Uloga lažne devetke u današnjem nogometu

Started by Blade93, 06.09.2011, 19:11:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 72 Guests are viewing this topic.

Blade93

Lažna devetka - Lionel Messi

Već 3 godine i nešto sitno glavni razlog uspjeha te današnje Barcelone o kojoj svi pričaju je grupa igrača kao što su: Xavi, Iniesta, Puyol, Pique, Messi.

Poznat po svom nepredvidljivom driblingu i kreativnosti, Messi je trenutno najbolji svjetski igrač.
Guardiola je shvatio da Messi najbolje partije na terenu pruža kad mu je dodjeljena "slobodna uloga" tj. kada se može kretati gdje poželi, i u međuvremenu stvarati/otvarati prostor za druge igrače. Najvažnije od svega je što opasnost prijeti sa bilo kojeg dijela terena, to je upravo ono što je Messijeva uloga u sustavu Barcelone.

U FM-u je vrlo teško partije ovog Argentinca prenijeti baš onako kao što on to i radi, ali nije nemoguće, u što ćete se uvjeriti u sljedećim redovima.

Ovdje je prikazana momčad Barcelone kad je u posjedu, posebno je označen Messi. Točno se vidi koliko prostora i opcija ima, na njemu je da odluči što je najbolje u tom trenutku za tim.

Messi traži loptu i dobija je od Inieste.Sad je na njemu je da radi s njom što najbolje zna, trči okomito velikom brzinom na gol. Štoper je izišao na njega, i tu se stvara dodatni prostor koji Messi mora upotrijebiti. Opcije su sljedeće: Proći igrača i sjuriti se na gol, dati loptu na lijevo krilo (Villa) ili proigrati Pedra u prostor.

Na slici se vidi da je Messi odlučio proći igrača. Omogućen mu je prazan prostor i dovoljno vremena da se sjuri prema Kamenom, koji nekim čudom odlično brani. Ali to je najmanje bitno.

PI

Izgleda čudno u najmanju ruku? Messi je postavljen defanzivno, šta je ovo!?
Slika točno to pokazuje, ali tako se neće ponašati na terenu. To mu daje priliku da se vraća dublje i stvara prostor za svoje suigrače, odnosno kombinatoriku sa veznim igračima. Ostale postavke nema smisla objašnjavati, jer je poznato šta je Messi sposoban s loptom u nogama.

Toliko od mene, uživajte.

Dial Square

Bravo , odlično odrađeno i predstavljeno!

danny

Creep

Jako lijepo napisano i predstavljeno.
Bravo :)

john_doe

Slažem se s komentarima, dobar tekst, jesi probao i ovu zadnju novotariju Guardiole sa igračem tipa Fabregas na AMCu, vjerojatno kao inside forward koji, ulazi u pokotinu koja se stvara ispraćanjem Messija od stopera, čini mi se dosta jednostavno i efektno.
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Magister ludi

Vrlo lijepo predstavljeno. Ovo i je Messijeva uloga, naravno nije jedina opcija lazne devetke koja se nudi u svijetu, ali je vjerovatno najbolje automatizovana od svih.
Rooney u Unitedu, Tevez u Cityju, Totti svojevremeno u Romi u doba Spalletija, sve su to lazne devetke, svaka na svoj nacin se razlikuje od drugih, mada je cilj uvijek isti.
Jos jednom, svaka cast.
Ako nadjem vremena mozda i ja u par recenica objasnim kako funkcionise lazna devetka u ekipi Uniteda, sinoc sam stavio SS postavki, nadam se da neces uzeti za zlo ako to uradim u ovoj temi, nema potrebe da otvaram novu radi iste stvari.

Blade93

Quote from: john_doe on 06.09.2011, 21:06:52
Slažem se s komentarima, dobar tekst, jesi probao i ovu zadnju novotariju Guardiole sa igračem tipa Fabregas na AMCu, vjerojatno kao inside forward koji, ulazi u pokotinu koja se stvara ispraćanjem Messija od stopera, čini mi se dosta jednostavno i efektno.

Nisam, ne bavim se Barcelonom. Ovo sam samo objasnio dosadašnju Messijevu ulogu. Inače ne pratim Barcelonu, niti sam njihov fan.

@Magister

Slobodno, zato sam i otvorio temu.

carli

odlično predtsavljena uloga lažne devetke,sve pohvale za tekst  ;)
Quote from: Mr. Football on 02.12.2014, 23:06:09

eo uzeo Cordobu, a s Barcelonom bi ispo iz lige jebem ti pasa ciganina

freddy adu

Je li bitna formacija za ulogu lažne devetke? Mogu li ja sa 4-4-2 formacijom imati takvog igrača i kakvu rolu dodijeliti kolegi mu iz napada?

Eric Cartman

Možeš. Rooney u Man Utd-u igra tu rolu. Ne znam, ali čini mi se da je Magistar_Ludi postavil SS sa njegovim instrukcijama. Uglavnom trequartista.
Mada se često spominje da se i sa deep-lying forward support može dobiti slična uloga...
Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our minds!

Fićo

Igram s Milanom taktiku 4-1-2-3, što otprilike izgleda ovako (kad je Ibra ozlijeđen).

----------Robinho------Cassano------Pato------------
-----------------------------------------------------
--------------Ninis------------Hargreaves------------
----------------------Pirlo---------------------------
-Taiwo-------Silva-----------Hummels------Bosingwa-
-----------------------------------------------------
----------------------Abbiati------------------------

Robinho mi je Deep lying forward - support, Cassano Advanced forward - attack, a Pato - poacher, ali zanima me jel bih ja to mogao kako prilagoditi da jedan od njih dobije ulogu lažne devetke jer mi se čini da bih tako još lakše stvarao višak u napadu, pa da čujem mišljenje stručnjaka ;)

freddy adu

Stavi Cassana za Trequartistu, njemu ta rola najbolje odgovara. Probaj kopirati PI koji je Unique postavio za Messija. :)

Magister ludi

Quote from: freddy adu on 08.09.2011, 12:08:49
Je li bitna formacija za ulogu lažne devetke? Mogu li ja sa 4-4-2 formacijom imati takvog igrača i kakvu rolu dodijeliti kolegi mu iz napada?

Formacija uopste nije bitna. Bitno je jedino da sto vise igraca iskoristava rupu u protivnickom timu nastalu igrom trequartiste.

Mozes.
Imas mislim u temi Analiza taktickih zamisli negdje Rooneyev SS sa tom ulogom u 4-4-2 formaciji. Otprilike to je Rooneyeva uloga, ti ju mozes prilagoditi svome igracu. Za kolegu u napadu je najbolja uloga ili poacher ili advanced forward.
Chicharito je npr. u partnerstvu sa Rooneyem imao 34 gola u 43 nastupa u prvoj sezoni, igrao je poachera.

Quote from: BadBlueTribe on 08.09.2011, 13:31:53
...ali zanima me jel bih ja to mogao kako prilagoditi da jedan od njih dobije ulogu lažne devetke jer mi se čini da bih tako još lakše stvarao višak u napadu, pa da čujem mišljenje stručnjaka ;)

Ja sam trequartistu isprobavao i sa trojicom napadaca, obicno bih ovom srednjem dodjeljivao tu ulogu sa defanzinvijim mentalitetom i onda bi to vrlo cesto prelazilo u 4-1-2-1-2 s tim da bi trequartista okupirao jednog odbrambenog igraca plus eventualno zadnjeg veznog. Od ovih igraca najbolje bi bilo tu drzati ili Robinha ili Cassana. Ostalu dvojicu napadaca mozes sloziti kako hoces, jedino je bitno da ne zatvaraju prostor namjenjen igri trequartiste.

villa7

odlično si ovo predstavio,svaka čast na trudu  :&
Ubio si Dinamov ponos, ukaljao mu sveto ime, sad imaš pune džepove, a prazne tribine.

icov

ja takodjer koristim u sejvu sa Dinamom tu lažnu devetku, kod mene je to Andrej Kramarić i prilično mu dobro ide

john_doe

Naišao sam na jedan tekst pomalo star istina, ali odlična analize te false nine pozicije u nogometu... autor je Jonathan Wilson, dio njegove knjige Inverting the Piramid je uključena i u tactical theorems, nekakav priručnik za fm, svim ljubiteljima taktičkih tekstova preporuka i ostale tekstove.

http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2009/oct/27/the-question-false-nines-jonathan-wilson
“Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple.” Bill Shankly

Link

Magister ludi

Procitao sam ne tako davno citavu knjigu Inverting the Piramid  i zaista ima finih analiza, mada su vecinom njegovi tekstovi kao kisa oko Kragujevca, ipak za pocetnike sasvim je OK.

Joki

Bravo, odličan tekst. Lijepo je da i taktičari nešto naprave. :D  :&

Magister ludi

Ponovo sam se bavio ovom temom i naletio na jedan vrlo zanimljiv primjer.

Naime, radi se o:

Misterij njegovih dobrih igara nakon oporavka od hroničnih povreda leži vjerovatno u njegovoj novoj ulozi koju mu je Wenger dodijelo nakon silnih saga oko odlazaka kvalitetnih igrača poput Fabregasa, Nasrija, Clichyja.

Napokon je RVP najvažniji igrač Arsenala, u prošlosti njegova je kvaliteta jako često dovođena u pitanje, ipak, sada je jedan od najboljih svjetskih strijelaca.

Struktura Arsenalove svlačionice sada dozvoljava RVP igru na ovoj poziciji, dva brza krila (Gervinho, Walcott) iskorištavaju stvoreni prostor, dok sredina bez zvučnih imena odvlači taman toliko pažnje da od RVP napravi senzaciju.

Da ne bi sve ostalo na riječima evo i par primjera (u sistemu 4-2-3-1, sistem 4-5-1 se ne razlikuje mnogo, čak je možda privlačniji uzimajući u obzir Arsenalove probleme sa odbranom):

Situacija 1: RVP okružen trojicom igrača ne predstavlja direktnu opasnost, ipak to ostavlja višak Arsenalu negdje drugdje na terenu.

Situacija 2: Vezni igrač Fulhama zabrinut je prostorom koji Ramsey ima na raspolaganju i kreće u zatvaranje. Odluka koja RVP ostavlja samog između linija sa mnogo vremena i prostora za manevar.

Situacija 3: Ramsey upućuje loptu ka usamljenom RVP koji ima dosta vremena za pravu odluku o nastavku akcije. Pravovremeno uočava utrčavanje Walcotta sa krila iza svog čuvara i šalje mu loptu u prostor.

Situacija 4: Mat pozicija u kojoj Walcott istrčava 1 na 1 sa golmanom i lako posprema loptu iza njegovih leđa.

Na kraju njegov player role:

Zaključak:

Još jedna analiza lažne devetke u modernom nogometu. RVP, iznenađujuće dobar u toj ulozi, nešto visočije postavljen na terenu, sekundarni playmaker kojem je glavna zadaća da od svojih krilnih napadača izvuče maksimum zbunjujući protivničku odbranu i učestvujući u građenju rezultata svog tima.

Pošto sam primjetio da je mnogo fanova Arsenala na forumu, ovo je jedan mali poklon od mene.  :)

hrki

što mislite kako bi tevezu odgovarala ova uloga, nešto kao messi i to

edit:moram priznat da nije loše, u prvoj utakmici 3 KOMADA i igrač utakmice.to je to,nadam se da sam našao pravo mjesto za njega  ;)

mysthios63

Evo da opet malo pokrenem ovu temu :D
Znači igram sa Ajaxom i sjetih se kako su oni također momčad koja preferira (ili je preferirala u zlatno doba) "totalni nogomet" pa sam odlučio kako bh mogao i lažnu devetku ubaciti u sastav.
Moje pitanje kao prvo je ima li ova taktika potencijala da se bez previše mjenjanja postavki samo ovaj najistureniji napadač preštela na traquertistu i da mu se malo naštelaju postavke, znači da se stalo ne mijenja previše.

Vjerujem da bi se ova dvojica dobro snašla u toj ulozi

Magister ludi

Trebalo bi. Možda čak i na DLF-a, ako ti je napadač više napadač nego playmaker. Probaj dodati još malo slobode (more expressive), trebalo bi još više pomoći. 

Edit: Skloni pass to feet.

mysthios63

De Jongu je primarna pozicija AMC pa vjerujem da bi se odlično snašao na Traquertisti dok bi Islanđanina mogli na DLF staviti kada bude igrao hmm

Magister ludi