liga 16

Igor Štimac dobio je otkaz u Indiji te se vraća u hrvatski nogomet. Postavljen je na vrh radne skupine za reorganizaciju klupskog nogometa. Rezultat je, naravno – vraća se Liga 16.

Prethodno opisana situacija, na razočaranje mnogih, ipak se neće dogoditi. Barem ne u zbilji.

No to ne znači da takav scenarij ne možemo rekreirati u Football Manageru.

Što donosi dodatak “HNL – Liga 16”?

HNL – Liga 16 dodatak donosi promjene u sustavu natjecanja hrvatskog klupskog nogometa. Sve te promjene se temelje na fantasy principu, preslikavajući HNL koji je sadržavao 16 klubova od sezone 2009/10 do sezone 2011/12.

Drugi i treći rang (1. NL i 2. NL) napravljeni su u potpunosti na fantasy način. U drugom rangu tako sudjeluje 20 klubova, a u trećem 24 kluba. Četvrti rang sadrži pet liga (Sjever, Centar, Istok, Zapad, Jug), a svaka od tih 5 liga sadrži po 16 klubova.

Ovaj dodatak sadrži povratak još jednog, još legendarnijeg natjecanja. To je, naravno, Dvoransko prvenstvo. U tom natjecanju sudjeluje svih 16 klubova prvog ranga, a utakmice se igraju tijekom zimske “pauze”. To znači da ćete tijekom cijele sezone imati popunjen kalendar.

Kup i superkup

U Hrvatskom nogometnom kupu natječe se 512 klubova. I svi u natjecanje kreću u prvom kolu. Natjecanje se sadrži od devet rundi (od prvog kola do finala), sve runde se igraju na jednu utakmicu, a finale se igra na neutralnom stadionu. Ne postoje restrikcije po pitanju ždrijeba, pa je tako moguće da se Dinamo i Hajduk susretnu već u prvom kolu.

Superkup donosi još jednu zanimljivu i, među nogometnim sanjarima, vrlo traženu značajku. Aktualni osvajač HNL-a i pobjednik kupa (ili drugoplasirani u prvenstvu) sastaju se svake godine na početku sezone na neutralnoj lokaciji izvan Hrvatske. Tako su za domaćine superkupa izabrane države gdje postoji velik broj Hrvata – Njemačka, Australija, SAD, Čile, Austrija, Kanada, Švicarska i Argentina.

Povratak B timova

Za sve klubove u prva dva ranga, te neke klubove u trećeg rangu, dodani su B timovi.

B timovi četiri najveća hrvatska kluba našli su svoje mjesto u Prvoj NL, a šest B timova je smješteno u Drugu NL. Ostali B timovi su raspoređeni po nižim ligama. Također, ovi timovi ne sudjeluju u Hrvatskom kupu.

Liga 16 – rekapitulacija

 • Rang 1: HNL (16 klubova)
 • Rang 2: Prva NL (20 klubova)
 • Rang 3: Druga NL (24 kluba)
 • Rang 4: Treća NL (5×16 klubova)
 • Hrvatski kup (512 klubova)
 • Hrvatski Superkup
 • Dvoransko prvenstvo
 • B timovi

Podržite naš rad

Ako vam se sviđa naš rad, razmislite o tome da nas podržite i financijski. Ovo nije jedini dodatak u našoj izvedbi, a u budućnosti planiramo još toga. Zbog toga smo otvorili Patreon za sve one koji nas žele podržati. Najbolje od Cro-Managera tek slijedi.

patreon podrška

Ako, pak, niste u mogućnosti podržati nas financijski, pozivamo vas da provjerite naš YouTube kanal. Pretplata na kanal te gledanje i komentiranje videa također pomažu, a mi vam obećavamo da vas nećemo razočarati sadržajem.

Download – Liga 16

Prije nego preuzmete dodatak, želimo vas podsjetiti da je on vlasništvo kreatora samog dodatka. Stoga vas molimo da ne kopirate dodatak te ga ne uploadate na druge servise. Slobodni ste podijeliti postojeći link za download i/ili link ovog članka na Cro-Manager portalu.

download - hnl liga 16

Kako instalirati dodatak

 1. Preuzmite dodatak
 2. Raspakirajte dodatak i premjestite ga u mapu \Documents\Sports Interactive\Football Manager 2024\editor data
 3. Pokrenite Football Manager i kreirajte novu karijeru
 4. Pri odabiru dodataka koje želite koristiti, pobrinite se da se ovaj dodatak uključen
 5. Zatim kliknite na Advanced Settings
 6. Nakon što ste odabrali države i lige, možete dovršiti postupak kreiranja karijere

Grafika (grbovi, slike igrača, dresovi) nije uključena u ovaj dodatak. Grafiku možete preuzeti odvojeno.

Podijelite vaša iskustva

Javite nam se na društvenim mrežama (FacebookInstagramTwitter) ili putem Discorda s vašim uspjesima dok koristite naš dodatak. Tako nam možete pomoći izgraditi još veću FM zajednicu jer ćemo vaše najzanimljivije uspjehe podijeliti na našim društvenim mrežama.

Također, javite nam se i ako uočite neke nedostatke u našem dodatku.

liga 16
liga 16 - kup