set pieces

Sustav prekida (set pieces) dobio je potpunu reorganizaciju na Football Manageru 2024. Tijekom proteklih godina ovaj je sustav često bio kritiziran kao previše rudimentaran i mnogi su zahtjevali korijenite promjene. Te promjene napokon dolaze. Hoće li donijeti poboljšanja? To ćemo tek vidjeti.

Promjene koje dolaze u ovaj sustav inspirirane načinom na koji stvarni klubovi pristupaju prekidima. Posebno je to bitno ako uzmemo u obzir da vrhunski klubovi sve više daju na važnosti ovom dijelu igre, fokusirajući se sve više na detalje. U skladu s time, FM24 vam donosi mogućnost da svom stručnom pridružite trenera koji će se baviti samo prekidima.

Set Pieces Coach

Nova rola trenera imat će velik utjecaj na vašu karijeru odmah od starta jer su pokretačka snaga osvježenog Set Piece Creator sustava.

Ovaj osvježeni kreator je značajan pomak u odnosu na ono što smo do sada imali. Sada je fokus svake rutine i scenarija na igračima s najprikladnijim atributima umjesto na njihovim pozicijama u vašoj taktici.

Nakon što započnete novu karijeru, vaš Set Piece trener predstavit će vam šest ključnih pitanja koja se usredotočuju na vaše preferencije tijekom napadačkih i obrambenih prekida.

Prvo pitanje tražit će od vas da naznačite želite li da se vaš tim tijekom obrane prekida brani zonski, čovjek-čovjeka ili hubridnim načinom. Svaka opcija će imati vlastito kontekstualno objašnjenje i vizualizaciju, kao i opis koji ilustrira ključne prednosti i nedostatke svakog pristupa. Također ćemo imati naznačenu preferiranu opciju našeg Set Piece trenera.

Nakon toga ćete s trenerom proći kroz još nekoliko pitanja kako bi pronašli najbolju postavku za prekide.

Rutine prekida

Vaš trener će sve te odgovore iskoristiti kako bi postavio početnu rutine kod ofenzivnih i defenzivnih prekida. Kad se te rutine stvore, vidjet ćete da svaki set ima određene uloge, podjeljene u kategorije:

  • Aerial Threat
  • Box Threat
  • Recovery Defender
  • Creators

Umjesto sistema gdje smo ručno dodjeljivali upute igračima ovisno o pozicijama na kojima igraju, upute sada automatski dodjeljuje vaš stručni stožer svakoj od ove četiri kategorije.

Na primjer, umjesto da kažete da želite da vaš desni stoper napada na prvu vratnicu, sada možete reći da tu ulogu odradi igrač koji je “najveća prijetnja u zraku”.

Ove se ljestvice automatski ažuriraju kako mijenjate igrače u prvih 11, formaciju ili vršite zamjene. To znači da više nećete morati mikroupravljati svojim postavkama svaki put kad se nešto promijeni.

Ova rangiranja igrača popraćena je novim Popisom prioriteta, koja vama i vašem treneru za prekide omogućuje da odredite koje su uloge po vašem mišljenju najvažnije u svakoj vrsti prekida. Ako je jedan od vaših igrača, na temelju svojih atributa, rangiran kao broj jedan u više od jedne uloge, bit će dodijeljen onoj koja je pozicionirana više na listi prioriteta.

Bit će nam dostupna informacija Set Piece Familiarity. Pomoću te informacije ćemo moći vidjeti koliko su igrači upoznati s onime što trebaju raditi na prekidima, tj. koliko su dobro uigrani.

Kada pregledavate svoje rutine slobodnih udaraca, primijetit ćete da su dodane neke upute koje bolje odražavaju način na koji im timovi pristupaju u stvarnom životu. One uključuju visinu obrambene linije kod obrane slobodnih udaraca sa širokih pozicija. Tu je i uputa “Wall if needed” koja omogućuje vratarima da odluče je li potreban živi zid ili ne.

Ubačaji sa strane

Nastavno na kornere i slobodne udarce, promijenjen je i način postavljanja ubačaja sa strane (Throw-ins, ili “auti” po naški, jelte). Taj je dio također sada više s skladu s onime što rade najbolji timovi svijeta. 

Sada će vas vaš trener za prekide pitati kako želite rješavati ubacivanja u obrambenoj, srednjoj i napadačkoj trećini terena. Prve dvije pozicije vam daju opcije ‘retain possession’ (zadrži posjed) i ‘work the line’. U napadačkoj trećini možete izabrati da ubacite loptu izravno u šesnaesterac ili da idete na kratko ubacivanje.

Nakon što odaberete svoje preferencije za svako od tri područja terena, Set Piece trener će generirati rutine na isti način kao i kod kornera i slobodnih udaraca. Vašim igračima će se automatski dodijeliti uloge na temelju njihovih atributa.

Izvođači prekida

Kao i kod rutina prekida, sve izvođače prekida sada automatski dodjeljuje vaš stručni stožer.

Sami izvođači sada su rangirani na temelju svojim relevantnih atributa. Primjetit ćete da su oni sada kategorizirani prema jačoj nozi, a ne prema strani s koje izvode prekid. Zbog toga sada nećete morati kopirati svoje postavke izvođača za obje strane.

Nakon što je izvršena kompletna rekonstrukcija sustava prekida, kartica za izvođače jedanaesteraca je izdvojena. Ovdje postoje dvije dodatne mogućnosti prilagodbe. Jedna od njih vam omogućuje promjenu izvođača ako je vaš prvi izvođač promašio jedanaesterac ranije tijekom utakmice.

Raspodjela odgovornosti

Imajte na umu da rutine koje vaš Set Piece trener stvara nisu u potpunosti ukorijenjene i da imate ovlasti uređivati ih, dopunjavati i prilagođavati.

Isto tako, dobili smo novu kolonu odgovornosti pod Coach Responsbilities. Ovdje možemo vidjeti da ćemo dio oko prekida moći povjeriti našem asistentu ili običnom treneru (Coach).

Coach Responsbilities

Prekidi protivničkih ekipa

Osim promjena u postavkama prekida vaše ekipe, FM24 nam donosi bolje razumijevanje onoga što rade drugi. 

Dodani su neki novi vizualni elementi kako bi se ilustriralo koje su kvalitete/mane protivničkih ekipa/igrača kada su prekidi u pitanju. Ubačena je i nova grafika koja pokazuje koje su tendencije protivnika kada su ubačaji u pitanju. To se odnosi na informacije o tome ciljaju li protivnici više prvu ili drugu vratnicu i ostale tendencije.

Ovo vam omogućava da se sa svojim srtučnim stožerom lakše prilagodite i razvijete taktiku prekida za svaku utakmicu.