Sports Interactive nas je prije dva dana pozitivno iznenadio odlukom da Football Manager 2020 učini besplatnim za igru na tjedan dana. Tim povodom, u suradnji sa službenom web stranicom FM-a, donosimo vam sedam načina kako maksimalno iskoristiti ovaj tjedan besplatnog igranja.

Prije nego krenemo na samu temu, treba napomenuti da svakako razmislite o kupovini Football Managera 2020 nakon što istekne besplatni period od tjedan dana. Da biste otkrili svu draž ove igre, potrebno je isprobati razne segmente gameplaya. A za to je potrebno vrijeme, više od tjedan dana.

1) Prepustite “nevažne” stvari pomoćnicima

Svi dobri manageri koriste svoje pomoćnike na pametan način. U modernom nogometu viđamo sve veći broj ljudi u stručnim stožerima. Budite menadžer u pravom smislu. Nisu igrači jedini koje trebate staviti u odgovarajuće uloge. Učinite to i s pomoćnicima te se tako riješite viška, tj. dosadnijeg dijela posla.

To ne samo da će vas riješiti zamaranja stvarima koje vam možda nisu toliko bitne nego ćete se moći više fokusirati na vama važne stvari, tj. kroz ovih tjedan dana ćete biti u mogućnosti odigrati više sezona nego bi mogli inače.

Ovo je posebno korisno u predsezoni kada možete uključiti opciju da vaš asistent vodi prijateljske utakmice što će vam uštedjeti puno vremena te ćete biti u mogućnosti prije započeti s utakmicama u prvenstvu.

2) Automatiziranje treninga

Treninzi su dio igre gdje se najlakše možete “izgubiti”. Podešavanje ekipnog i individualnih treninga može oduzeti jako puno vremena. Ako želite proći kroz sezonu što brže, ovaj dio je nešto što želite prepustiti svoje asistentu.

Dopuštajući svom asistentu da odradi posao vezan za treninge, svoj fokus možete prebaciti na druge segmente igre. To ne znači da ne možete imati nekakav utjecaj na treniranje. Ako u svojoj igri veliku pozornost pridodajete prekidima, uvijek možete dodati treniranje prekida u postojeći raspored.

3) Korištenje preddefiniranih taktika

Kada konačno dođete do kreiranja taktike, Football Manager 2020 za vas donosi nekoliko preddefiniranih stilova igre te predložene formacije za svaki od stilova. Taktiku je dobro birati prema kadru kojim raspolažete. Igra vam i tu donosi pomoć na način da će predložiti tri stila koji najviše odgovaraju vašem kadru.

U igri, ta opcija ću biti prikazana pomoću “palac gore” ikonice koja pokazuje prijedlog vašeg asistenta. To znači da vaši igrači i širina kadra odgovaraju tom stilu igre. To ne znači da instrukcije tih taktika ne možete kasnije mijenjati te prilagođavati svojim ukusima. Preddefinirane taktike možete shvatiti kao dobru bazu za razvijanje nekog svog stila igre.

4) Quick Pick

Uz pomoć oko kreiranja taktike, vaš stručni stožer može vam ponuditi dosta pomoći i na sami dan utakmice. Koristeći Quick Pick alat, možete instantno primiti savjet vašeg asistenta o prvih 11 te zamjena za nadolazeću utakmicu. Ovo vam također daje dobru bazu za start te vam ostavlja prostor za prilagođavanje ekipe.

Quick Pick alat je posebno koristan kada se nađete u situaciji da vam je nekoliko igrača ozlijeđeno ili suspendirano. Tako možete prepustiti asistentu da nađe pravovaljane zamjene.

5) Analiza kadra

Tijekom predsezone, analiza ekipe i traženje pozicija na kojima trebate pojačanja mogu biti veoma naporni i oduzeti dosta vremena. Sam Squad screen može biti vrlo konfuzno mjesto za analizu manjkavosti kadra, ali Squad Depth screen je savršen za ovu svrhu. Ovdje možete pogledati popunjenost ekipe po pozicijama unutar određene formacije. Na temelju toga možete procijeniti na kojim pozicijama trebate pojačanja.

Ovo je također dobro mjesto za uočiti talentirane mlade igrače tako da možete planirati nekoliko koraka unaprijed te se tako pobrinuti da transferima ne zaustavite razvoj tog igrača.

6) “Godišnji” između utakmica

Jednostavan, ali koristan trik za uštedu vremena je da odete na godišnji između utakmica. Možda nije najmoralniji posao biti na godišnjem dok ostali u klubu rade, ali vi ste menadžer, vi ste gazda – vi odlučujete. To će vam omogućiti da vrijeme između utakmica prođe brže te ćete moći odigrati više utakmica tijekom ovog free perioda.

7) Uzbudljiv izazov

Football Manager 2020 je besplatan samo tjedan dana. Zato ovo razdoblje iskoristite na najbolji mogući način. Preuzmite klub koji vam se čini najzanimljivijim te ga povedite u pobjede. Najbolja bi bila opcija da izaberete klub s kojim ciljeve možete ostvariti u što kraćem vremenu.