featured_image

Pregled ekipe koja vam je trenutno na raspolaganju je prva stvar koju treba napraviti nakon preuzimanja novog kluba. To može odrediti vaše daljnje poteze kao što su kreiranje taktike te transfer politika.

Pregled ekipe

pregled ekipe - seniori
Članovi prve ekipe na početku igre

Prva stvar koju sam uočio tijekom pregleda igrača koje imam na raspolaganju je da je u pitanju vrlo mlada ekipa. Samo tri igrača su starija od 26 godina, no svi su vrlo važni i počet će sezonu kao prvotimci, a ujedno će imati i veliku ulogu u razvoju mladih igrača. Pogled na hijerarhiju ekipe ne izaziva pretjerani optimizam. Kapetan ekipe Bram van Polen istaknut je kao Team Leader i jedini je s tom titulom, ali zabrinjava činjenica da u ekipi ne postoji niti jedan Highly Influential Player.

Van Polen će uskoro napuniti 33 godine i karijera mu se bliži kraju pa ću biti potrebno što prije naći novog igrača s liderskim sposobnostima ili nekog od trenutnih igrača “naučiti” liderstvu. U ekipi postoji nekoliko mladih igrača čiji atributi sugeriraju da bi u budućnosti mogli predvoditi ekipu, ali je kod tih igrača potrebno izgraditi pravilan Personality kako kapetanska traka oko njihove ruke ne bi bila samo ukras. Zbog toga ne bi trebalo čuditi ukoliko se tijekom ljeta klubu pridruže neki veterani koji su trenutno bez kluba i koji bi bili kvalitetan materijal za mentoring. U slučaju kupovine takvi bi igrači dobili ugovor na godinu dana, maksimalno dvije.

Kad smo već kod ljetnih transfera, moram reći da klub ovog ljeta već kupio 11 igrača. S obzirom na to da trenutni roster prve ekipe sadrži 20 igrača, a svi kupljeni su prvotimci, broj transfera je i veći nego se na prvu čini. To su transferi koje je klub napravio ovog ljeta u RL, moja priča još nije ni počela. No, obzirom na tu činjenicu, ja neću puno kupovati. Zapravo, dosta mi se sviđa trenutna ekipa. Osim jednog dijela.

Vratari

Pozicija vratara je poprilično dobro popunjena za prvu sezonu. Veteran Diederik Boer je po FM-u najbolji igrač naše ekipe tako da nema dvojbe da će on zauzeti poziciju prvog vratara. Boer je dijete našeg kluba, debitirao je u ožujku 2003. godine u porazu od Ajaxa, a ovdje je gotovo cijelu karijeru. U ljeto 2014. godine je otišao u Ajax, proveo tamo tri sezone i upisao dva nastupa te se u ljeto 2017. vratio u Zwolle. Njegova zamjena je Mickey van der Hart, 24-godišnjak koji je potekao iz Ajaxove škole nogometa, a prije dolaska u Zwolle bio je na posudbi u Go Ahead Eagles, našem najvećem rivalu.

Obrana

Što se obrane tiče, rekao bih ovako na prvu da niti ovdje nema potrebe za promjenama. Najstariji obrambeni igrač Bram van Polen je kapetan ekipe i time je njegovo mjesto na poziciji desnog beka sigurno. On je Team Leader i moram održati dobre odnose s njim. Da je situacija drugačija, Kingsley Ehizibue bi ravnopravno konkurirao za početnih 11. Još jedan siguran u prvih 11 je 16-godišnji stoper Sepp van den Berg koji je veliki potencijal i zbog toga će dobiti priliku, a posebnu ću mu pažnju posvetiti i kod treninga. Ostatak obrane će biti poznat nakon priprema, ali za sada u pol-poziciji su Lachman i Koppers.

Vezni red

Od veznih igrača, najveće nade polažem u najmlađeg pojedinca. Zian Flemming. FM ga vidi kao defenzivno orijentiranog igrača, ali ja ga vidim kao igrača koji će više ići prema naprijed. Problem je što za obje uloge ima neke vrlo niske atribute, ali Finishing (15) mu je veći od svih ostalih u klubu. To ću probati iskoristiti. Clint Leemans bi također trebao biti u timu.

Napad

Pregled ekipe, barem prvog tima, završavano s napadačima. To je dio ekipe kojim sam najmanje zadovoljan. Zašto? Pa dovoljno o tome govori činjenica da, od tri napadača, dvojica imaju Finishing 11, a treći ima 9. Dodatan problem je što su sva trojica novi igrači u klubu i što svi u ugovoru imaju First Team status. Zbog toga, malo je vjerojatno da ću ovdje biti pojačanja, ali pojma nemam kako ću to uklopiti u funkcionalnu taktiku.

Pregled ekipe – rezerve i juniori

pregled ekipe - rezerve
Rezerve
pregled ekipe - juniori
Juniori

Igrači koji se nalaze u rezervnom i juniorskom timu nisu razlog za optimizam. Postoji nekoliko igrača koje asistenti procjenjuju kao vrlo talentirane, ali mnoge muče vrlo niski Determination i/ili Work Rate. Ako jedan od ovih igrača zaigra za prvi tim, to će biti uspjeh.