prvi-dan-u-klubu

Ništa nije bolje od uzbuđenja zbog pokretanja nove karijere na Football Manageru. To uzbuđenje da što brže moguće krenete s akcijom lako može biti jače od zdravog razuma jer ste željni povesti svoj novi klub na put do slave. Lako se zanijeti preranim klikom na gumb Continue!

Prvi dan u klubu je jako važan. Razradom različitih zadataka i stvari koje trebate učiniti možete postaviti vrlo čvrste temelje za nastavak karijere.

Osobno imam već 15-ak godina iskustva igranja Football Managera, ali svejedno mogu potrošiti sate na prvi dan karijere. To uključuje upoznavanje s igračima i stručnim stožerom te pretražujući igrače koje bih potencijalno mogao dovesti kao pojačanja. To je možda najzabavniji dio karijere, ali može oduzeti dosta vremena. Zato je imanje plana za to korisno i po pitanju uštede vremena.

Analiza ekipe

Analiza trenutnog tima i planiranje budućnosti važan je korak koji treba napraviti! Ključno je provesti neko vrijeme nakon pokretanja karijere kako biste upoznali svoju momčad. Glavni cilj tijekom ovog postupka je procijeniti trenutku kvalitetu momčadi i njen potencijal.

Prvi korak koji ja osobno radim je upoznavanje sa svakim igračem. Procjena kvaliteta i mana svakog igrača, njegovog potencijala da ispravi svoje mane i slično.

Cilj u ovom slučaju je napraviti plan za sljedeće sezone. Ne samo prvu sezonu koja nam dolazi nego na umu treba imati i sezone nakon toga. Naravno, kod planiranja za više sezona ne treba ići u detalje, nego samo nego “ugrubo”. Kada pregledavate svoju momčad, obratite posebnu pozornost na ugovor svakog igrača; njihove plaće, bonuse i klauzule koje se odnose na dogovoreno vrijeme igranja (Agreed Playing Time) i godine.

Zadatke možete odraditi prema ovoj listi:

  • Postoje li u ekipi važni igrači kojima istječe ugovor? Ako da, odmah im ponudite novi ugovor.
  • Aktivirajte opcije za automatsko produženje ugovora igračima koji u ugovoru imaju tu opciju i planirate ih koristiti
  • Postoje li igrači koji su na posudbi u drugim klubovima, a dovoljno su kvalitetni da igraju standardno. Provjerite imaju li klauzulu da ih možete vratiti s posudbe odmah, a ne čekati kraj sezone.
  • Postoje li u ekipi igrači s visokim plaćama, a da nisu u vašim planovima? Ako da, razmislite o njihovoj prodaji, čak i ako ne možete dobiti visoku odštetu, kako biste oslobodli budžet za plaće za dovođenje novih igrača.
  • Postoje li u ekipi (ovo uključuje i juniorski tim) igrači s visokim potencijalom? Ponudite im bolji ugovor ako je moguće te ih promovirajte u prvu ekipu kako bi skupljali seniorske minute. Ako pak mislite da je konkurencija na njihovoj poziciji prevelika, dobra je opcija ostaviti ih među juniorima, ali u tom slučaju obratite pozornost na kvalitetu stručnog stožera juniorskog tima. Posudbe u druge klubove koji im mogu ponuditi seniorski nogomet također može biti opcija.

Postavljanje taktike

Ovdje je vrlo bitno imati na umu način na koji kasnije želite postavljati taktiku. Ako ste tip koji ima svoju taktiku i njoj prilagođavate igrače, trebali biste odmah pri sekniranju ekipe izdvajati igrače koji se sigurno uklapaju u vašu viziju. S druge strane, ako ste netko tko taktiku slaže prema dostupnom rosteru, prilikom pregleda ekipe je bitno istaknuti 3-5 najkvalitetnijih igrača te kasnije slagati taktiku prema njima, a ostalim igračima (te transferima) popunjavati ostale pozicije.

Transferi

Naravno da su, kada je riješavanje igračke križaljke u pitanju, transferi sljedeći korak nakon što ste analizirali trenutnu ekipu.

Ne moraju to odmah biti konkretni potezi u vidu slanja ponuda za igrače. Potrebno je analizirati što se nudi na tržištu imajući na umu pozicije na kojima trebate pojačanja i budžet kojim raspolažete. Iznimka je ako nađete nekog igrača za kojeg mislite da ga se može kupiti dosta ispod realne cijene. U tom slučaju treba reagirati brzo, prije nego ga kupi netko drugi. Zbog toga je još bitnije da s analizom transfera krenete odmah prvoga dana.

Ključni filteri

Kao što je prikazano na screenshotu iznad, tijekom pretrage igrača pri dolasku u klub uglavnom koristim sljedeća tri filtera:

  • Contract Status: Unattached – ova opcija će vam prikazati sve igrače bez kluba ili igrače koji imaju potpisane amaterske ugovore te ih odmah mogu raskinuti i potpisati za vaš klub. Malo je vjerojatno da ćete ovu opciju koristiti ako vodite neki od top klubova iako se i u tom slučaju zna naći korisnih slobodnih igrača na tržištu. S druge strane, ako vodite klub s malim budžetom ovo je nešto što morate napraviti i to što brže. Kvalitetni igrači koji se mogu dovesti besplatno će brzo otići s tržišta, tj. drugi klubovi će ih brzo potpisati. Zbog toga je ovog potrebno napraviti odmah prvoga dana.
  • Contract Status: Expiring (6 Months) – odmah nakon slobodnih igrača dolaze oni koji će to uskoro biti. Većina ugovora u svijetu istječe tijekom ljeta (30. lipnja), ali postoje i lige koje se igraju unutar kalendarske godine pa biste mogli pronaći neke igrače kojima ugovori istječu 31.12. Zbog toga provjerite ovu opciju prije nego ti igrači produže ugovor ili ne potpišu za drugi klub.
  • Minimum Fee Release Clause – na početku igre se mogu naći neki vrlo zanimljivi igrači s vrlo niskim izlaznim klauzulama. Zbog toga ih vrijedi provjeriti. Naravno, najveći iznos klauzule prema kojem ćete pretraživati igrače ovisi o vašem budžetu za transfere.

Naravno, pri pretrazi potencijalnih pojačanja fokusirat ćete se na različite stvari ovisno o klubu kojeg vodite. Ako ste na poziciji trenera nekog niželigaša, zanimat će vas isključivo slobodni igrači jer plaćanje igrača na tim razinama nema smisla čak i ako imate nešto novaca na raspolaganju.

Staff

Dobar tim ne čine samo igrači, već i kvalitetan stručni stožer. Zbog toga je važno odmah provjerite tko su ljudi s kojima radite. Zadržite kvalitetne pojedince, otpustite one koji to nisu i dovedite bolje od njih.

Svaka pozicija u stručnom stožeru zahtjeva različite atribute. O tome bih nekad mogao napisati detaljniji tutorial, ali za sada ću se fokusirati na one najosnovnije informacije.

Ono što morate znati je da su mentalni atributi Determination, Level of Discipline i Motivating bitni za svakog trenera (Coach, Goalkeeping Coach i Fitness Coach). Nakon toga dolaze tehnički atributi koji se razlikuju od role do role, a možete ih jasnije pogledati klikom na padajući izbornik “Important Attributes For:” u profilu svakog pojedinog člana stručnog stožera. Ostale role imaju druge važne atribute, a jasnije ih možete vidjeti klikom na sami naziv role unutar profila.

Ne samo da treba zamjeniti loše članove stručnog stožera nego je izuzetno bitno popuniti sva prazna mjesta koja su vam na raspolaganju. Na screnshotu iznad možete vidjeti da npr. imaju 4 od 5 dopuštenih trenera (Coach) što znači da imamo jedno slobodno mjesto za trenera. To mjesto bi bilo najbolje popuniti jer nakon toga od uprave možemo tražiti da se poveća broj dozvoljenih trenera.

Responsibilities

Ako niste previše iskusan igrač Football Managera imam za vas jedan savjet s kojim se mnogi neće složiti, ali ja mislim da je koristan. Prepustite dio obaveza drugima! Pod ove “druge”, mislim na baš one ljude koji su s vama u stručnom stožeru, a o kojima sam pisao u odlomku iznad.

Football Manager slovi za vrlo kompleksnu igru od koje mnogi odustanu nakon što vide na koliko opcija treba obratiti pozornost. Zbog toga je moj savjet da sami raditi nekoliko stvari, a ostalo prepustite stožeru. Kada postanete dobri i budete razumjeli stvari na koje ste se fokusirali, tada na sebe preuzmite dodatan dio obaveza, sve dok ne budete razumjeli svaki aspekt igre.

Screenshot iznad vam pokazuje kako otprilike izgleda Staff Responsibilities screen. Unutar njega, naravno, postoji mnoštvo opcija pomoću kojih možete definirati čime ćete se baviti, a čime ne. Također možete specifično odrediti koji član stručnog stožera će raditi koji posao.

Ja neću ovdje prolaziti kroz sve opcije, ima ih pregršt. Igrajte se malo s time i pogledajte što sve možete učiniti. Naravno, ako ste već poprilično iskusan igrač FM-a, ovaj dio možete preskočiti.

Treninzi

U želji da što prije krenete s akcijom, lako možete zaboraviti na postavljanje odgovarajućih treninga. Ovaj dio igre je nešto što mnogi izbjegavaju. I zaista, ako ste tek krenuli igrati Football Manager možda je najbolja odluka da treninge prepustite svom asistentu, ali kako postajete iskusniji i bolje poznajete igru, naša je preporuka da sami postavljate treninge svog tima.

Trajanje priprema utječe na to kako će treninzi u predsezoni izgledati, ali moj jedini cilj pri dolasku u novi klub je uskladiti svoj plan za prijateljske utakmice i intenzitet rasporeda treninga. Za pravilan predsezonski trening potrebno je usredotočiti se na fizički dio treninge i pripreme za utakmicu.

Tijekom predsezone trebali biste se fokusirati na poboljšanje snage igrača (strength), kondicije (natural fitness) i radnih navika (work rate). To će vam pomoći da izdržite dugu sezonu i smanjite vjerojatnost umora igrača. Uz to, pripreme za utakmice trebale bi se vrtjeti oko poboljšanja poznavanja (tactical familiarity) same taktike.

Osim fizičke i taktičke pripreme igrača, dodatna stvar na koju se korisno fokusirati tijekom predsezone je kohezija (Team Cohesion) što je važan čimbenik koji se odnosi na pozicioniranje igrača, viziju i reakcije na terenu. Treninzi za poboljšanje kohezije među igračima su ključni svaki put kada je ista loša, a razinu kohezije možete vidjeti klikom na Dynamics u lijevom izborniku.

Tražite poboljšanja od uprave

Svaki nogometni trener ovisi o svojim nadređenima. Football Manager vam dopušta da od uprave kluba zatražite razne stvari.

Interakcija s upravom što je ranije moguće može imati svoje prednosti i nedostatke. Uprava vam može odobriti neke zahtjeve i tako vam u startu poboljšati situaciju i resurse s kojima raspolažete, ali činjenica da ste tek preuzeli klub može biti kontra produktivna. Naime, kao u svakodnevnom poslu, moguće je da vaš poslodavac neće odmah udovoljiti vašim zahtjevima.

Budite oprezni sa stvarima koje tražite od uprave prvog dana. Naravno da nećete odmah tražiti novi ugovor ili izgradnju novog stadiona.

Važno je i da poteze radite u skladu s time koliko planirate ostati u klubu. Želite li uspjeh što prije ili gradite na duge staze. Na temelju toga treba odabrati opcije koje ćete zatražiti od uprave.

Želite li uspjeh što prije zatražite povećanje Transfer i Wage Budgeta kako biste što prije doveli bolje igrače. Ako pak gradite klub na dulje staze zatražite poboljšanje uvjeta za treniranje (Training Facilities) te omladinski pogon (Youth Facilities)