Dugoročno planiranje uloga igrača

Football Manager 2020 donosi redefinirani i revidirani razvoj igrača, aspekt igre koji je visoko na listi prioriteta svakog igrača. Postajanje managerom vam daje šansu da pažljivo kontrolirate količinom talenta u ekipi, a istovremeno nadgledate i napredak vaših važnih igrača.

Stoga, FM20 vam daje više slobode u ovom dijelu, više mogućnosti da planirate dugoročno te postavite individualne “puteve” za svakog igrača posebno. Tako ćete kod dovođenja mladog igrača, ili produljivanja ugovora mladom igraču iz vaše akademije, moći jasno naznačiti da tog igrača trenutno vidite kao nekoga tko će imati značaju minutažu s klupe (Impact Sub), ali da ga kroz 2-3 sezone vidite kao zvijezdu ekipe (Star Player).

To vam daje više mogućnosti da igrači jasno date do znanja gdje se nalazi u klupskoj hijerarhiji. Od prvog dana po dolasku igrača u klub, bilo iz drugog kluba ili iz akademije, obojica znate koje je igračeva uloga. Sve kroz međusobni dogovor/obećanje. Ovo bi trebalo donekle pomoći u izbjegavanju potencijalnih problema i zadržavanju ekipe sretnom. Sada vi vi vaši igrači znate tko će igrati koliko tijekom sezone.

Golmani također imaju svoju Playing Time skalu koja možda još i bolje dočarava što se htjelo postići ovom promjenom. Mladi vratar sada može ići od uloge Emergency Backup, preko Cup Goalkeeper pa do First Choice uloge kroz trajanje ugovora. Kroz to vrijeme možete na miru planirati kako uklopiti ostale vratare.

Ova promjena neće utjecati na razvoj samo jednog igrača. Pomoću nje možete planirati razvoj cijele ekipe i smjer u kojemu želite ići. S ovakvim stupnjom organizacije, možete planirati evoluciju cijele ekipe, godinu po godinu. Ovo će posebno biti korisno tijekom prijelaznog roka. Znati ćete na kojim pozicijama trebate igrače, za koju ulogu u timu te na koje vremensko razdoblje. Na primjer, ulazite u prijelazni rok i treba vam lijevi bek, ali u ekipi imate mladog igrača kojemu ste obećali da će od sljedećeg ljeta biti dio početnih 11. Hoćete li trošiti velike novce na novog lijevog beka ili ćete tražiti nekoga na posudbu. Ova značajka vam može pomoći pri izboru.

Ne samo da možete namjestiti “puteve” za sljedeće sezone, nego možete u tome biti i određeniji nego prije. Tako npr. postoji uloga Emergency Backup koja jasno govori igraču da postoji mogućnost da je igrati malo ili da uopće neće igrati. Minute će dobiti jedino u slučaju ozljede ili suspenzije nekog od igrača iz prvih 11.

Još jedan primjer je Cup Goalkeeper koji neće postati nesretan ako ne bude igrao u ligaškim utakmicama.

Ova značajka također utječe na igrače koje šaljete na posudbu. Vi i potencijalni novi klub vašeg igrača ćete biti u mogućnosti detaljnije pregovarati koliko će igrač provesti vremena na terenu. Ovo je posebno važno ako šaljete mladog talentiranog igrača na posudbu. Ovo će vam pomoći da donesete kvalitetniju odluku o tome gdje ćete poslati igrača.

Kako biste mogli kvalitetnije pratiti napredak, dobivati ćete redovne izvještaje o ovom dijelu. Na kraju svake sezone vaši pomoćnici će vam pripremiti detaljan izvještaj o igračima kojima ste obećali promjenu u minutaži za sljedeću godinu. Biti ćete upozoreni da je igrač s trenutnom ulogom Future Prospect od sljedeće sezone Squad Player ili da je vaš Star Player sada samo Fringe Player. To vama kao manageru daje mogućnost da kvalitetnije pripremite prijelazni rok ispred vas.


Ako ste primijetili nešto što mi nismo, pridružite nam se na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram) i/ili Discordu. Posebno naglašavamo Discord jer za sve članove našeg kanala pripremamo ekskluzive uoči izlaska Football Managera 2020.