niže lige

Pasionirani ljubitelji Football Managera, koji ujedno ništa manje pasionirano obožavaju niželigaški nogomet, danas dolaze na svoje. Dodatak za hrvatske niže lige, popularno već godinama nazivan cro-update, napokon je vani. Nastavak je ovo na prvu verziju cro-updatea koja je, odmah po izlasku Football Managera 2023 donijela nešto manji opseg aktiviranih liga.

Što donosi cro-update?

A nova verzija cro-updatea donosi aktivirane SVE niže lige. Opsežan je dio posla trebalo napraviti da bi takvo što bilo moguće. Ukupno je dodano 674 nova kluba, 609 gradova/sela, 506 stadiona te 123 natjecanja. Sve to kako bismo sustav natjecanja u hrvatskom nogometu prenijeli u Football Manager što je realnije moguće.

Pri izradi ovog dodatka vodili smo računa da u igru budu preslikana i pravila koja će se mijenjati u budućnosti. Tako ćete od sezone 2024/25 u HNL-u ponovno imati odigravanje za ostanak između devetoplasiranog kluba HNL i drugoplasiranog kluba Prve NL. Također, od iste se sezone 1. NL smanjuje s 12 na 10 klubova, a 2. NL povećava sa 16 na 18 klubova. Sustav promoviranja u višu i ispadanja u niže lige će se također odvijati prema realnim pravilima.

U igru je ubačeno novo pravilo o trajanju ljetnog prijelaznog roka, a također je omogućeno igranje ligaških i kup utakmicama svim igračima s navršenih 16 godina.

Cro-update donosi svih devet(?!) razina natjecanja koja postoje u hrvatskom nogometu. Doduše, deveta razina postoji samo na nivou Koprivničko-križevačke županije s njihovom 4. ŽNL. Sve napravljeno u ovom dodatku odgovara realnom stanju stvari u sezoni 2022/23.

Popis svih aktivnih liga možete pronaći na slici ispod:

niže lige - popis

Moramo naglasiti na ovaj dodatak po prvi puta ikada na Football Manager donosi u potpunosti realan sustav Hrvatskog nogometnog kupa. To uključuje sustav nacionalnog kup koeficijenta te sve županijske kupove.

Poznati nedostaci dodatka za niže lige

Unutar dodatka postoje i neki manji nedostaci. Npr., zbog određenih problema, unutar dodatka nije dodano doigravanje za ostanak/promociju između pretposljednjeg u Elitnoj ŽNL Varaždinskoj i drugoplasiranog u Prvoj ŽNL Varaždinskoj. Također, nisu dodana doigravanja između 1. ŽNL i 2. ŽNL Varaždinske, te 2. ŽNL NS Osijek i Lige NS Osijek. Naime, nakon dodavanja tih doigravanja editor nam prilikom verifikacije javlja grešku, a uzrok te greške još uvijek nismo uspjeli otkriti.

Također, kada smo kod nedostataka, pojavljuje se problem kod pojedinih liga u sedmom rangu natjecanja. Ono što se događa je da igra u profile klubova ne sprema povijest natjecanja

Što nije uključeno u dodatak za niže lige?

Naš fokus prilikom izrade ovog dodatka bio je aktiviranje cjelokupne piramide hrvatskog nogometa. Da bismo to učinili, bilo je potrebno kreirati nove lige (one koje su nedostajale u default bazi) te nove klubove kako bismo popunili sve te lige. Ono na što se nismo fokusirali je dodavanje novih igrača te popunjavanje baze novim transferima.

Transferi

Winter Update je upravo izašao tako da je većina transfera napravljenih tijekom zimskog prijelaznog roka putem tog službenog updatea ubačena u igru. Neki transferi nisu napravljeni, ali FM uskoro planira, kao i prošle godine, izbaciti još jedan update kojim će “pokriti” i te promjene. Zbog toga smo odlučili da nije potrebno da mi te stvari radimo unutar cro-updatea.

Ukoliko Football Manager putem novog updatea ne pokrije sve transfere, naša je preporuka da potražite neki transfer update koji izrađuju FM fanovi. Npr. Data Update by sortitoutsi.net je odličan dodatak gdje sami možete, na njihovom webu, predlagati nove izmjene.

Novi igrači

Dodavanje novih igrača u klubove, tj. nedodavanje istih, je nešto zbog čega su mnogi negodovali proteklih godina.

Iz pozicije vas, kao korisnika updatea, pogotovo ako ste i sami član nekog niželigaškog kluba, razumijem da bi vam igranje s vašim klubovima, vama kao igračem u igri i vašim suigračima, donijelo jednu posebnu dimenziju igranja Football Managera s dodatkom za niže lige. To apsolutno razumijem, no postoji i druga strana ove priče.

Ta strana priče ima veze s vremenom potrebnim da se svi igrači ubace u igru. Kao što sam prethodno rekao, u igru su ubačena 674 nova kluba. Kada bih u svako od tih klubova ubacio 20 igrača, to znači da bi bilo potrebno kreirati 13 480 novih igrača. Možemo tu brojku zaokružiti na 15 000 uzmemo li u obzir da mnogi klubovi koji postoje u originalnoj bazi nemaju kreirane igrače ili ih je kreirano tek nekoliko. To bi, jednostavno, zahtijevalo previše vremena da bi se ubacili svi igrači.

Osim toga, s obzirom na činjenicu da nemam pristup comet sustavu, ne znam kako bih uopće došao do informacija o svim tim igračima.

Podržite naš rad

Ako vam se sviđa naš rad, razmislite o tome da nas podržite i financijski. cro-update dodatak nije jedini dodatak u našoj izvedbi, a u budućnosti planiramo još toga. Zbog toga smo otvorili Patreon za sve one koji nas žele podržati. Najbolje od Cro-Managera tek slijedi.

patreon podrška

Ako, pak, niste u mogućnosti podržati nas financijski, pozivamo vas da provjerite naš YouTube kanal. Pretplata na kanal te gledanje i komentiranje videa također pomažu, a mi vam obećavamo da vas nećemo razočarati sadržajem.

Download cro-update dodatka

Prije nego preuzmete cro-update dodatak želimo vas podsjetiti da je ovaj dodatak vlasništvo Cro-Manager zajednice te kreatora samog dodatka. Stoga vas molimo da ne kopirate dodatak te ga uploadate na druge servise. Slobodni ste podijeliti postojeći link za download i/ili link ovog članka na Cro-Manager portalu.

Real Name Fix

Ukoliko koristite Real Name Fix by FMScout, može se dogoditi da zbog tog dodatka u igri imate kriva imena nekih natjecanja u Hrvatskoj. Zbog toga je naša preporuka da preuzmete novi Real Name Fix koji se temelji na onome što je napravio FMScout, ali je prilagođen stvarima koje smo napravili unutar cro-updatea.

Kako instalirati dodatak za niže lige?

Nakon što preuzmete dodatak, kopirajte ga u folder:
Dokumenti/Sports Interactive/Football Manager 2023/editor data

Napomena: Dodatak je napravljen za Football Manager 2023 i radit će isključivo na toj inačici igre. Također, treba napomenuti da će dodatak sigurno raditi na originalnoj igri. Ako igru niste kupili, naša je preporuka da to učinite. Ako nemate original igru, ne možemo vam jamčiti da će dodatak raditi.

Recite nam svoja iskustva

Na kraju vas pozivamo da nam se pridružite na društvenim mrežama te s nama podijelite vaše uspjehe s hrvatskim niželigaškim klubovina. Javite nam se na forum, Facebook stranicu, Instagram, ili Twitter te nam pošaljite vaše rezultate. Rado ćemo to podijeliti na našim profilima.