posrednici

Bilo da kupujete Wonderkida svjetske klase ili prodajete igrača koji više ne zadovoljava standarde vašeg tima, transferi i izgradnja ekipe su integralni dio svake Football Manager karijere. A prodaja takvih igrača često zna biti frustrirajuća. Tu na scenu, u stvarnosti, a sada i na FM-u, stupaju posrednici.

Iskoristi agenta za više informacija

Kako biste dobili više informacija o tome koliko možete dobiti za nekog igrača, Football Manager 2024 vam donosi novu opciju – “Ask Agent About Market Interest”. To je nova opcija, slična “Ask Agent About Availability” koju možete koristiti kod kupovine igrača.

Agent Chat

Odabir ove opcije vodi vas do uobičajenog Chata s igračevim agentom. Kao manager, imate tri opcije odgovora od kojih svaka ima drugačiji ton. “Desperate” kojim želite dati to znanja da želite igrača prodati što hitnije, “Keen” ukazuje da biste bili zainteresirani za prodaju, ali samo po pravoj cijeni. “Curious” je opcija ako želite samo provjeriti zainteresirane opcije.

Ako su agent i igrač također zainteresirani za prodaju, agent će vas obavijestiti o trenutnoj tržišnoj vrijednosti igrača i klubovima koji su najviše zainteresirani za njegove usluge.

Međutim, ako ih vaša namjera da prodate igrača iznenadi i on ne želi otići, agent će odbiti sudjelovati u pokušajima da ga proda i možda ćete to morati napraviti na drugi način. Ipak, budite oprezni jer kao i sa svime u Football Manageru, vaši postupci imaju posljedice.

CIjena

Nakon vašeg razgovora s agentom, cijena na profilu igrača ažurirat će se kako bi odražavala tržišnu vrijednost o kojoj se razgovaralo. Ova nova vrijednost u početku se prikazuje u drugoj boji i ostat će aktivna na profilu igrača dok ne istekne. Ovo vremensko razdoblje varira ovisno o tome gdje se nalazite u sezoni – u/izvan prijelaznog roka, tijekom zadnjeg dana prijelaznog roka i tako dalje.

Važno je napomenuti da, iako će vam ova nova funkcionalnost dati bolju jasnoću o mogućoj odšteti za igrača, ona ne jamči prodaju svaki put.

Posrednici postaju Game-Changer

Ako agent nije zainteresiran za suradnju i prodaju igrača, na scenu stupaju – posrednici. Oni vam mogu pomoći pri pronalaženju potencijalnog kupca.

Interes koji oni mogu izazvati zavisi od nekoliko čimbenika, uključujući njihove veze i sposobnosti kao agenta. Veze posrednika određuje njihova geografska lokacija. Npr. posrednik kojem u opisu stoji “Continental European reach”, moći će vam pronaći interes samo od strane europskih klubova. Njihova sposobnost pomoći će odrediti koliki jak interes i koju cijenu mogu postići za vašeg igrača.

Naravno, posrednici će za svoj posao uzeti proviziju. Ta provizija može iznositi najviše 10% od ukupne vrijednosti dogovorenog transfera.

Da biste koristili usluge posrednika, idite na padajući izbornik Transfer na profilu vašeg igrača i kliknite na “Hire an Intermediary to sell player“.

Posrednici Dropdown

Ipak, s ovom opcijom treba biti pažljiv. Igrač bi mogao postati nesretan jer ga želite prodati. Međutim, posrednik također može naći neke zainteresirane klubove kojeg igračev agent ne bi razmatrao kao opcije.

Nakon što ste pregledali što svaki posrednik nudi, možete odabrati koji vam najviše odgovara i zamoliti ga da donese konkretne ponude.

Posrednici

Ako nijedan od klubova za koje posrednici identificiraju kao zainteresirane ne pošalje ponudu za vašeg igrača, njihovo će obrazloženje biti objašnjeno. Posrednik će vas također obavijestiti ako ne može pronaći nikakav interes.

Ako otkažete ili odbijete ponude posrednika, zainteresirani klubovi će također odustati od interesa za igrača.

Posrednici ponude

Posrednici također mogu raditi za druge klubov. To znači da postoji mogućnost da će i vama ponuditi usluge igrača kojih se drugi klubovi žele riješiti.

TransferRoom

Opcija “Offer to Clubs” postaje prošlost s izlaskom Football Managera 2024. Zamijenit će ju TransferRoom opcija.

TransferRoom je digitalna usluga i to znači ponude drugih klubova neće doći odmah nakon što ponudite igrača. Ovu opciju zamislite kao sustav u kojemu se nalaze svi igrači koje klubovi žele prodati. No, drugi klubovi nisu u potrazi za igračima svih 365 dana u godini nego samo povremeno, po potrebi, provjeravaju sustav i dostupne igrače. Vjerojatnije je da će ga klubovi koristiti u različitim trenucima sezone i prijelaznog roka. Tako da ponude tijekom prijelaznog roka mogu stići brže nego u drugim situacijama.

TransferRoom

Važno je napomenuti da, ako ponudite igrača putem posrednika, i dalje možete ponuditi igrače i putem TransferRooma.

Ovo je samo početak integracije TransferRooma u Football Manager, a još mnogo toga slijedi u budućnosti.

Korištenje svih alata zajedno

Nadogradnja postojeće funkcionalnosti agenata i uvođenje posrednika doveli su do nekoliko promjena u samom prikazu Transfer screena.

Klubovi koji razmatraju dovođenje igrača sada će biti raspoređeni u odjeljke Active Interest ili Rumoured Interest, a ne više kao Major ili Minor interes. Također će biti opisan kontekst njihova interesa.

Transfer Status

Povratne informacije agenta i dalje su uključene na ovom zaslonu u gornjem desnom kutu. Ako još niste razgovarali s igračevim agentom o potencijalnoj prodaji, bit će dostupan gumb “Discuss Generating Market Interest“. Alternativne opcije omogućuju vam da angažirate posrednika (“Hire an Intermediary”) ili “Offer via TransferRoom”. Ako su te mogućnosti iscrpljene bez uspjeha jer igrač ne želi otići, gumb će umjesto toga glasiti “Persuade to Leave“. 

Zaključak

Uvođenje posrednika i poboljšane funkcionalnosti za već postojeće agente podižu iskustvo prodaje igrača u FM24, dajući vam više alata po uzoru na stvarni svijet. Posrednici su tu jedina nova stvar, dok je sve ostalo rezultat promjena već postojećih opcija.

Hoće li nam ovo stvarno toliko promijeniti iskustvo igranja kada je prodaja igrača u pitanju – ostaje za vidjeti.