vizija kluba

Ostvarivati ciljeve uprave oduvijek je bio cilj svakog menadžera u bilo kojem klubu, ali FM20 nam donosi potpuno novo iskustvo u interakciji sa upravom i njenim ciljevima. Ciljevi uprave će sada biti jedinstveniji za svaki klub posebno, a odnosit će se na poslovanje kluba u dužem periodu.

Jedan od važnijih noviteta u FM-u 20 je Club Vision, odnosno Vizija kluba. Od sada, uprava vam neće postavljati ciljeve samo za narednu sezonu već ćete dobiti dugoročni plan i strategiju kluba u narednih 5 sezona. Vaš je zadatak ojačati klupski identitet i ostvarivati ciljeve uprave koji su dio dugoročnog plana poslovanja.

Club Vision je podijeljen u 3 dijela – Club culture, Ongoing objectives i Club’s five year plan.

Kao što imamo priliku vidjeti u posljednjih deset godina, uprave kluba više nemaju dodira samo sa administrativnim poslovoma u klubu, već sve češće i aktivnije sudjeluju i u nogometnim segmentima. Sve je to vjerno preneseno u FM20 kroz Club culture objectives. Ti ciljevi mogu biti od definiranja klupske transfer politike pa sve do načina na koji će vaša ekipa igrati. Uprava će od vas tražiti jednaku sposobnost da zadovoljite ove ciljeve kao i da zadovoljite rezultatske ciljeve u sezoni.

Five year plan objectives (petogodišnji ciljevi) su podijeljeni za svaku sezonu posebno i pokazuju vam put u kojem se od vas traži ili iskorak u rezultatskom smislu tijekom tih 5 godina (ako imate jako ambicioznu upravu) ili samo zadržavanje sadašnje pozicije (ako imate manje ambicioznu upravu). Ovi ciljevi sadržavaju miks financijskog, infrastrukturnog i rezultatskog aspekta za narednih 5 godina. Npr., ako vodite ambicioznog drugoligaša, a vaša uprava kroz 5 godina želi igrati europska natjecanja, vaš će petogodišnji plan izgledati ovako: izboriti promociju u prvu ligu u prvoj sezoni, izboriti opstanak u drugoj sezoni, ojačati stabilnost kluba u trećoj sezoni, postati „best of the rest“ u četvrtoj i izboriti Europu u petoj sezoni.

Ongoin objectives su zadaci kojih ćete se morati držati dok traje vaš ugovor sa klubom. Ovi zadaci su vezani za identitet kluba, pa ćete vi, ako vaš klub već godinama igrače dovodi isključivo kroz svoj omladinski pogon, to morati nastaviti.

Naravno, na kraju svake sezone ćete imati mogućnost sjesti za stol sa upravom i pregovarati o promjeni vizije. Tijekom sastanka, uprava će prvo iznijeti svoje stajalište, a zatim ćete vi moći predlagati promjene. Tada možete ili dodavati nove ciljeve koje uprava tada nije ni zadala, ili možete tražiti od uprave da povuče neke od svojih zahtjeva. U tom slučaju upravi morate ponuditi nešto drugo zauzvrat. Npr., ako uprava od vas traži da u roku 3 sezone osvojite trofej, a vi vidite da će to biti teško ostvarivo, možete zatražiti od uprave da to povuče. Međutim, tada morate upravi ponuditi npr., kvalificiranje u Europu sezonu ranije od one u kojoj to uprava očekuje i slično.

Također, moguće je od sada i tražiti upravu da vaše rezultate u određenim natjecanjima ne uzima toliko ozbiljno. Ako ste u ligi daleko iznad očekivanja, možete tražiti upravu da vaše rezultate u kupu zanemari, kako biste kup žrtvovali zbog prvenstva.

Vizija kluba je dinamična i mijenjat će se tijekom godina provedenih u klubu. Ako se pokažete kao dobar menadžer koji ispunjava zahtjeve uprave, oni će sasvim sigurno podići letvicu svojih očekivanja. Kada promijenite klub, dobit ćete sasvim nove ciljeve koji su oet vezani za vaš novi klub. Sve to daje novu svježinu i draž igračima koji vole mijenjati klubove tijekom svog sejva.

Od sada će i vaš taktički stil biti prepoznat u igri. Ako volite napadački nogomet, više će vas tražiti klubovi čije uprave preferiraju napadački nogomet. To vam čak može pomoći da budete izabrani pored puno boljih trenera koji su skloni defanzivnom nogometu.

FM20 nam donosi i novi izgled prvog sastanka sa upravom, odmah nakon što preuzmete klub. Taj dio je sada odrađen u 3D. Tijekom tog sastanka naučit ćete više o klubu, igračima, osoblju, financijama i slično.

Poštivanje vizije kluba utječe sada i na mišljenje uprave o vama, pa možete dobiti otkaz unatoč dobrim rezultatima, ali nepoštivanju vizije kluba. Vaše vođenje kluba će se ocjenjivati sa ocjenama od A+ do F. Svaki segment kluba imat će svoju ocjenu, pa ćete jasno vidjeti gdje se trebate popraviti.

FM20 donosi i nove mogućnosti u interakciji sa upravom. Ako sada zatražite upravu povećanje transfer budžeta, uprava više neće doći sa novi fiksnim iznosom, već ćete se moći dogovoriti koji iznos će vam biti na raspolaganju. Postoji još novih opcija u razgovoru sa upravom, ali njih ćete sami otkriti tijekom igranja.

Vizija kluba predstavlja fantastičnu novost za sve igrače koji vole igrati na duže staze i sa više klubova. Tako ćete stalno imati nove ciljeve i zadatke, a mijenjajući klubove sada ćete se morati i prilagođavati svakom novom klubu.