Ako ste već odigrali pokoju sezonu na Football Manageru 2020 s vama najzanimljivijih klubovima i imate problema s pronalaskom motiva za neku novu karijeru s nekim novim zanimljivim klubom, imamo odličan prijedlog za vas. HNK Graševina iz Vetova vas sigurno neće razočarati.

cro-update, dodatak koji aktivira sve hrvatske niže lige i čini ih igrivima na FM20, dostupan je za download na našem Discord serveru već neko vrijeme. No, od danas je dostupna i posebna verzija ovog dodatka. Verzija koja vam donosi potpuno sređen jedan od naših najzanimljivijih niželigaških klubova. Radi se o HNK Graševini iz Vetova, sela nedaleko Požege.

HNK Graševina Vetovo

Povijest

Duga je tradicija igranja nogometa u Vetovu. Prvi klub pod imenom NK Sloboda osnovan je daleke 1955. godine, ali nije dugo potrajao jer su lokalni igrači zbog boljih uvjeta odlazili su klubove iz obližnjih mjesta. Kasnije je osnovan NK Kamen te je pod tim imenom potrajao 45 godina, sve do ljeta 2019. kada je ime kluba promijenjeno u HNK Graševina Vetovo.

Promjena imena

Razlog promjene imena? Klubu u posljednje vrijeme nije išlo baš najbolje. Uslijed nedostatka kvalitetnih igrača, manjka financija i klupskog osoblja, ispali su u 3. ŽNL Požeško-slavonske županije. Nogomet u Vetovu dodirnuo je samo dno. No, na inicijativu lokalnih vinara, po kojima je taj kraj poznat, okupljenih u udrugu Veteri Castra, spriječeno je naizgled neizbježno gašenje kluba.

Osim promjene imena za koje je bilo više prijedloga (NK Vinogradar, NK Vinar, NK Vallis Aurea (Zlatna dolina)), cilj je bio uređenje okoliša oko igrališta i klupskih prostorija te vraćanje domaćih igrača iz okolnih klubova od kojih su neki igrali u višim ligama.

Trenutno stanje

Uspjeli su u svojem naumu te su se prometnuli u prvog favorita nadolazeće sezone 2. ŽNL Požeško-slavonske županije (3. ŽNL je u međuvremenu ugašena zbog promjene sistema natjecanja). Trenutno su vodeća ekipa 2. ŽNL. Uvjerljivo, s devet pobjeda u isto toliko utakmica i gol-razlikom 56:5, a vrijedi istaknuti i dvije najveće pobjede u tom razdoblju – 15:0 u gostima kod Slavena iz Gradca i 10:1 protiv Jovače iz Marinog Sela na domaćem terenu. HNK Graševina krupnim koracima korača prema 1. ŽNL i ne izgleda kao da ih netko može zaustaviti.

U međuvremenu je klub, uz pomoć Grada Kutjeva te udruge vinara, voćara i vinograda Veteri Castra, dobio i službeni autobus s obilježjima HNK Graševine za putovanja na gostovanja. Time su, nakon GNK Dinama, HNK Rijeke, NK Osijeka, HNK Hajduka, HNK Gorice i NK Slaven Belupa, postali 7. klub u državi koji ima autobus sa svojim obilježjima.

hnk graševina autobus

Veliki planovi za budućnost

Činjenica da su održali klub na životu neće zadovoljiti trenutne klupske vođe. Vetovo se nalazi samo nekoliko kilometara od Kutjeva, mjesta u kojem je odrastao i prve nogometne korake napravio povremeni hrvatski reprezentativac Matej Mitrović. Proizvodnja novih Mitrovića koji bi u budućnosti odjenuli kockasti dres jedan je od ciljeva ovog kluba. Zbog toga u planu imaju osnivanje škole nogometa te izgradnje sportskog centra u sklopu kojeg bi se nalazili i tereni s umjetnom travom.

Cilj je i brendiranje kluba. Ime Graševina svakako je posebno i zanimljivo svima u Hrvatskoj, a ništa manje posebni nisu niti navijači okupljeni u skupinu naziva – Promili. Daljnji korak u brendiranju kluba je i aktivnost na društvenim mrežama gdje će se pokušati, po uzoru na npr. Romu ili Bayer Leverkusen, odmaknuti od uobičajene, monotone komunikacije s fanovima.

HNK Graševina na Football Manageru

hnk graševina igrači

Roster HNK Graševine je dobro popunjen na svim pozicijama. Mali problem bi mogla biti rješenja na pozicijama bekova pa time ne čudi da ovaj klub u stvarnom životu igra u 3-4-3 formaciji. Najbolji igrači kluba su Branko Šaur, Filip Jakobović i Vinko Kljajić (kapetan), a najveći talent 16-godišnji Patrik Šaur.

Za uvjete 2. ŽNL Požeško-slavonske ovaj je roster vrlo dobar i ne biste trebali imati problema s promocijom u viši rang gdje biste također trebali igrati zapaženu ulogu.

hnk graševina staff

Preuzmi dodatak

Klikom na Download možete preuzeti dodatak s nižim hrvatskim ligama u koji su uključeni i igrači HNK Graševina Vetovo. Prije nego preuzmete cro-update dodatak želimo vas podsjetiti da je ovaj dodatak vlasništvo Cro-Manager zajednice te kreatora samog dodatka. Stoga vas molimo da ne kopirate dodatak te ga uploadate na druge servise. Slobodni ste podijeliti postojeći link za download i/ili link ovog članka na Cro-Manager portalu.

Kako instalirati dodatak?

Nakon što preuzmete dodatak, kopirajte ga u folder:
My Documents/Sports Interactive/Football Manager 2020/editor data

Priključite se u izradi

Kao što sam već rekao, sudjelovanje vas kao Cro-Manager zajednice biti će vrlo važno pri izradi nižih liga, počevši s petim rangom. Sve koji misle da mogu pomoći molimo da nam se jave na forum, Facebook stranicu, Facebook grupu, na Discordu ili putem e-maila.