željko vela

Legendarnih prijenosa njemačkog Mundijala 2006. svi se sjećamo. Istina, svjedočili smo razočaravajućem ranom ispadanju naše reprezentacije, no postojalo je „ono nešto“ zbog čega smo, pored velike ljubavi prema ovom sportu, pratili većinu ostalih utakmica. Točnije, utakmica koje je prenosio uigrani i neponovljivi tandem Srećko Bogdan – Željko Vela. Nasmijmo se ponovo jedinstvenim izjavama ubojitog dvojca.

Na veliko oduševljenje svih naših fanova i ljubitelja Football Managera, jedan od njih, ponekad, koliko mu profesionalne obaveze i život dopusti, dio je našeg FM svijeta. Zahvaljujući novonastalom prijateljstvu s dobro poznatim i popularnim Nogometnim Ikonama, uspjeli smo upasti u dnevni raspored ponajboljem TV komentatoru u Hrvata uopće, Željku Veli.

Otkrio nam je kakav je tip igrača, što posebno preferira u igri, kog je vodio najduže te na koji način koncipira momčad, a dotaknuli smo se i nekih sporednih, ali ništa manje zanimljivih tema kroz tri kategorije pitanja. Uživajte!

Profesionalno:

Kada će domaći auditorij koji nema sve moguće arene i sportklubove moći čuti jednog od najomiljenijih TV komentatora u Hrvata? Točnije, gdje si sada zaposlen i na kojim projektima radiš i kakvi su ti planovi?

Trenutačno nisam ni na jednoj televiziji. Radim u tvrtci Sportska dimenzija, čiji je većinski vlasnik londonski Pitch International, jedan od vodećih svjetskih distributera sportskih TV prava. Malo sam se zasitio novinarstva, promijenio ponešto životni ritam i zadovoljan sam. Što se televizije tiče, moguće je da ću se vratiti komentiranju utakmica, ali gdje, kako i kada, još je prerano reći.

Koji ti je omiljeni klub i koliko je teško biti objektivan/neutralan dok radiš prijenos?

Omiljeni klub mi je Hajduk. Ima još nekoliko stranih koji su mi simpatični, ali Hajduk je broj 1. A što se neutralnosti tiče, to ili možeš – pa si dobar, ili ne možeš – pa si loš. Ne možeš ti kao komentator neobjektivnošću njima pomoći da bolje igraju, možeš samo upropastiti vlastiti rad.

Najdraža i najodvratnija utakmica koju si komentirao?

Emotivno najdraža, zadnje kolo 2001, Varteks – Hajduk. Sigurno ću uvijek pamtiti finale SP 2010., to je svakako posebno. Najodvratnije? Hajduk – Debrecen 0:5, Rijeka – Partizan 0:3.

Neka anegdota po vlastitom izboru?

Ove s Čečijem sam većinom sve ispričao… Pada mi na pamet slučajnost kad sam bio u Liverpoolu na utakmici Lige prvaka i od svih taksija u gradu, ja sam ušao u onaj u kojemu vozi vođa Liverpoolove navijačke službe osiguranja, pa sam osim vožnje dobio i besplatan obilazak svih prostorija Anfielda, od kuhinje do svlačionice.

Grad i stadion koji su te se najviše dojmili?

Grad Milano i stadion San Siro. Tu sam radio prvi prijenos iz inozemstva. Allianz Arena je čudo, Westfallen i Anfield imaju dušu. Skoro su kao puni Poljud.

Koga bi odabrao za svog idealnog kolegu sukomentatora da možeš birati?

Najbolje sam se slagao s Igorom Štimcem i Srećkom Bogdanom. Kad dvojica rade zajedno, nije najvažnije da sve znaju i da se prepucavaju tko zna više, nego da „pogode vibru“ onog drugog. To sam s ovom dvojicom najviše uspio.

Koji je nogometaš na tebe ostavio najbolji dojam uživo?

Imao sam tu sreću da uživo gledam i Messija i CR-a, i Ronalda i Ronaldinha i Ibru i Zidanea… I svi su oni grande majstori i ikone. Od manje razvikanih, nikada neću zaboraviti gol koji je Owen zabio Argentini na SP 98-me. Ako se pitanje odnosi na neki kontakt izvan terena, onda apsolutno – Slaven Bilić.

Football Manager svijet

Koji ti je prvi, a koji najdraži CM/FM serijal?

Uf, ne znam točno koja je to godina bila, sredina devedesetih, s primitivnom grafikom i samo par osnovnih funkcija. Ali bilo je dovoljno da se zaljubim u taj koncept. Također sam jako puno igrao onih godina kada su se pojavili hrvatski klubovi i igrači. Pošto mi sada klinci svake godine igraju novu verziju, ne stignem doći na red da se s nekom bolje upoznam.

Koji si tip igrača: LLM (lower league managment) pa igraš s niželigašima na duže staze ili biraš nešto lakše izazove i  koja ti je najomiljenija liga za igranje?

Na početku smo se naravno svi otimali za Real Madrid, Barcelonu, Man United… Sad mi je to bezveze, nego „što niže – srcu bliže“. Volim engleske niže lige i francusku. Sa Sedanom sam pokorio Francusku, a o tome se u tom gradu uopće ne piše.

Na što posebno paziš pri odabiru igrača kod transfera?

Koncept je: jedan kreativni vezni, najskuplji kojeg mogu kupiti, dupla krila moraju biti braća Usaina Bolta i napadač ubojica. Ostalo popunjavamo.

Koliko sezona ti je trajala najduža karijera?

Mislim da sam najduže igrao sa spomenutim Sedanom, 7-8 sezona, a onda je došlo neko veliko natjecanje ili nemam pojma što, pa sam prekinuo.

Omiljeni igrač općenito i omiljeni wonderkid? Jesi li kupio kad svog prezimenjaka Carlosa?

U davna vremena mi je prvi potez u svakom klubu bio kupiti Nicklasa Alexanderssona, to mi je bilo za sreću. A voljele su ga te ranije verzije, igrao mi je u prvih 11 Reala… Carlosa nisam kupovao, nikad neće doći u mali klub, ne poštuje rodbinu.

Što voliš u igri posebno, a što izbjegavaš?

Volim skauting i taktiku, a najviše transfere. Ostalo, što manje to bolje.

Pomaže li ti FM na profesionalnom planu?

Shvatio sam da više pomaže za kvizove. Što se novinarstva tiče, vjerojatno više odmaže jer o istoj osobi imaš dva profila, onaj realni i ovaj virtualni, pa ti se ponekad sve zbrčka.

Off Topic

Tajna uspjeha dominacije na kvizu Nogometnih ikona je…

Sjajni suigrači: Filip, Vedran i Petar.

Pohodiš li kladionicu?

Pohodim, ali samo onako sportski, da je zanimljivije gledati. Mali ulozi, dobitak da se zavrti runda.

Najdraže alkoholno piće i omiljena hrana?

Klub iz Fantasy Premiershipa zove mi se Pošip Čara, pametnom dosta… Što se hrane tiče, u zadnje vrijeme najviše uživam u sushiju.

Omiljeni film/glumac/glumica?

Ratnici podzemlja, Pulp Fiction, Kum, Insomnia, Fargo, Argo, Tko pjeva, zlo ne misli… Al Pacino, Robert de Niro, Ben Affleck… jedna i jedina Sophie Marceau.

Najzgodnija Hrvatica?

Kod nas stvarno ima jako puno lijepih žena, pa bih svaki put vjerojatno odgovorio drugačije. Ali, evo, recimo… Jelena Glišić.