovođenje najboljeg mogućeg čovjeka na mjesto šefa omladinske škole nešto je s čime će se svi složiti da je vrlo bitno, ali pri tome treba obratiti pozornost na više parametara nego bi prosječni igrač Football Managera mogao predvidjeti.

Jedan od najboljih za ovu poziciju je Juventusov Paolo Morganti. Ako vodite neki manji klub, jako su tanki izgledi da ćete moći dovesti Morgantija, ali će nam njegov profil poslužiti da prođemo kroz neke bitne stvari na koje treba obratiti pozornost pri odabiru čovjeka za poziciju Head of Youth Development.

hoyd - razvoj mladih igrača

Kao što možete vidjeti iz priloženog screenshota, svi najvažniji atributi imaju vrijednost 20. To su Working With Youngsters, Judging Player Ability i Judging Player Potential. S obzirom na to da HoYD može sudjelovati u treninzima kao jedan od trenera, bilo bi dobro da ima dobre i atribute potrebne za trenere, ali to je utječe na kvalitetu obavljanja posla vezanog za poziciju o kojoj sada govorimo.

Utjecaj na igrače

Ipak, atributi nisu sve što je bitno u ovoj situaciji. Head of Youth Development je direktno zadužen za igrače koji izlaze kroz Youth Intake. Na te igrače će veliki utjecaj imati Personality i Tactical Style vašeg HoYD-a.

Personality našeg „manekena“ je Model Professional što spada u grupu pozitivnih, a to znači da će Morganti imati pozitivan utjecaj na sve igrače koji izlaze iz Youth Intakea u klubu u kojemu je on HoYD. To ne znači da će svi igrači imati identičan personality, ali znatno povećava šanse da će imati neki iz skupine pozitivnih.

Tactical Style utjecat će na igračke kvalitete igrača iz Youth Intakea. Na screenshotu možemo vidjeti da je Tactical Style kod Paola Morgantija Catenaccio. To će uvelike utjecati na mlade generacije igrača koji će dolaziti u klub. Catenaccio je sam po sebi defenzivni stil pa će shodno tome igrači imati izražene defenzivne atribute.

Na kraju, treba obratiti pozornost i na preferiranu formaciju. U ovom primjeru Morganti preferira 4-3-3 DM Wide formaciju. To znači da će i pozicije igrača iz Youth Intakea biti u skladu s time. S obzirom na to da ta formacija u sebi se sadrži poziciju ofenzivnog veznog (AMC), mala je mogućnost da ćete kroz Youth Intake dobiti „desetku“, a ako se i nađe pokoji takav igrač, još je manja mogućnost da će on biti kvalitetan.

4. Seniorski igrači koji mogu biti mentori

Mentorstvo je ključno. Kombinirano sa savjetom br. 5, vjerojatno najbitniji dio, ali treba napomenuti da najbolje rezultate možete očekivati kombinacijom svih pet savjeta.

Da bi se igrač što prije razvio do svog maksimalnog Potential Abilityja, potreban mu je što bolji personality. Već smo utvrdili da Head of Youth Development ima velik utjecaj na taj segment, ali to ne mora značiti da će svaki igrač imati pozitivan personality. Ako igrač nema visoku vrijednost za atribut professionalism, onda zaboravite na njegov razvoj. Naravno, professionalism je jedan od skrivenih atributa na FM-u, tako bi i trebalo biti, ali kako zbog toga znati koliko je igrač profesionalan i kako ga učiniti još profesionalnijim?

Odgovor je – mentor.

Drugi ključni dio mentorstva je atribut Determination. U tom nam je dijelu potrebna što veća ocjena. Visok Determination također pomaže na terenu, posebno kada ekipa se stoji dobro rezultatski, ali je isto tako ključan za igrače u razvoju.

Mentorstvo ne utječe na tehničke i fizičke atribute, to je bitno naglasiti. Zbog toga pri odabiru mentora ne morate obraćati pozornost na te atribute. Bitno je da mentor ima pozitivan personality, visok atribut Determination, a manji (ali ne nebitan) utjecaj imaju ostali mentalni atributi, pogotovo oni koji su označeni bitnima na poziciju na kojoj igra mladi igrač kojeg želite mentorirati.

5. Vrijeme u igri

Mladi igrač neće postati prvotimac bez iskustva i vremena provedenog na terenu. Naravno, postoje rezervne/U21/U18 momčadi kroz koje će igrač skupljati minute, ali to se ne može uspoređivati s igranjem za prvu momčad.

Kada igrač iz Youth Intakea potpiše juniorski ugovor, on će trenirati s mladom momčadi te biti izložen treniranju pod trenerima juniorske momčadi. U ovoj fazi, kada on ima 15 ili 16 godina, igranje za prvu momčad napravilo bi minimalnu razliku, a moglo bi čak i usporiti razvoj igrača.

Daleko je važnije da igraju za juniorsku ekipu, a pri tome trebate obratiti pozornost da potpišete što više kvalitetnih juniorskih trenera te da „menadžer“ juniorske ekipe ima sličnu filozofiju i takvu kakvu vi forsirate u prvom timu.

Kada igrač navrši 17 godina, ponudite mu profesionalni ugovor čak i ako još uvijek nije pokazao da mu razvoj ide u pravom smjeru. Nakon potpisa profesionalnog ugovora vrijeme je da ga premjestite u rezervnu ekipu.

Igrat će na višem standardu i uživati benefite treninga s prvotimcima. Trening je još uvijek važniji od igranja seniorskih utakmica. Stoga igrača još uvijek ne treba forsirati u utakmicama iako mu pokoji nastup u kupu i protiv klubova s dna tablice neće naštetiti.

Ključno vrijeme je kada igrač napuni 18 godina

Ako igrač nije standardan član početne postave juniorskog ili rezervnog tima u trenutku kada napuni do 18 godina, zaboravite na njega. Takvog igrača možda možete poslati u neku od nižih liga kako bi skupio nešto iskustva, ali i dalje ne postoje gotovo nikakve šanse da će ikada doći na razinu da bude prvotimac u vašem klubu. Možete se samo nadati da ćete ga nakon godinu-dvije na posudbi moći prodati za manji novac ili bez odštete uz postotak sljedećeg transfera.

S druge strane, ako ste procijenili da igrač ima potencijal postati dio seniorske ekipe, vrijeme je da mu date seniorske minute. U toj fazi moraju igrati seniorski nogomet da bi se razvili.

Pod time ne mislim da moraju biti standardni član početnih 11 seniorske ekipe. To, naravno, ne mora biti slučaj. Ali vrlo bi korisno bilo da igraju u kontinuitetu. Neka igraju od početka protiv slabijih protivnika, a u ostalim utakmicama neka redovito ulaze s klupe. Važno je da ih uvedete u igru prije 75. minute kako bi dobili ocjenu za prikazano na terenu.

U slučaju da ne možete naći mjesta u timu te dovoljan broj minuta za mladog igrača, razmislite o posudbi. Ipak, s time morate biti vrlo pažljivi. Posudbom prepuštate razvoj tog igrača drugom klubu. U tom je slučaju neophodno da mladi igrač u tom klubu bude prvotimac, da skupi 30+ nastupa u sezoni. Također je bitno da klub u koji ga šaljete igra u istom rangu natjecanja kao i vi, ili barem da se bori za promociju u rangu ispod. Igraču je potreban kompetitivan klub na visokoj razini. Također je bitno da klub u kojeg šaljete igrača ima što bolje uvjete za treniranje (Training Facilities) te da ima što kvalitetnije trenere.

Zaključak

Razvoj igrača u Football Manageru zavisi od puno faktora. Ovdje smo naveli pet savjeta, no ovo o čemu smo pisali svakako nije sve. Svaki od njih se može dodatno proširiti ako bismo išli u detalje. Najvažnije je unaprijediti infrastrukturu, dovesti najboljeg mogućeg čovjeka na poziciju Head of Youth Development te pravilno pratiti razvoj svakog igrača.

Ako želite saznati više o razvoju igrača na Football Manageru, provjerite oznaku Razvoj igrača na našem portalu gdje možete pronaći još tekstova na ovu temu.

Recite nam svoja iskustva

Na kraju vas pozivamo da nam se pridružite na društvenim mrežama te s nama podijelite vaše uspjehe s hrvatskim niželigaškim klubovina. Javite nam se na forum, Facebook, Instagram, ili Twitter te nam pošaljite vaše rezultate. Rado ćemo to podijeliti na našim profilima.