Athletic Bilbao

Prvi klub na ovoj listi je poprilično očigledan. Athletic Bilbao je klub koji svima prvi padne na pamet kada su u pitanju nogometni klubovi s restrikcijama po pitanju transfera.

Osam titula prvaka Španjolske (četvrti po broju titula), 23 Kupa Kralja (drugi) te 3 Superkupa (treći) skor je koji ih čini najuspješnijim klubom na ovoj listi. Posebno se to ističe ako uzmemo u obzir renome ovih natjecanja u usporedbi s drugim klubovima. Iako imaju trofeje Superkupa iz 2015. i 2021. godine, zadnji veliki trofej osvojen je 1984. kada su uzeli duplu krunu. Osim toga, uz Real Madrid i Barcelonu, jedan su od tri kluba koji nikad nije ispao iz najviše ranga španjolskog nogometa.

Iako vjerujem da ste upoznati s njihovom transfer politikom, ponovit ćemo gradivo zbog onih malobrojnih kojima je ta informacija promaknula.

Athletic Bilbao često se naziva “ponosom Baskije”, referirajući se na činjenicu da je Bilbao najveći, ali ne i glavni, grad španjolske pokrajine Baskije. Upravo je ta pokrajina jedna od teritorija s kojih ovaj klub crpi igrače, ali nije jedina. Za Athletic mogu zaigrati i igrači iz susjedne pokrajine Navarre te iz Sjeverne Baskije koja se nalazi u Francuskoj.

Ipak, u zadnje vrijeme čelnici kluba su počeli nalaziti načine da se to pravilo “rastegne”. Tako za klub mogu zaigrati i igrači čiji su preci porijeklom iz Baskije, ili igrači koji su prošli omladinske pogone nekog drugog baskijskog kluba iako nemaju druge poveznice s tom regijom.