pentagon

Postoje mnogi izazovi koje možete isprobati na Football Manageru, a najpoznatiji među njima je Pentagon Challenge. Također slovi i za jednog od najtežih izazova. Stoga, ako volite teške izazove, ovo je nešto za vas. Također, ako volite putovanja i istraživanja novih, udaljenih mjesta i država, a nemate para da tamo i odete, možete ih proživjeti virtualno kroz Football Manager. Pentagon je jedan od izazova koji će vam pružiti i to iskustvo putovanja.

Tijekom ovog izazova proputovat ćete svih pet kontinenata na kojima se može igrati u Football Manageru. Također ćete moći upravljati klubovima za koje nikada niste čuli i igračima koje nikada prije niste vodili. Možda mislite da ovaj izazov zvuči dovoljno jednostavno, ali postoji strogi skup pravila kojih se morate pridržavati. Zbog tih pravila je ovaj izazov jedan od najtežih u povijesti FM-a.

Cilj izazova

Cilj? Vrlo jednostavan! Barem za napisati, ne baš i za ostvariti. Cilj je osvojiti Ligu prvaka na svih pet kontinenata čije lige su dostupne na Football Manageru. Ovo su trofeji na koje mislimo:

 • AFC Champions League (azijska Liga prvaka)
 • CAF Champions League (afrička Liga prvaka)
 • UEFA Champions League (europska Liga prvaka)
 • Copa Libertadores (južnoamerička inačica Lige prvaka)
 • CONCACAF Champions League (sjevernoamerička Liga prvaka)

Kao što vidite, na popisu nije natjecanje iz Oceanije. To je zbog toga što na Football Manageru nije dostupna niti jedna liga s područja Oceanije (osim putem dodataka, ali to nije dio izazova). Zbog toga je fokus na najjačim klupskim kontinentalnim natjecanjima na ostalih pet kontinenata.

Pravila Pentagon izazova

Postoji niz pravila koja ovaj izazov čine onim što jest – izazovnim!

 • Svi trofeji moraju se osvojiti tijekom jedne karijere
 • Morate početi nezaposleni
 • Morate početi bez trenerske licence
 • Morate započeti s najnižim igračkim iskustvom (Sunday League Footballer)
 • Ne možete voditi reprezentaciju

Također morate isključiti in-game editor kako se ne biste našli u iskušenju da malo “pogurate” svoju karijeru tijekom ranih faza ovog izazova koji može biti pomalo naporan.

Trebali biste uključiti maskiranje atributa kako biste si otežali kupovinu igrača bez da ih prethodno skautirate. Ovo se čini kao nešto što oduzima dosta vremena tijekom izazova, ali mislim da je potrebno kako biste simulirali pravo iskustvo skautiranja igrača.

Database

Kako biste uspješno dovršili Pentagon izazov, morat ćete voditi klubove na svih pet kontinenata na kojima se može igrati Football Manager. Ipak, ne morate odmah na početku učitati sve potrebne lige. Većina igrača počinje u Aziji ili Africi, pa pokušajte učitati sve dostupne azijske lige i jednu jedinu afričku ligu, a to je Južnoafrička Republika.

Naravno, ako imate dobro računalo možete uključiti što više liga je moguće. Učitavanje velike baze podataka ima najviše smisla jer ćete htjeti što više dostupnih igrača kada počinjete u nekoj od nižih liga.

Morate započeti nezaposleni, stoga ćete morati čekati da vam neki klub ponudi posao. Nakon što dobijete prvu ponudu, izazov počinje. Naravno, obzirom na to počinjete bez trenerskih licenci i bez igračkog iskustva, prvi klubovi će biti niželigaši te će proći neko vrijeme prije nego se budete borili na prvi trofej. Nakon što osvojite svoju prvu Ligu prvaka, trebate se pokušati preseliti na drugi kontinent i ponoviti isto. Nastavite dodavati i uklanjati lige kada ste osigurali jednu od Liga prvaka i želite se preseliti na drugi kontinent.

Savjeti za Pentagon izazov

Ovaj izazov je iznimno težak, čak i za najokorjelije FM igrače. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći na tom putu. Ovo su samo savjeti, a ne cheatovi. Ideja ovog izazova je pokazati svoje FM vještine i nema smisla igrati ovaj izazov ako namjeravate varati.

 • Pri kreiranju vašeg profila kao managera fokusirajte se na povećanje atributa Adaptability. To će vam povećati šansu za ponudama za posao iz stranih zemalja.
 • Provjerite pravila lige prije nego potpišete ugovor sa stranim igračima. Mnoge lige imaju ograničen broj stranih igrača koje možete registrirati ili uključiti u svoju momčad na dan utakmice. Uvijek je dobra ideja koristiti mlade igrače kako biste bili sigurni da ćete ispuniti sve kvote i da vas ne uhvate nespremne kada dođe dan registracije.
 • Instalirajte Real Name Fix i boje za brazilske klubove. Ovo se više tiče iskustva igranja nego sami savjet koji će vam olakšati igranje izazova. Jedan od ciljeva je osvojiti Copa Libertadores, a tu imate veliku šansu s brazilskim klubovima. Ako ti klubovi nemaju prava imena, iskustvo neće biti odgovarajuće.
 • Istražite klubove koji imaju Suger Daddy vlasnike. U takvim klubovima ćete imati više novca za potrošiti. Stoga, kada budete dobijali ponude više klubova, pametnije bi bilo prihvatiti ponude onih koji imaju Suger Daddy vlasnika.
 • Početi karijeru u vašoj zemlji pomoći će vam u razvoju vas kao trenera, tj. u stjecanju trenerskih licenci. Polaganje tih licenci će vam financirati klub, a veća je vjerojatnost da će na financiranje pristati neki domaći klub. Možete odmah naći posao u kineskoj drugoj ligi ili Južnoafričkoj Republici, ali to će vam pružiti samo kratkoročnu korist. Tijekom početnog dijela karijere trebali biste se fokusirati na stjecanje trenerskih licenci.

Zaključak

Pentagon Challenge nije za svakoga, pogotovo ako ga želite igrati po svim pravilima. Ako ste netko tko voli trošiti brdo novaca, dovoditi najbolje igrače i samo osvajati trofeje, ovo možda i nije za vas. Svega toga će biti i tijekom ovog izazova, ali ćete se načekati i na trošenje i na trofeje.

Ako se ipak odlučite zaigrati ovaj izazov, pozivamo vas da nam javite svoje rezultate. Javite nam se na forumu, Facebooku, Twitteru ili Instagramu. Rado ćemo screenshotove vaših uspjeha iskoristiti na društvenim mrežama te tako vaš uspjeh pokazati većem broju fanova Football Managera.