kako izabrati klub

Možda ne biste ovo rekli na prvu, ali odabir kluba na Football Manageru može biti jedan od najtežih dijelova karijere. Zašto? Ako ne izaberete projekt i klub koji će vam karijeru učiniti zanimljivom, cijela karijera može propasti već na prvom koraku. Ne želite se dovesti u situaciju da samo “lupate” po space tipki na tipkovnici ili “klikćete” na continue. Kako izabrati klub? Želite klub koji će vam svaki dan unutar igre učiniti zanimljivim. Želite uzbuđenje. Magiju.

To je možda i najveća odluka koju ćete donijeti cijele godine. Ok, možda smo malo pretjerali, ali razmislite o tome. Postoji mogućnost da ćete na taj save potrošiti stotine, ili čak tisuće sati.

Pogrešan pristup odabira kluba

Često po forumima, Facebook grupama ili Discord serverima viđam poruke u kojima ljudi pitaju za prijedloge klubova koje bi trebali voditi na Football Manageru. Mislim da je to pogrešan pristup. Ja vam na to pitanje mogu odgovoriti na način da napišem koji su klubovi ili izazovi meni zanimljivi. To se vama ne mora svidjeti. Štoviše, možete misliti da je to užasna ideja.

Primjer: moj najdraži tip savea je Building a Nation. O čemu se radi? Uzmem jedan manji klub u neatraktivnoj zemlji i pokušam taj klub i naciju dovesti na vrh. Jedan takav save sam igrao s klubom Always Ready u Boliviji. Vi biste na takav prijedlog mogli reći da sam idiot. Vjerojatno biste bili u pravu, ali to je samo potvrda samo trebate naći svoj način za odabrati klub.

Neki od načina kako odabrati klub

Iako sam već napisao da trebate naći svoj način odabira kluba, navesti ću nekoliko općenitih primjera prema kojima možete smišljati neke svoje, nove ideje.

Klub za koji navijate

Većina igrača će za svoj prvi save odabrati klub za koji navija u stvarnom životu. I to je zapravo odlično mjesto za početi, pogotovo ako ste novi s igrom. Na taj način početi ćete s timom čije igrače znate pa ćete najbolje znati u kojem smjeru želite voditi ekipu. Kada izađe novi Football Manager, opustite se uz klub za koji navijate. Kasnije možete tražiti nove pustolovine. To je mora preporuka.

Vaš lokalni klub

Još jedna zanimljiva ideja je da vodite svoj lokalni klub. To s jedne strane može biti problem jer su unutar Football Managera dostupne samo prve dvije lige hrvatske nogometne piramide, ali tu uskače cro-update. Ovdje možete naći dodatke koji aktiviraju niže hrvatske lige. Ako se iz neke druge države i želite voditi svoj lokalni klub, dodatke za akviranje nižih liga možete pronaći ovdje ili na nekim drugim FM fan siteovima. Google je vaš prijatelj.

Slučajni odabir

Možda lud prijedlog, ali ako nemate baš nikakvu ideju, možete učitati što više liga i kliknuti na Random odabir. Ovdje se svašta može naći. Može biti zanimljivo.

Nezaposlen

Ako želite nešto drugačije, uopće ne morate odlučivati koga ćete voditi na Football Manageru. Dopustite igri da odluči umjesto vas. Ne pomoću slučajnog odabira kako smo objasnili odlomak iznad, nego, reći ćemo, prirodnijim putem. Počnite karijeru bez kluba, bez iskustva i bez trenerskih licenci. Isto kao da se danas, umjesto na Football Manageru, odlučite započeti trenersku karijeru u stvarnom svijetu. Posebna draž ovakvog izazova je u tome što su zadaci i klubovi u kojima ćete raditi često dosta složeniji. Nikad ne znate koji će vam klub pokucati na vrata i u što ćete se, ako prihvatite ponudu, upustiti. Bit će to često klubovi na dnu niželigaških tablica, pritom u dosta nezavidnoj financijskoj situaciji i bez ikakve perspektive. Početi od nule može biti odgovor za vas.

Izazovi

Izazovi su također vrlo populalran način igranja Football Managera. O čemu se točno radi? Na raznim fan stranicama (preporučamo službeni Football Manager forum) mogu se naći detaljno opisani izazovi putem kojih imate priliku usporediti svoje rezultate s drugim igračima koji također igraju po istim pravilima kao i vi. Dokažite da unutar detaljnih i vrlo strogih granica možete biti bolji od drugih.

Zaključak

Ako ni nakon ovoga nemate ideju s kojim klubom započeti Football Manager karijeru možda biste trebali prestati tražiti i uzeti pauzu. Da, u pitanju je nepopularno mišljenje, ali ako krenete u karijeru bez jakog razloga za to, možete se naći u onoj situaciji gdje često započinjete novi save bez da ste završili jednu jedinu sezonu na prethodnom. Uzmite pauzu, gledajte filmove ili čitajte knjige nogometne tematike. Možda ćete tako naći inpiraciju i napokon odabrati klub uz koji ćete uživati.

Recite nam svoja iskustva

Na kraju vas pozivamo da nam se pridružite na društvenim mrežama te s nama podijelite vaše uspjehe s hrvatskim niželigaškim klubovina. Javite nam se na forum, Facebook, Instagram, ili Twitter te nam pošaljite vaše rezultate. Rado ćemo to podijeliti na našim profilima.