ciljevi igrača

Nema ništa boljega u Football Manageru od osvajanja velikih i važnih titula. To je ono zbog čega svi volimo ovu igru. Zadovoljstvo koje proizlazi iz pretvaranja vašeg wonderkida u superzvijezdu je također nešto što nam mami osmjeh na lica. No, osim tih velikih pobjeda, Football Manager 2024 će nam donijeti i mogućnost slavljenja nekih manjih pobjeda. To će nam donijeti ciljevi igrača kroz koje ćemo igrače moći motivirati da naprave više. Ove nove značajke ne samo da dodaju sloj realizma, već vam daju i veću kontrolu nad razvojem i moralom igrača.

Ciljevi igrača – održite igrače gladnima

U Football Manageru 2024 sada možete postaviti individualne ciljeve učinka za svoje igrače, kako u vašem klubu tako i za one na posudbi. Ovaj sustav funkcionira u različitim kontekstima, kao što su:

 • Pohvale ili kritike na temelju nedavnih nastupa
 • Slanje igrača na posudbu
 • Pregovori o ugovoru
 • Rješavanje nezadovoljstva igrača

Contract Offer_Target

Football Manager 2024 uvodi mogućnost postavljanja individualnih ciljeva igrača, osmišljenih kako bi pomogli vašim zvijezdama i posuđenim talentima da dostignu svoj puni potencijal. Ovi ciljevi su višestruki i mogu pokriti širok raspon pokazatelja uspješnosti. Konkretno, možete se usredotočiti na:

 • poboljšanje treninga: nove pozicije, role, traitovi, prosječne ocjene
 • golovi: korisno za napadače i ofenzivne veznjake
 • asistencije: korisno za krilne igrače i kreativne veznjake
 • clean sheetovi: korisno za vratare i obrambene igrače
 • učinak na utakmicama: prosječne ocjene za igrače prve ekipe ili rezervi

Ciljevi se mogu postavljati tijekom raznih situacija, poput hvaljenja ili kritiziranja igrača, tijekom pregovora o ugovoru, pa čak i kao lijek za igračevo nezadovoljstvo. To je dinamična značajka koja obećava dodati još jedan sloj složenom svijetu u FM24.

Targets_Overview

Praćenje napretka

Nakon što je cilj postavljen, igra vam nudi novu opciju ‘Targets‘ na početnom zaslonu. To vam omogućuje praćenje napretka igrača i njihovih mišljenja o navedenom cilju.

Ispunjavanje ovih ciljeva od strane igrače često znači da ćete morati ispuniti data obećanja, kao što je novi ugovor ili promocija igrača iz npr. Regular Starter u Important Player.

Što kada se ciljevi ne ispune?

Menadžment nije samo vrhunac podizanja trofeja i slavljenja pobjeda u posljednjim minutama. To je dugoročna igra, a na tom putu postoje neizbježni padovi. Čak i uz najbolje osmišljene planove, igrači možda neće uspjeti ispuniti svoje individualne ciljeve. Dakle, što se onda događa? Football Manager 2024 predstavlja mnoštvo ishoda koji nude i realna i edukativna iskustva za ambicioznog managera.

Failed_Target

Ako igrač ne ispuni postavljene ciljeve, može doći do nekoliko posljedica: 

 • Smanjen moral – neuspjeh u ostvarivanju ciljeva može dovesti do pada morala igrača, što kasnije utječe na njihovu izvedbu na terenu. 
 • Utjecaj na odnose – igračev neuspjeh da postigne ciljeve mogao bi ih dovesti u sukob s managerom, čineći buduće interakcije izazovnijima. 
 • Potencijalni nemiri u momčadi – Ako važan igrač ekipe redovito ne ispunjava ciljeve, to bi moglo dovesti do pitanja o vašim managerskim sposobnostima, što može uzrokovati nemire unutar momčadi. 
 • Pregovori o ugovoru – neispunjavanje ciljeva također može utjecati na stav igrača u razgovorima o ugovoru. Oni bi mogli biti manje skloni zahtijevati visoke plaće ili bi mogli postati otvoreniji za produženje ugovora uz skromnije uvjete. 
 • Transferna tržišna vrijednost – ponovljeno neispunjavanje ciljeva moglo bi utjecati na igračevu tržišnu vrijednost, čineći izazovom dobiti idealnu naknadu ako ga odlučite prodati.
 • Budući ciljevi – zanimljivo, neuspjeh u ispunjavanju ciljeva mogao bi izazvati i pozitivne posljedice. To bi moglo dovesti do realističnijih i ostvarivih ciljeva u budućim interakcijama, poboljšavajući realizam.

Ciljevi za posuđene igrače

Ciljevi se mogu postaviti čak i za igrače koje ste poslali na posudbu. Dok su ciljevi posuđenog igrača istaknuti ljubičastom bojom (na screenu s popisom svih ciljeva), oni često dolaze s ciljevima koje je postavio njihov matični klub, što dodaje još jedan sloj vašim managerskim dužnostima.

Interakcije s igračima

Jedna od glavnih kritika u prethodnim izdanjima bile su ponekad robotske i krajnje linearne reakcije igrača tijekom interakcija. U FM24 ove su reakcije prerađene s više od 2000 novih AI odgovora, što omogućuje nijansiranije i realističnije iskustvo. Sustav ozbiljnosti niza sada nudi tri razine ozbiljnosti odgovora – pozitivnu, neutralnu i negativnu. To osigurava da ćete svjedočiti manjem broju slučajeva pretjeranih reakcija igrača i stručnog stožera, čineći interakcije vjerodostojnijima i manje uobičajenima.

Football Manager 2024 također pruža više konteksta za reakcije igrača. Bilo da se radi o objašnjavanju njihovih zadaća ili čestitkama za njihova postignuća, interakcije su mnogo nijansiranije, čineći vaše managersko iskustvo bogatijim.

Obećanja koja dajete svojim igračima sada su transparentnija, s izričitim zahtjevima i jasnijim pokazateljima zadovoljstva igrača. Nema više nejasnih obveza koje vas i igrača ostavljaju zbunjenima.

Staff Meeting

Staff_Meeting

Football Manager 2024 ne zaustavlja se samo na ciljevima igrača i promjenama interakcije. Sastanci stručnog stožera (staff meetings) su prerađeni kako bi postali više fokusirani i prilagodljivi, što vam omogućuje da dublje analizirate teme koje su vam najvažnije. Obećanja i uvjeti sada su jasniji i lakše ih je pratiti, što vam pomaže da vaši igrači budu zadovoljni ili da donosite teške odluke kada nisu.

Zaključak

Premda se novi sustav postavljanja ciljeva pred igrače čini zanimljiv i mogao bi riješiti neke, do sada, disfunkcionalne stvari, ostale dvije danas navedene novosti se čine kao čiste marketinške fraze. Kod novih interakcija i sastanaka stručnog stožera ne možemo istaknuti ništa za što bi mogli zaključiti da će biti stvarno poboljšanje. No, eto, dajem im prostora da nas razuvjere.