spanjolska

Kao što znate, danas je sve preko veze. Katar je dobio preko veze prvenstvo (francuske), preko veze čitate ovaj članak (internetske), preko veze sam ja dobio ovaj posao (kozmičke), preko veze se čuda mogu dogoditi. Tako je i u nogometu, te preko Football Managera ćemo pogledati koliko je veza bitna u nogometnom životu, te kako bi Hrvatska mogla biti prvak svijeta. Naravno – preko veze.

Dani Olmo u proslavi pogotka – izvor as.com

Taktika

Svjesni smo da nogomet napreduje iz dana u dan. Vidimo na ovome prvenstvu da ima puno neriješenih rezultata bez pogodaka. Igra se čvrsta igra, taktike su pročitane, te se mnogi favoriti nađu u problemu sa objektivno slabijim momčadima. No uoče li se neki detalji, otkriti će se da nije sve tako slučajno, te da se ne treba grubo držati taktike, kao što mi tražimo desno krilo za reprezentaciju ili slično.

Pogledajte reprezentaciju Španjolske koja manje-više igra bez napadača, te pobjedi 7:0 Kostariku. Oni igraju sa puno malih trokuta, koji posjed, dinamiku i protočnost dižu na jednu višu razinu, sa kojom se suparnički tim teško može nositi. Tada to izgleda kao neka magija, znanje i teorija zavjere.

No je li uistinu tako? Probajmo raščlaniti na manje segmente, pa ćemo vidjeti je li teorija zavjere ili jednostavno vještina koja se da naučiti. Najosnovniji trokut je u veznom redu. Vidimo da mnogi giganti, poput Juventusa, znaju se pogubiti u ovome. Kupuju se klasni napadači, a veza je osrednja, da ne kažem slaba, te ne donosi razultat.

Role i dužnosti

Svaki tim bi trebao imati kreatora, radilicu, te veznjaka koji povlači konce i raznosi igru po terenu. Znači u Football manageru to su role – Deep Lying Playmaker, Box to Box Midfielder i Mezzala. Taj primjer vidimo u svakom ozbiljnom klubu, poput Real Madrida, Manchester Citya, Napolija, Liverpoola, Bayerna, Barcelone. Također vidimo i koji klubovi to ne primjenjuju, te se znaju pomučiti, bez obzira što kupuju dobre igrače. To su klubovi poput Juventusa, Chelsea, PSG… Nemojte me krivo shvatiti, sve su to dobri klubovi, no za biti najbolji u svojoj ligi ili ligi prvaka, treba imati vrhunski vezni red u navedene tri role.

Pogledajmo prvo kroz prošlost; svaki klub koji je nešto veliko osvojio, pogledajte njihov vezni red. Neću imenovati niti jedan klub, imenujte ga sami, te pogledajte njihov vezni red. Uočiti ćete da je bio sjajan. Sjetimo se samo Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018.-te godine, te našeg trokuta – ModrićBrozović Rakitić. Smatrate li i dalje da je slučajno ili da je “čudo” to što smo osvojili srebro? Pišite svoj komentar.

Vidimo da se sve više primjenjuje igra trokuta, najviše u igri Manchester City-a kod Guardiole. Vidimo buđenje Arsenala nakon dugog niza godina borbe, te odskakanja dolaskom Odegaarda, Xhaka – box to box, Partey, ali sve više Vieira.

Vidimo buđenje Juventusa, koji se oslanja na mladost, Fagioli – kreativac, Miretti – Mezzala, Locatelli – Box to Box. Također se može vidjeti i u Hrvatskoj nogometnoj ligi taj trokut, Mišić – Deep lying playmaker, Ivanušec (Baturina) – Mezzala, Ademi – Box to box midfielder. Svako odstupanje, i igra se počinje razlijevati. Nužno role nisu toliko bitne, ali shvatili ste smisao, kreativac. radnik, širitelj igre. Pogledajmo druge timove, Hajduk koji se muči i često rotira vezu, za Rijeku da i ne govorimo. Je li na kraju to sve slučajno da je Dinamo prvi ili je to neka teorija zavjere?

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pogledajmo uloge i zadatke svake pojedine pozicije:

Deep lying playmaker – kreativac, može biti povučeniji, kao DMC, kreator iz pozadine koji uzima loptu od obrambenih igrača, sa kojima ujedno isto čini trokut, te je iznosi u druge faze igre. Mora posjedovati iznimnu viziju, pregled igre, te biti timski igrač.

Najbitnije ocjene: Vision, Technique, Passing, First Touch, Anticipation

Najbolji primjer: Luka Modrić, Marco Verratti, Joao Moutinho

Box to Box midfielder – radilica, lider, igrač kojega krasi čvrstina i upornost. Igrača na ovoj poziciji mora (!) imati svaki tim koji želi biti ozbiljan konkurent za osvajanje trofeja. Nositelj momčadi, svojim primjerom mlađima, ne nužno dobar tehničar, ali zato podrška napadu, podrška obrani. Zato u Football manageru BTB ima dužnost samo “support”.

Najbitnije ocjene: Tackling, Passing, Work rate, Stamina, Pace, Teamwork, Off the ball

Najbolji primjeri: Leon Goretzka, Jordan Henderson, Pierre-Emilie Hojbjerg, Marcelo Brozović

Mezzala – rola koja je nastala u Italiji 1930-ih., a znači kao mješavina veznog i krilnog igrača. Takav igrač iznosi loptu na bok, te svojom kreativnošću služi napadačima ili veznim igračima, U novije vrijeme, Mezzala sve više ide okomito na napad, iako je ostala još uvijek bitnost izvlačenja na bok. Mezzala je “gonič” koji tjera svoju momčad naprijed, vuče konce, te pridonosi završnici svojim okomitim loptama. Prednost je kvaliteta igre sa obje noge, donošenje odluka u ključnom momentu, te sposobnost prikrivenih dodavanja kako bi se podigao tempo igre.

Najbitnije ocjene: Long Shots, Passing, Technique, Vision, Decisions, Stamina

Najbolji primjeri: Kevin De Bruyne, Martin Odegaard, Mateo Kovačić

Kao što vidite, u sva tri segmenta imamo ponajboljeg igrača iz naše reprezentacije. Zbog te naše veze, sa pravom se imamo nadati dobrom uspjehu na ovome prvenstvu. Stoga svaka čast drugim reprezentacijama koje imaju ubojit napad (npr. Reprezentacija Srbije), bez adekvatne veze nema ništa. Trokuti su budućnost, barem još jedno vrijeme, dok ne dođe neki novi vizionar, sa novim idejama.