hnk-gorica

Hrvatski nogometni klub Gorica (HNK Gorica) najveće je iznenađenje prošlosezonskog izdanja Prve HNL. U svojoj prvoj sezoni ikada u najvišem rangu natjecanja u Hrvatskoj, uspjeli su završiti kao peti na tablici, odmah iza puno uglednijih i bogatijih Dinama, Rijeke, Hajduka i Osijeka.

Nije niti Gorica siromašan klub, dapače. Investitori iz Litve donose dovoljno kapitala za stabilno funkcioniranje kluba. A i puno više. Još pred početak prošle, prve prvoligaške sezone, kao dugoročan cilj postavljen je ulazak u europska natjecanja. S obzirom na to da će na kraju tekuće sezone petoplasirani klub HNL-a izboriti nastup u kvalifikacijama za Europsku ligu, HNK Gorica se, uz Lokomotivu, nameće kao glavi favorit za to mjesto.


Suradnja između kluba i investitora iz Litve je i više nego zanimljiva. Investitor nema vlasnički udio u klubu, ali zato brine za cjelokupnu sportsku politiku. Tako je na mjesto sportskog direktora postavljen Mindaugas Nikoličius, a investitori su ti koji dovode i plaćaju igrače. Naplaćuju se kroz prodaju igrača te tako vraćaju svoju investiciju. S druge strane predsjednik kluba Nenad Črnko se brine o financiranju i radu drugih segmenata kluba te su njegov dio posla ulaznice, marketing, sponzori te namicanje sredstava od televizijskih prava i Grada.

HNK Gorica logo

HNK Gorica je klub star tek deset godina, a ovo im je druga sezona u društvu najboljih hrvatskih klubova. Nastali su fuzijom dva kluba. NK Radnik iz Velike Gorice i NK Polet iz Buševca su se ujedinili 2009. godine te tada kreće uzlet novoosnovanog kluba. NK Radnik je dvije sezone (1992/93 i 1993/94) bio član Prve lige.

Nadimci kluba su Goričani i Bikovi, a igraju na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici. Stadion može primiti 6000 navijača.

HNK Gorica – Igrači

Najbolji igrači

Kristijan Kahlina

Kristijan Kahlina je kapetan i, barem po Football Manageru, najbolji igrač Gorice. Vrlo dobar vratar za HNL uvjete, a s obzirom na dob (27 godina) pred njime je još dosta godina kvalitetnih igara. Ako se odlučite na karijeru s Goricom, vratarska pozicija vam neće stvarati probleme.

Mario Marina

Drugi najbolji igrač je i zamjenik kapetana kluba – Mario Marina. Ovaj 29-godišnji defenzivni veznjak je igrač kakav treba svakom klubu. Neumorni trkač na sredini terena koji svojim iskustvom daje primjer mlađim kolegama. Odličan dodatak ovoj ekipi.

Kristijan Lovrić

Ako ćemo gledati RL, Kristijan Lovrić je vrlo vjerojatno najbolji igrač ovog kluba. FM ga ipak ne svrstava na sam vrh, no daje mu visok potencijal pa je na vama, kao budućem manageru Gorice, da taj talent pretvorite u kvalitetu. Pozicija lijevog krila je s njime dugoročno popunjena.


Ostatak rostera

HNK Gorica u RL igra u 4-2-3-1 formaciji te je to, uz 4-3-3, postavka igra koja najbolje odgovara trenutnom rosteru. Najjači dio ekipe je napad gdje se, uz Lovrića, nalaze koji neki istaknuti pojedinci ove ekipe. Prije svega tu je Lukasz Zwolinski, centarfor koji je protekle sezone bio četvrti strijelac lige s 14 pogodaka. Tu je i Chérif N’Diaye, vrlo dobra zamjena u vrhu napada. Ofenzivni dio veznog reda je također dobro popunjen.

Problem bi, donekle, mogla biti obrana. U tom dijelu ekipe HNK Gorica ima nekoliko mladih i talentiranih igrača. Prvi izbor na mjestu stopera bi trebali biti Ljubisavljević i Jovičić, a jedini iskusniji centralni branič (Matthew Steenvoorden), čini se, ipak nije dovoljno dobar. Treba napomenuti i manjak opcija na poziciji desnog bočnog gdje je Musa Muhammed jedini izbor (Joey Suk može pokriti tu poziciju, ali primarno je vezni igrač).

HNK Gorica - Squad

Preporuke transfera

Iz rekapitulacije rostera po pozicijama proizlazi da je najveći problem u obrani. Zbog ograničenog budžeta trebalo bi se fokusirati na poziciju desnog bočnog, ali ako nekoga prodate možda bi bilo dobro uložiti i u novog stopera. Skuplja opcija za desnu stranu obrane je Kerim Memija. No, on je tijekom prve sezone na posudbi, a trebalo bi i osloboditi mjesta za plaću kako biste ga mogli dovesti. Jeftinija opcija (te ujedno i ona koju možete imati odmah) je Fran Tudor koji je, nakon isteka ugovora s Hajdukom, slobodan igrač.

Zašto HNK Gorica?

HNK Gorica predstavlja osvježenje u hrvatskom nogometu. U situaciji kada mnogi, osim klubova velike četvorke, nisu u najboljoj situaciji s financijama, klub iz šestog po veličini grada u Hrvatskoj ima dovoljno novaca da mogu planirati poboljšavanje rezultata iz sezonu u sezonu. Trenutna ekipa je spoj mladosti i iskustva, iako su tek dva igrača u kategoriji 30+ godina.

Uprava u skladu s klupskom vizijom traži dovođenje mladih igrača za prvi tim, a kupovina igrača iznad 30 godina nije poželjna. Također, traže završetak sezone na sredini tablice te četvrtfinale Hrvatskog kupa.

Financije su, kao što smo već rekli, stabilne. Pa i više nego stabilne. Na klupskom računu je nešto ispod 3 milijuna eura, a za transfere imate oko 400 tisuća. Dovoljno za ispunjavanje zadanog cilja.