maksim tsyhalka

Maksim Tsyhalka, puno poznatiji kao Maxim Tsigalko, bivši je bjeloruski nogometaš koji je slavu stekao upravo zahvaljujući Championship Manageru, i to 01/02 serijalu. Rođen je 27. svibnja 1983. u Minsku te se povodom obljetnice njegova rođendana prisjećamo ovog teksta kojeg su vrijedi Cro-Manager tekstopisci napisali 2013. godine. Nažalost, ova ikona nas je napustila u dobi od samo 37 godina, na katolički Božić 2020. godine. Kopačke o klin odlučio je objesiti već u 2010. s 26 godina zbog učestalih ozljeda.

Profesionalnu nogometnu karijeru započeo je u 2000. u Dinamo-Yuni Minsku, podmlatku Dinamo Minska. Zaigrao je zajedno s bratom blizancem Yuryjem, inače vratarom. Nakon dobre sezone obojica su promovirana u prvu ekipu Dinamo Minska. Maxim je za Yuni zabio 17 golova u 26 susreta. U 5 sezona, od 2001. do 2006., zabilježio je tek 53 nastupa za Dinamo. Zatim je imao kratku jednogodišnju epizodu u bjeloruskom Naftanu, nije se duže zadržao ni u Kazahstanu te Armeniji, te je karijeru u konačnici završio doma, u redovima tada novopečenog prvoligaša u bjeloruskom prvenstvu – Savit Mogileva.

Maksim Tsyhalka – Championship Manager 2001/02

Maksim Tsyhalka - CM 01/02

Praktički je nemoguće otkriti koliko je talentiran bio Maksim Tsyhalka, ali reseracheri Eidosa su zasigurno gadno pogriješili. Teško je opravdati i CA, a kamoli dodijeljeni PA. Makar, možda u početku i nije izgledao loše, već obećavajuće. U to vrijeme bio je mladi napadač, visok 187 cm, koji je imao iza sebe odličnu juniorsku sezonu u bjeloruskoj drugoj ligi, zaigrao je i za U-21 reprezentaciju. Ali njegov debi za prvu momčad nije najbolje počeo. Tijekom prve sezone nije se uspio izboriti za značajniju minutažu i zabiti gol. U sljedećoj je bio bolji, zabivši 11 golova iz 18 susreta što ga je svrstalo na 4. mjesto ljestvice strijelaca. Iako tada to nije znao, naš virtualni junak je vrhunac karijere doživio 2003. Igrao je u klubu opet kao starter i osvojio bjeloruski kup, zabio 8 golova u 19 ligaških susreta i zaslužio tako poziv reprezentacije. Debitirao je pogotkom u prijateljskom ogledu protiv Uzbekistana.

Pokušao sam u nekima od narednih serijala izdvojiti u player searchu atribute koji se ističu kod Maxima poput: finishing (20), determination, balance, flair (18), acceleration, aggression, pace, technique (17), jumping (16), stamina, strenght (14), ali nisam ni približno uspio pronaći sličnog igrača nakon višestrukog smanjivanja ocjena. Jednostavno, za nekakvih 2 milijuna € dobijete brutalni stroj za golove kojem je tek 18 godina.

Izgubio mjesto u sljedeće dvije inačice

Koliko je zaista u stvarnosti bio nebitan igrač potvrđuje i činjenica da ga nije bilo u iduća dva CM serijala. Ako niste igrali CM01/02 i u kategoriji ste onih koji “žele znati više”, preporučam vam da u Google upišete njegovo ime i potražite njegove CM statistike. Neka vam ovaj screenshot posluži kao ogledni primjerak onoga što možete očekivati.

U tom razdoblju ne toliko razvijene globalne mreže kao danas, kojoj mnogi nisu ni imali pristup, usmenom predajom širile su se legende o čudesnom Bjelorusu. Zagriženiji fanovi su mailovima obasipali adresu Dinama iz Minska tražeći slike i provjeravajaći postoji li uopće taj igrač. Nerijetko su bili razočarani kad bi im odgovorili da njihov junak možda ipak nije toliko dobar. Ipak, nadali su se da će se njegovo ime uskoro pojaviti u nekom zvučnom transferu.

Maksim Tsyhalka – kroz Football Manager

Maksim Tsyhalka - FM 2005

Bjeloruska Premier Liga počela se igrati od 1992. U prvih 7 izdanja Dinamo Minsk je 6 puta bio prvak i jednom doprvak. Uslijedilo je zatim sušno razdoblje od 6 godina u kojem su ostali bez trofeja, a na scenu polako stupa BATE iz Borisova koji je u tom razdoblju 2 puta osvojio prvenstvo. Dinamo je ipak uspio prekinuti crni niz 2004., a od 2006. BATE je osvojio 7 uzastopnih naslova. Unatoč osvojenom naslovu, sim Tsyhalka je zabilježio samo 12 nastupa i 5 golova. Što se zaista dogodilo vjerojatno nikad nećemo doznati. Je li možda pretrpio kakvu težu ozljedu ili jednostavno nije bio toliko dobar kao njegov CM alter ego?

S obzirom da se u prvom Football Manager serijalu našla i bjeloruska liga, dobili smo priliku da i kroz igru ispratimo u kojem je smjeru krenula njegova karijera. Tada već kao 21-godišnjak, Maksim Tsyhalka je bio na izlaznim vratima iz Minska. I dok je njegov brat blizanac i suigrač napustio klub 2005., Maxim je ostao još jednu sezonu. Ocjene mu čak i ne izgledaju loše za ligu koju igra. Ističe se mentalna kolona (aggression, bravery, creativity, determination, flair) i solidne fizikalije od kojih su najzapaženiji jumping i natural fitness. Tehnički atributi, koji su bili i njegovo najjače oružje, sada su najslabiji.

Maksim Tsyhalka - FM 2006

Posljednja sezona u redovima Minska bila je jednako slaba za Maxima kao i prethodna. Stoga je odlučio zaključiti petogodišnju suradnju. Ukupno je u 53 nastupa zabio 24 gola.

U novom FM serijalu tako su očekivano opale gotovo sve ocjene, a najviše creativity (-9) te composure i natural fitness (-4). Začudo, bilo je i pozitivnih promjena, ali ništa posebno bitno: dribbling, long shots, marking (+1), anticipation (+7), penalty taking (+9).

FM 2007-2009

Maksim Tsyhalka - FM 2007

Sezonu 06/07 proveo je u bjeloruskom prvoligašu Naftanu iz Navapolatskog. Ali osjećaj za gol je izgubio, ako ga je uopće ikad i imao. U 24 utakmice samo se triput upisao u listu strijelaca.

Što se tiče njegovog FM profila, ovaj put nije bilo velikih oscilacija. Uglavnom se većina atributa promijenila za nijansu, i to povećala za 1.

Maksim Tsyhalka - FM 2008

Nakon toga odlučio se za novi početak, pokušao je okusiti sreću u Kazahstanu. Potpisao je za FC Kaisar Kyzylorda, prosječan klub iz sredine tablice. U dvije sezone zabio je 7 puta u 21 utakmici, ali ni to ga nije zadovoljilo pa je u ljeto 2008. preselio u armenski Banants iz glavnog grada Yerevana. Za njih je nastupio tek 4 puta i zabio 2 gola.

Maksim Tsyhalka - FM 2009

Nakon nekoliko godina lutanja odlučio se ponovno vratiti u Bjelorusiju. Svoju posljednju sezonu odigrao je u redovima novog prvoligaša Savita Mogileva, kluba koji je nastao nakon gašenja Torpedo-Kadino Mogileva 2005. godine. Maksim Tsyhalka je u svojoj posljednjoj sezoni uspio zaigrati tek 8 puta i zabiti 2 gola prije nego li je i Savit izbačen iz lige i ugašen, nakon samo 4 godine postojanja. Novi angažman nije uspio pronaći te je s 26 godina odlučio prekinuti karijeru. Navodno se za to odlučio zbog učestalih ozljeda, ali više detalja je teško pronaći. Da ironija bude veća, baš mu je natural fitness bio najveća ocjena u FM-u 2005, ali i u narednim serijalima je bio solidan.

Zaključak

Maksim Tsyhalka je igrač za kojeg sigurno ne bi čuo nitko od nas da nije bilo Championship Managera. U nogometnom svijetu ostat će anonimac, a u FM okruženju jedna od najvećih legendi. Uz njegovo ime oni malo stariji fanovi dodat će i dvojac Cherno Samba – Tó Madeira. Dok je Cherno sa 16 godina i bio jedna od najvećih engleskih mladih dana, Madeira je izmišljen igrač koji ne postoji. Je li to greška ili pokušaj nekog od reserarchera da ubaci sebe u igru teško je doznati, a slična situaciju ponovila se i u FM-u 2009 s Masciom i Casciom, igračima Cisco Rome.

Ako pokušate potražiti nešto više podataka o Tsyhalku, na YouTubeu ćete pronaći samo spomenute rekorde u igri. Ipak, uspjeli smo ga uhvatiti i na djelu. U priloženom clipu upravo je Maksim strijelac provog pogotka, jedinog u svoja dva nastupa za bjelorsku reprezentaciju. Radi se o prijateljskoj utakmici s Uzbekistanom koja je odigrana na stadionu Dinamo Minska u travnju 2003.

Copyright © CM Tekstopisci 2013.

Izvorni tekst: senna, Cro-Manager forum – link