featured_image

Početak ljeta možda i nije najbolje vrijeme za početi pisati Football Manager karijeru. Mnogi od nas su FM19 prvi put zaigrali sredinom listopada kada je izašla beta verzija, tj. prije više od 7 mjeseci, tako da je sav taj “hype” oko igre već odavno nestao i mnogi se već polako okrećemo prema Football Manageru 2020 i iščekujemo informacije o novoj igri. Imajući to na umu, možda i nije najbolja ideja sada početi pisati karijeru. Prije svega zbog toga jer nisam siguran koliko će ljudi pratiti ovo što pišem.

Prošlo je već dugo vremena od kada sam pisao FM karijeru. Točnije, više od dvije godine. Tada sam igrao s njemačkim niželigašem Aachenom, a karijeru German Empire možete naći na Cro-Manager forumu. Na tom forumu možete naći i ostale moje karijere. Ne znam im točan broj, ali ima ih sigurno više od dvadeset.

My way – karijera koja nije kao ostale

U ovoj karijeri rezultati neće biti jedina bitna stvar. My way je, kako i sam naziv kaže, karijera u kojoj želim pokazati kako ja igram Football Manager. Glavni fokus ove karijere će biti tutorijali kroz koje vam želim približiti neke segmente Football Managera i kako te stvari iskoristiti kako biste poboljšali igru vaše ekipe na terenu.

Kao što sam već rekao, tutorijali će biti prikaz onog kako ja igram ovu igru, ali biti će tu i nekih općenitih stvari gdje ću objasniti koje opcije čemu služe. Naravno, moj način nije jedini način igranja Football Managera, niti je jedini “ispravan” način. Možda uopće nije ispravan način. To ćemo vidjeti kroz rezultate i ispunjene ciljeve koje ću si postaviti.

Ciljevi karijere

Ciljevi karijere “My way” nisu postavljeni visoko. Zapravo, rezultatski dio mi i nije toliko bitan. Naravno, ne želim se 10 sezona boriti za ostanak u ligi, cilj je da svaka sezona bude bolja od prethodne, ali to mogu nazvati sekundarnom stvari.

Glavni cilj je razvoj igrača. Pokušat ću od svakog igrača izvući ono najbolje, po potrebi prilagođavati taktiku onima za koje smatram da su najveći potencijali u klubu (pa i pod cijenu lošijeg rezultata), razvijati skautsku službu i trenersko osoblje svih timova.

Stvaranje financijski stabilnog kluba kroz pametno poslovanje je nešto što je bitna stvar svakog mog sejva. No, moje mišljenje je da je tako nešto u svakom FM-u do sada bilo izrazito lako. Možeš uzeti klub koji je u najvećim financijskim problemima, a opet kroz igru to ne moraš osjetiti i tvoja transfer politika to u najvećem broju slučajeva uopće ne osjeti. Zato će drugi cilj biti Moneyball. Ovo je nadovezuje na prvi cilj koji sam si postavio, ali bih ga proširio s razvojem mreže Affiliate klubova gdje bih slao igrače za koje mislim da nisu dovoljno dobri za prvi tim te ih onda prodavao kada vidim da su dosegnuli vrhunac. Tu bih mogao dodati i jedan “podcilj”, a to je da zaradim na igračima koji uopće ne zaigraju za moj prvi tim. Kupi jeftino, daj igraču minutažu u drugom timu i/ili Affiliate klubu te na kraju prodaj skupo. Zvuči lagano.

Treći cilj neće biti moguće odmah ispuniti, a nadovezuje se na prethodna dva. Kroz 10-ak sezona, ako ne i više, imati samo Home Grown igrače na popisu njih 25 koje prijavljujem za Ligu prvaka. Za ligu nije potrebno prije sezone registrirati igrače. Nekakav “podcilj” ovog dijela je osvojiti Ligu prvaka s tim timom.

PEC Zwolle

kit1kit2kit3

PEC Zwolle je klub osnovan prije 109 godina. Točnije 1910. godine. Iako duge, klub je to bez bogate povijesti. Osnovani su pod imenom PEC, profesionalni klub postaju 1955. godine, a šesnaest godina kasnije mijenjaju naziv u PEC Zwolle. Najteže trenutne su proživjeli 1990. godine kada klub odlazi u stečaj, ali odmah osnivaju novi klub – FC Zwolle. Svoj današnji naziv, PEC Zwolle, vraćaju u upotrebu 2012. godine nakon što su izborili povratak u Eredivisie. Najveći uspjeh u povijesti kluba je osvajanje natjecanja TOTO KNVB Beker (nizozemski kup) 2014. godine. Iste godine osvojili su i Johan Cruijff Schaal (superkup), a sljedeće godine zauzimaju šesto mjesto u Eredivisie što im je najveći dosadašnji uspjeh u prvenstvu.

Na kraju ovog uvodnog dijela karijere želim reći da novi nastavak možete očekivati uskoro. U sljedećim nastavcima predstavit ću trenutni roster ekipe te taktiku. Još nisam odlučio hoće li to biti u jednom updatea ili ću razdvojiti u dva. Između tekstova koje ću pisati ovdje, napredovanje karijere možete pratiti na mom Twitter accountu (na engleskom jeziku), Facebook stranici (hrvatski/engleski, ovisno kako imate podešen Facebook) te na službenom Discord kanalu Cro-Managera.