mitropa cup

U svom nastojanju da pružimo najbolje igračko iskustvo ljubiteljima Football Managera, ne samo u Hrvatskoj, nego svima na području nama razumljivih jezika, odlučili smo napraviti bazu za preuzimanje dodataka koji se odnose na spomenuto područje. Ovo je samo jedan od dodataka koji se odnose na lige s Ex-Yu područja. Osim toga, na našem portalu možete pronaći i druge dodatke, stvarne i fantasy, koji se odnose na područja nekadašnjih jugoslavenskih republika. Nakon nekoliko dodataka koje smo već objavili, na red došlo obnavljanje natjecanja koje je nekad postojalo. Mitropa Cup je, u ovom dodatku, europsko natjecanje četvrtog ranga namijenjeno isključivo klubovima iz država Srednje Europe.

Mitropa cup

Mitropa cup, kod nas zvan još Srednjoeuropski kup je bilo prvo međunarodno klupsko natjecanje u Europi. Preteča današnje UEFA Lige prvaka. Osnovan 1927. godine na inicijativu legendarnog Huga Meisla, tvorca austrijskog wunderteama i jednog od najvećih trenera u povijest nogometne igre. Natjecanje je prekinuto tijekom Drugog svjetskog rata, te je, uz još nekoliko kraćih prekida, održavano sve do 1992. godine. Posljednji klub koji je osvojio naslov pobjednika Mitopa kupa je Borac iz Banja Luke, a najviše trofeja (6) ima mađarski Vasas.

Format natjecanja

Format natjecanja u ovom dodatku nešto je drugačiji nego prije. Zgusnuti raspored svih europskih klubova daje malo prostora za nove utakmice za najbolje klubove. Jedna od ideja je bila da se natjecanje održava tijekom zimskih mjeseci kada većina srednjeeuropskih liga ima pauzu u natjecanju. No, ponavljam opet, većina liga ima pauzu. Ne sve. Uz to mnoge lige imaju pauze od tek tjedan ili dva što nije dovoljno da se održi ovo natjecanja. Zbog toga sam odlučio da Mitropa Cup postane četvrti rang europskih natjecanja isključivo za države iz Srednje Europe.

U natjecanju sudjeljuje 16 klubova iz 16 država. Raspoređeni su u četiri grupe po četiri kluba. Po dva kluba iz svake grupe prolaze u četvrtfinale i od tada se igra knouck-out sistem dok se ne dobije pobjednik. Četvrtfinale i polufinale se igraju na dvije utakmice (kod kuće i u gostima), a finale na jednu utakmica koja se igra na Ernst Happel Stadionu u Beču. Mitropa Cup prati kalendar natjecanja drugih europskih natjecanja. Počinje sredinom rujna, zajedno s Ligom prvaka, Europskom ligom i Konferencijskom ligom. U natjecanju sudjeluje po jedan klub iz 16 država.

Mitropa cup – Države koje sudjeluju

Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Kosovo, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švicarska

Klubovi koji sudjeluju

Raspored natjecanja dosta je zgusnut pa nije bilo lako naći format koji neće taj raspored napraviti još većim problemom. Zbog toga, natjecanje se kreira tek nakon što bude poznato kojih 96 (3×32) timova se kvalificiralo u tri najveća europska natjecanja. Nakon toga, najbolje rangirani timovi u nacionalnim ligama prošle sezone koji se nisu kvalificirali u europska natjecanja dobit će svoje mjesto u Mitropa kupu. Npr. ako je Dinamo prvak Hrvatske i nije se kvalificirao u grupnu fazu niti jednog od tri europska natjecanja, Modri će dobiti mjesto u Mitropa Cupu. Ako se Dinamo ipak kvalificirao u grupu fazu jednog od natjecanja, gleda se tko je bio drugoplasirani u HNL-u prošle sezone. I tako dok ne dođemo do prvog tima koji se sudjeluje u nekom od eruopskih natjecanja. Taj tim će dobiti mjesto u Mitropa Cupu.

Takva je situacija sa 14 od 16 uključenih država. Iznimke su Italija i Njemačka. Tijekom testiranja sam došao do zaključka da u većini slučajeva timovi iz tih država dođu do titule ako se klubovi kvalificiraju na isti način kao i za ostale države. Zbog toga iz tih država u natjecanje ulazi nasumični tim iz Serie B i Druge Bundeslige. Druga ideja je da iz natjecanja isključim klubove iz Italije i Njemačke te uključim klubove iz Albanije i Bugarske koji bi se kvalificirali po modelu ostalih 14 država. Na našem forumu možete izraziti svoje mišljenje koje od te dvije opcije biste preferirali.

Kako instalirati dodatak?

Nakon što preuzmete dodatak, kopirajte ga u folder:
My Documents/Sports Interactive/Football Manager 2022/editor data

Recite nam svoja iskustva

Na kraju vas pozivamo da nam se pridružite na društvenim mrežama te s nama podijelite vaše uspjehe s hrvatskim niželigaškim klubovina. Javite nam se na forum, Facebook, Instagram, ili Twitter te nam pošaljite vaše rezultate. Rado ćemo to podijeliti na našim profilima.