Match engine

Utakmice su trenuci koji pokreću adrenalin u svakoj FM karijeri. One su mjesto gdje taktičke vizije dolaze na vidjelo, pišu se priče o pobjednicima i gubitnicima, a igrači imaju priliku svoje ime upisati u klupsku povijest. Da bi to sve bilo vjerodostojnije, Match Engine je jako bitan dio igre.

U Football Manageru 2024, najkompletnijoj verziji franšize do sada, tim je uvelike radio na poboljšanju načina na koji se igrači ponašaju unutar tog Match Enginea. Od nadogradnji animacija koje poboljšavaju kretanje bez lopte sve do poboljšanja rotacije igrača koja vam omogućuju da uključite više pozicijske igre u svoju taktiku. Uvođenje potpuno nove role igrača dovodi nas bliže realnosti profesionalne igre. Ostale role su poboljšale svoju funkcionalnost kako bi nadopunile neke druge promjene. Također je nadograđena fizika lopte i rasvjeta na utakmicama.

Nove mogućnosti za igru u napadu

Pozicijska igra posljednjih je godina postala najpopularniji način igre u svijetu nogometa. To je pristup prema kojem igrači zauzimaju pozicije na terenu tako da stvore brojčanu prednost stvaranjem trokuta ili četverokuta. Namjera ovih oblika je stvoriti prostor, dati igrači u posjedu lopte nekoliko mogućnosti dodavanja i omogućiti momčadi da napreduje u posjedu prema posljednjoj trećini.

Razumljivo je da mnogi igrači Football Managera žele rekreirati taktike iz stvarnog svijeta u igru. Zbog toga nam FM24 daje više alata za to, posebno u pogledu kretanja igrača na terenu. Igrači će se sada na terenu kretati ne samo u skladu sa svojom rolom, nego i u skladu s rolama igrača oko njih.

Kreatanje igrača bez lopte

Uzmimo, na primjer, 4-2-3-1 s dva obrambena vezna igrača. Ovdje su vaši ključni igrači Segundo Volante i Ball Winning Midfielder, a igrač odmah iza napadača je Advanced Playmaker.

Match Engine

U kontekstu promjena koje se odnose na kretiranje igrača bez lopte, Advanced Playmaker sada prepoznaje kada Segundo Volante ulazi iz drugog plana. To znači da će se AP pomaknuti i otvoriti dodatan prostor, dopuštajući da se SV podigne više na terenu kao druga “desetka” te da tako stvore 4-1-4-1 oblik u napadu. Kako bi se prilagodio ovome, BWM se pomjera u središnji položaj kako bi pružio bolju zaštitu.

Naravno,  ovakav tip kretanja igrača bez lopte funkcionira i s drugim kombinacijama rola.

Kako bi dopunili ove promjene, prilagođeno je ponašanje rola kao što su Inverted Winger ili Inside Forward. Kada prepoznaju da imate veznog igrača koji dolazi naprijed iz drugog plana, oni će ostati šire kako ne bi došlo do “sudaranja” na terenu.

U obrambenom dijelu ekipe, Half Back rola je također prilagođena. Sada, ovisno gdje koristite tu rolu, u posjedu će HB moći zauzeti poziciju desnog ili lijevog stopera. Do sada je ta rola bila zamišljna tako da se HB spušta između dva stopera.

Ukratko, ove promjene znače da se vaši igrači sada ponašaju inteligentnije, prilagođavajući svoju poziciju na temelju rola i kretanja suigrača oko njih. Također, oblik vašeg tima bi se dinamički trebao prilagođavati u različitim fazama napada.

Evolucija: Inverted Full-Back

Druga velika novost je potpuno nova uloga igrača – Inverted Full-Back. Ta rola je popularizirana od strana Kylea Walkera i vrlo je tražena značajka posljednjih godina. U fazi obrane ova rola funkcionira kao tradicionalni bek, a u posjedu prelazi u ulogu trećeg stopera.

Kada se Inverted Full-Back kombinira sa stoperima kako bi činili obranu od tri člana, dva vanjska stopera funkcioniraju kao Wide Center-Back. To znači da krajnji stoper na strani gdje se nalazi lopta ima dozvolu pomaknuti se malo naprijed kako bi sudjelovao u igri. Ova nova uloga omogućuje vam da eksperimentirate s oblicima s trojicom stopera u izgradnji napada, dok se branite u četvorci. To je nešto što rade neke najboljih svjetskih momčadi.

Inverted Full-Back

Promjene u rolu Inverted Wing-Back

Zbog uvođenja role Inverted Full-Back, došlo je do promjena role Inverted Wing-Back, kako bi se one bolje nadopunjavale.

Sada se defanzivni veznjaci prilagođeni da bolje prepoznaju kretanja Inverted Wing-Backa. To znači da, kada se IWB u fazi posjeda pomake u sredinu terena, solo “šestica” će se pomaknuti više u drugu stranu kako bi bolje pokrili taj dio terena. Ova prilagodba je vrlo slična načinu na koji se Rodri pomjera više lijevo ili desno, ovisno o tome s koje mu se strane bek priključuje u veznom redu.

Isječak u nastavku ilustrira vrstu prilagodbe 3-2 koja se može postići kombinacijom Inverted Full-Backa i Inverted Wing-Backa.

Poboljšana uloga Libera

Utjecaj Pepa Guardiole na modernu nogometnu taktiku je neporeciv, a FM24 to odražava značajnim unapređenjima uloge Libero. Nadahnut ljudima poput Johna Stonesa, Libero se sada može neprimjetno prebaciti u poziciju defenzivnog veznog, slično kao Inverted Wing-Back. Ono što se izdvaja je kako se drugi braniči prilagođavaju kretanju Libera prema naprijed. Vaši centralni braniči sada će modificirati svoj položaj i ponašanje ovisno o broju igrača u zadnjoj liniji.

Ključno je napomenuti da ako koristite Inverted Wing-Backa i Libera na istoj strani, Libero se neće pomaknuti u vezni red. To je zato što Inverted Wing-Back ima prioritet kada obje uloge prelaze u isti prostor. Ova značajka dodaje još jedan sloj taktičke dubine jer vas tjera da pažljivo razmotrite suradnju između različitih uloga.

Ove promjene role Libera i njegove interakcije s drugim rolama nude vam veću fluidnost i dinamičnost. Bilo da se radi o stvaranju preopterećenja ili postavljanju stabilnije obrambene strukture, poboljšane uloge pružaju mnoštvo novih taktičkih opcija.

Kretanje igrača

FM24 podiže autentičnost kretanja igrača na novu razinu, zahvaljujući partnerstvu s pružateljem nogometnih podataka iz stvarnog svijeta. Animacije igre sada su fluidnije i realističnije nego ikad, kvantni skok u odnosu na dane tradicionalnog snimanja pokreta.

Uvođenje Motion Matchinga i poboljšanog sustava Inverse Kinetics znači da ćete doživjeti vrlo realistične pokrete igrača, posebno kada su u pitanju kretnje bez lopte. Bilo da se radi o trčanju, realizaciji ili obrambenom postavljanju, svaki je pokret modeliran tako da oponaša stvarne nogometaše. Igrači koji se postavljaju za poluokret dodaju još jedan sloj dubine, omogućujući vam da učinkovitije probijete protivničku obranu.

Fizika lopte

U skladu s poboljšanim kretanjem igrača, FM24 je poboljšao svoj sustav fizike lopte za realističnije nogometno iskustvo. Novi match engine učinkovito modelira otpor i otpor zraka, čineći da lopta lebdi i vrti se baš kao u stvarnim utakmicama. Ova pozornost posvećena detaljima proteže se i na odbijanja, pa čak i na to kako vremenski uvjeti i nadmorska visina stadiona utječu na kretanje lopte.

Fizika lopte u igri također donosi više autentičnosti driblingu. Trenje lopte o tlo sada varira ovisno o terenu i vremenskim uvjetima, čineći svaki pokušaj driblinga jedinstvenim izazovom. Igrači će sada dvaput razmisliti prije nego što požure prema liniji, umjesto da uspore i suočiti se s protivnikom. Kada je u pitanju realizacija, primijetit ćete da su vaši igrači sada sposobni izvoditi udarce glavom prema dolje i voleje u zemlju kada se pojavi situacija.

Ove promjene doprinose bogatijem i impresivnijem iskustvu Football Managera. Bez obzira jeste li majstor taktike ili povremeni igrač, FM24 nudi neviđenu razinu realizma koja će zasigurno osvojiti vašu maštu.

Okruženje na dan utakmice

Football Manager 2024 ne staje samo na poboljšanju mehanike igranja, već proširuje svoju pažnju na detalje i na okruženje na dan utakmice. Ako volite finije detalje, čeka vas poslastica sa značajno nadograđenim teksturama osvjetljenja i teksturama terena. To čini ovogodišnji match engine bolji nego ikada prije.

Bilo da se radi o dnevnoj, noćnoj ili unutarnjoj rasvjeti, nadogradnje na FM24 nude poboljšanu gradaciju boja koje variraju ovisno o vremenu, godišnjem dobu i dobu dana. Igra također donosi revidirane postavke magle, što vam olakšava razlikovanje vremena i vremenskih uvjeta tijekom utakmica. Ove promjene pridonose impresivnijoj i realističnijoj atmosferi dana utakmice.

Match Engine

Uz FM24, svaka utakmica izgleda kao događaj uživo, zahvaljujući poboljšanim teksturama terena. Podloga za igru sada ima oštriji, prirodniji izgled i osjećaj, dajući neviđenu razinu autentičnosti vašem iskustvu Football Managera.

Ove vizualne i atmosferske nadogradnje čine FM24 ne samo igrom već holističkim iskustvom nogometne simulacije, spajajući taktičku dubinu i vizualni realizam. 

Zaključak: Je li FM24 hype stvaran?

Odgovor na ovo pitanje prepuštam vama. Sve ove promjene kada je match engine u pitanju izgledaju dobro. No, ovo je samo evolucija onoga što smo imali u prijašnjim verzijama. Stvarna revolucija dolazi s Football Managerom 2025 kada igra prelazi na Unity engine, o čemu smo pisali prije nekoliko mjeseci.

Jesu li ove promjene koje donosi match engine dovoljne za visoku ocjenu novoj igri koja dolazi?