U FM21, iskustvo igranja na dan utakmice je poboljšano kako bi bilo realističnije i sveobuhvatnije. Učinjeno je to s moderniziranom prezentacijom, poboljšanom simulacijom i obnovljenim fokusom na vaše djelovanje. Na rezultat će utjecati odluke koje ste donijeli u danima koji su prethodili utakmici, samoj utakmici i svim radnjama nakon zvižduka.

Bit ćete opremljeni bolje nego ikad prije načinima da uzmete sva tri boda zahvaljujući opcijama koje vam pomažu razumjeti, pripremiti se, iskusiti, upravljati i izvesti sve one važne odluke tijekom 90 minuta.

Za početak, vaš backroom tim pružit će vam više bolje predstavljenih informacija i uvida u vaše nadolazeće protivnike kako u danima prije utakmice, tako i tijekom cijelog meča. Imat ćete više podataka i analiza nego ikad prije (uključujući xG – o tome kasnije …) u realističnijoj simulaciji događaja za vrijeme utakmce, a zahvaljujući integraciji novih FM21 sustava interakcije, moći ćete bolje razumjeti i motivirati svoje igrače tijekom team talka.

Puno je i vizualnih poboljšanja tijekom utakmice. Redizajnirano korisničko sučelje i uveden moderan doživljaj emitiranja scena prije i poslije utakmice. AI je značajno poboljšan osiguravajući da se igrači kreću glatko, a cjelokupni izgled utakmice poboljšan je s unaprijeđenim osvjetljenjem, novim elementima samog terena i više dijelova stadiona. No, samo su neka poboljšanja na ovom području.

Evo samo nekoliko promjena kroz koje ćemo proći:

  • Priprema utakmice
  • Team-talk
  • Intervjui uživo
  • Prezentacija utakmice
  • Poboljšanja animacija i grafike
  • xG i reakcije nakon utakmice

Sports Interactive je ovdje kao dodatnu napomenu apostrofirao da će se o promjenama oko match enginea pričati u nadolazećim danima. Napominju da u tom dijelu ima dosta poboljšanja o kojima ćemo saznati na vrijeme.

Priprema utakmice

Sports Interactive napominje da su pri radu na promjenama kod priprema utakmica konzultirali profesionalne menadžere, osoblje i igrače. Na temelju njihovih rutina u pripremi utakmice radili su promjene u ovom dijelu igre.

Vaša prva odluka bit će taktički sastanak s izabranom ekipom i pomoćnim osobljem. Ovdje možete proučiti analizu protivnika i razmotriti savjete koje vam prije utakmice daje asistent. Također možete pogledati očekivanu postavu protivnika i planirati taktičku postavku kako biste se suprotstavili njihovim napadačkim prijetnjama. Unutar ovog sastanka potvrdit ćete i konačni odabir momčadi i izvršiti bilo kakve taktičke prilagodbe u zadnji trenutak s opcijom da ih postavite samo za predstojeću utakmicu ili da te promjene budu trajne. Prije nego što napustite sastanak prije utakmice, dobit ćete sažetak kako je momčad reagirala na odabir vaše momčadi, taktike i slično.

Kad stignete na utakmicu i uputite se u svlačionicu, prikazat će vam se potvrđeni sastavi momčadi za utakmicu. Nećete moći napraviti nikakve promjene u početnoj postavi kako biste reagirali na protivnikovih početnih jedanaest, ali vaše će pomoćno osoblje ukazati na bilo kakve varijacije u očekivanom sastavu i dati taktičke prijedloge kao potencijalni odgovor. Vaš službenik za medije također će istaknuti pozitivne(i ne toliko pozitivne) reakcije s društvenih mreža na potvrđene postave i na ostale aspekte igre.

Team Talk

Kao dio detaljnog pregleda promjena razgovora spomenuto je da će se mnogi novi sustavi koristiti u različitim dijelovima igre. Timski razgovori (Team Talks) su nadograđeni u skladu s drugim promjenama razgovora kako bi se bolje simulirali napeti trenuci prije, za vrijeme i nakon utakmice.

Sustav gesti, koje smo upoznali tijekom priče o razgovoru, također je prisutan tijekom Team Talka. Ovdje možete odabrati niz izražajnih i motivacijskih gesta koje će vam pomoći da nadahnete svoje igrače ili omogućiti da im pokažete svoju frustraciju nakon posebno šokantnog prikaza. Na primjer, mogli biste naglašeno uprijeti prstom u ekipu tijekom razgovora s timom prije utakmice, ali i u bijesu baciti bocu vode preko svlačionice nakon što je vaša ekipa pregažena na terenu.

Izgled timskih razgovora se također primijetno promijenio postavljajući vas, menadžera, u središte svlačionice te igračima oko vas. Odavde se možete obratiti cijeloj ekipi, igračima po pozicijama i/ili pojedincima. Naravno, ako ste sramežljivi tip, još uvijek postoji mogućnost da sve predate svom pomoćniku.

Također su unesene neke promjene u Team Talk tijekom produžetaka. Sad ćete ove timske razgovore održati na terenu, daleko od svlačionice, baš kao u stvarnom životu. Imat ćete i dodatni timski razgovor uoči izvođenja jedanaesteraca, pružajući vam priliku da podignete moral ekipe u zadnji trenutak. Zapravo, prije nego što započne pucnjava, moći ćete čak vidjeti i govor tijela svojih igrača kako biste lakše odabrali izvođače kaznenih udaraca.

Intervjui uživo

Za utakmice koje se emitiraju na TV-u, prisustvovat ćete intervjuu “uživo” prije utakmice koji sada čini dio rutine menadžera u stvarnom životu kad god im ekipa igra pred kamerama.

Ovo će biti jedan-na-jedan intervju s medijima koji se odvija na terenu. Intervju će se odnositi isključivo na predstojeću utakmicu s naglaskom na taktičke uvide ili komentare na vaše protivnike. Nakon posljednjeg zvižduka, možda ćete morati završiti još jedan intervju za medije kako biste dali svoju reakciju i razmišljanja o onome što ste upravo vidjeli, prije nego što se vratite u svlačionicu.

Sustav gesta prisutan je i u ovim intervjuima, pružajući vam priliku da naglasite ono što govorite medijima.

Prezentacija utakmice

Kad igrači izađu na teren, odmah ćete vidjeti značajan iskorak u elementima prezentacije pred utakmicu.

Grafika sastava tima osvježena je uzorom na emitiranje modernih medija. Naravno, početnih XI ćete i dalje vidjeti postavljen u formaciji, ali olakšali smo pregled igrača na klup, kao i forme igrača. U ligaškoj utakmici vidjet ćete i tablicu lige s istaknutim pozicijama obje momčadi kako biste dobili dodatni kontekst.

Kad utakmica započne, primijetit ćete još značajniji redizajn korisničkog sučelja za utakmicu. FM21 ponovno vraća osjećaj upravljanja s klupe i stavlja fokus samo na ključne informacije.

Tijekom najzanimljivijih trenutaka vidjet ćete da vam je veći fokus na akciji meča i dostupnim taktičkim opcijama u novom korisničkom sučelju. U donjem lijevom kutu zaslona imate mogućnost brzih promjena taktike, formacije, mentaliteta i taktičkih instrukcija s jednostavnim pristupom cijelom zaslonu taktika ako trebate detaljnije prilagodbe.

U donjem dijelu zaslona, ​​vidjet ćete svojih početnih XI s vidljivim njihovim stanjem, govorom tijela i ocjenom utakmice. Klikom na gumb “Subs” dobit ćete iste informacije za igrače na klupi, tako da možete donijeti odluku o tome koga dovesti ako razmišljate o zamjeni. Zatim se vratite na igrače na terenu klikom na gumb ‘Pitch’.

Sada je također puno lakše upravljati svakim svojim igračem pojedinačno na terenu. Klikom na bilo koju ikonu igrača pojavit će se podizbornik koji vam omogućuje da promijenite njegovu ulogu, date upute pojedinačnom igraču, ohrabrite ih ili izvadite iz igre.

Završni element tog odjeljka je izbornik “Show Me” koji preslikava informacije koje menadžer može zatražiti za prikaz tijekom meča. Iz ovog izbornika možete prikazati statistiku mečeva, statistiku igrača za obje momčadi, formaciju protivnika i, nakon što vaš analitičar (ako ga imate) uspije razraditi informacije, role koje protivnik koristi, kao i najnovije rezultate s drugih utakmica i tablicu uživo.

Vaš asistent, treneri i analitičari podataka su vam na raspolaganju i pružit će vam savjete tijekom odgovarajućih dijelova utakmice.

Ako želite manje podatkovni prikaz tijekom utakmice, samo “spustite” prikaz pomoću strelice u donjem desnom kutu.

Komentari koji se pojavljuju za događaje poput golova, žutih i crvenih kartona i zamjena ažurirani su u skladu s modernim stilom emitiranja.

Poboljšanja animacija i grafike

Korisničko sučelje igre nije jedino područje vizualnih prikaza koje je poboljšano u FM21. Došlo je do primjetnih poboljšanja i u grafici i u animacijama tijekom utakmice.

Sustav osvjetljenja u FM21 bolje predstavlja sjene u svim vremenskim uvjetima i doba dana. Da bi to bilo moguće, uvedeno je bacanje sjene na tri različite vrste svjetlosti u igri (što god to značilo). To znači da će sjene na stadionu, uključujući tribine, opremu uz teren i igrače, izgledati realnije. Ova poboljšanja osvjetljenja također su prenesena u 3D okruženja što rezultira scenama koje su puno realističnije osvijetljene i bolje odražavaju svako pojedinačno mjesto u igri.

Animacije također izgledaju osjetno bolje, posebno kada je riječ o kretanju igrača. To je zbog načina na koji je preuređeno miješanje animacija, što se, laički rečeno, događa kada igrač prelazi s jedne animacije na drugu. To bi razdoblje moglo trajati samo djelić sekunde, ali mora biti što je moguće više glatko odrađeno kako bi izgledalo prirodno.

Ranije je bilo trenutaka kada bi igrači “klizali” između animacija. S poboljšanjima u miješanju u FM21, to više neće biti slučaj jer se modeli likova sada ponašaju točno i oblikuju kako bi prešli u sljedeću animaciju na realan način.

I ambijent stadiona sada izgleda bolje. Za početak su dodali više načina razmještaja stvari uz teren. Tako ćete sada sa strane vidjeti nove tipove kamera, uključujući one na kranovima, sjedeće kamere i slično. Više je varijacija u vrsti zemunica i u igri, a na većim stadionima gdje kutovi nisu popunjeni, sada postoje nove zgrade koje ćete vidjeti u tim kutnim dijelovima.

Za one s vrhunskim grafičkim karticama dodana je podršku za HDR, a grafikaje optimizirana i za niže konfiguracije.

xG i reakcije nakon utakmice

Osim što vam je na raspolaganju više podataka i analiza prije meča, sada postoji i niz novih statistika koje možete pratiti i tijekom igre. Većinu njih će biti obrađivana u narednim tjednima, ali ovdje se želimo usredotočiti na jedan – xG ili ‘očekivani golovi’.

xG se sve više koristi posljednjih godina, ali Sports Interactive je dugo oklijevao s uvođenjem tog podataka jer su smatrali da igra još uvijek nije dovoljno razvijena za takvo što. Zbog toga su ove godine stvorili vlastiti xG sustav uz pomoć prijatelja iz SciSports kompanije koja radi s klubovima širom sporta.

Ovaj xG sustav izrađen je po mjeri FM-a te omogućuje da igra predvidi broj očekivanih golova točnije nego je to moguće u stvarnom životu. Između ostalog, ovaj model uzima u obzir udaljenost igrača koji puca od gola te kut i brzinu njegovog udarca kako bi odredio xG. Također su uzeli u obzir položaj ostalih igrača na terenu u odnosu na igrača koji puca.

Možete detaljno pogledati xG u pregledu na poluvremenu i u sažetku na kraju utakmice gdje ćete moći vidjeti xG tijekom utakmice i kako je xG svake momčadi fluktuirao tijekom igre. Također možete vidjeti xG “shot map” za obje ekipe koje pokazuju xG ocjenu svakog udarca. xG bit će uključen u analizu koju dobijete od vašeg analitičkog tima nakon utakmice.

Osim dodavanja xG podatka, sažetak utakmice proširen je tako da uključuje još više podataka bitnih u odnosu na utakmicu. Vaš će vam službenik za medije prezentirati najbolje medijske isječke neposredno nakon posljednjeg zvižduka, a vidjet ćete i reakcije obožavatelja na društvenim mrežama, kao i ažurirane ligaške tablice i konačne rezultate koji stižu s terena.

Završna riječ

U FM21 mečevi su pamtljiviji, realističniji i ispunjeniji akcijama nego ikad prije. Napravite plan od pripreme za utakmicu do početka, s više analize i uvida u podatke kako biste donijeli što bolje odluke. Sama utakmica sada uključuje broadcast elemente, novi raspored podataka i moćnu upravljačku kontrolu. Igra sada izgleda bolje nego ikad dok ugradnja novih statistika i xG dodaje dodatni sloj analitičkog uvida u učinkovitost vaše igre. Naprosto, u FM21 nećete moći čekati da dođe dan utakmice.