regionalna liga

U svom nastojanju da pružimo najbolje igračko iskustvo ljubiteljima Football Managera, ne samo u Hrvatskoj, nego svima na području nama razumljivih jezika, odlučili smo napraviti bazu za preuzimanje dodataka koji se odnose na spomenuto područje. Ovo je samo jedan od dodataka koji se odnose na lige s Ex-Yu područja. Osim toga, na našem portalu možete pronaći i druge dodatke, stvarne i fantasy, koji se odnose na područja nekadašnjih jugoslavenskih republika. Jedan od dodataka koji je svake godine tražen među ljubiteljima Football Managera je i Regionalna liga.

Kroz godine se moglo naći različitih verzija dodataka Regionalne lige. Zbog toga je bitno spomenuti koje promjene donosi konkretno ovaj dodatak. Nacionalne reprezentacija ostaju kakve jesu, nije napravljena zajednička reprezentacija kao u nekim prijašnjim dodacima. Također, klubovi se u europska natjecanja kvalificiraju preko svojih domaćih, nacionalnih liga. O formatu natjecanja domaćih liga više u nastavku ovog teksta.

Regionalna liga – sadržaj dodatka

a) Regionalna liga
b) Redizajnirane sve Ex-Yu prve lige

Ovaj dodatak donosi mogućnost igranja regionalne lige za sve države Ex-Yu. Osim toga, nacionalne lige i dalje ostaju te se preko njih klubovi kvalificiraju u europska natjecanja.

Regionalna liga broji 16 klubova koji su raspoređeni ovako:
Hrvatska (4 predstavnika)
Srbija (4 predstavnika)
BiH (3 predstavnika)
Slovenija (2 predstavnika)
Crna Gora (1 predstavnik)
Makedonija (1 predstavnik)
Kosovo (1 predstavnik)

Format Regionalne lige je 16 klubova dvokružno, sezona traje od kraja srpnja do kraja ožujka. Zimska pauza je nešto kraća nego u nacionalnim ligama, od 21.12. do 24.1. Dodane su umjerene financijske nagrade za plasman, nagrade za najboljeg igrača, strijelca i neka ograničenja igrača. Kroz Regionalnu ligu se ne ostvaruje plasman u Europi.

Prije nego nastavim, želim napomenuti da smo isti dodatak izbacili i za FM22, a na tom dodatku je u Regionalnoj ligi sudjelovalo 14 klubova. Za ovu verziju dodan je još jedan klub iz Bosne i Hercegovine te jedan klub iz Kosova. Predstavnik Kosova nije bio uključen na dodatku za FM22.

Format domaćih liga

Klubovi koji sudjeluju u Regionalnoj ligi tek se u kasnijoj fazi priključuju nacionalnim prvenstvima. Uzet ćemo Hrvatsku kao primjer. Klubovi koji su završili na prve četiri pozicije u ligi prethodne godine kvalificiraju se u Regionalnu ligu. Ostalih šest klubova igra jesenski dio prvenstva. Ukupno se igra 20 utakmica (svatko sa svakime četiri puta) od početka kolovoza do kraja ožujka. Dva najbolja kluba iz jesenskog dijela prvenstva nastavljaju natjecanje u borbi za naslov prvaka, a pridružuju im se klubovi koji se natječu u Regionalnoj ligi. Tih šest klubova igraju svojevrsnu “Ligu za prvaka”, dvokružno, 10 utakmica nakon kojih se dobija konačni poredak gornjeg dijela prvenstva. Ostala četiri kluba iz jesenskog dijela prvenstva igraju “Ligu za ostanak”. Prenose im se bodovi iz prvog dijela prvenstva te nastavljaju borbu za ostanak. Svatko sa svakime igra četiri puta (ukupno 12 utakmica) nakon čega zadnji tim ispada u drugu ligu.

Ostale lige: Isti format je preslikan i na ostale lige. Naravno, nije u svim ligama jednak broj klubova. Neke lige imaju po 12 klubova pa je u drugom dijelu sezone liga podjeljena na 6 klubova u Ligi za prvaka i 6 klubova u Ligi za ostanak (tada se i u Ligi za ostanak igra dvokružno). U Srbiji je u prvoj ligi 16 klubova pa tako u drugom dijelu sezone u Ligi za ostanak sudjeluje 10 klubova. Zbog toga oni igraju jednokružno, devet utakmica.

Kompatibilnost s drugim dodacima

Ukoliko želite kombinirati dodatak Regionalne lige s dodacima koji aktiviraju npr. niže hrvatske lige, to možete bez problema napraviti. Ovaj je dodatak kompatibilan s cro-updateom, dodatkom koji aktivira niže lige HNL-a te je proizvod Cro-Manager zajednice.

Što se ostalih dodataka tiče, nismo sigurni da će ovaj dodatak za Regionalnu ligu raditi s dodacima za druge lige. Cro-Manager zajednica planira u budućnosti izbaciti dodatke za još neke lige te ćemo se pobrinuti da dodatak Regionalne lige bude kompatibilan s tim dodacima. Za sve ostalo morat ćete se sami uvjeriti u kompatibilnost dodataka.

download - regionalna liga

Kako instalirati dodatak?

Nakon što preuzmete dodatak, kopirajte ga u folder:
My Documents/Sports Interactive/Football Manager 2023/editor data

Recite nam svoja iskustva o dodatku Regionalna liga

Na kraju vas pozivamo da nam se pridružite na društvenim mrežama te s nama podijelite vaše uspjehe tijekom igranja Regionalne lige. Javite nam se na forum, Facebook, Instagram, ili Twitter te nam pošaljite vaše rezultate. Rado ćemo to podijeliti na našim društvenim mrežama.

regionalna liga