Budući da nam je napokon došlo ljeto (možda ne kalendarski već lijepo vrijeme), barem meni u Dalmaciji, odlučio sam se na posljednji ozbiljni save na ovom FM serijalu. A mislim da nema boljeg mjesta za rashladiti se od ovih vrućina od sjevera Europe, točnije Švedske. Neću previše duljiti kod ovog uvodnog reporta, krenut ćemo odmah na konkretne detalje. Klub koji sam odabrao je IFK Norrkoping.

Zašto baš taj klub? Prvi razlog jest taj da sam želio izbjeći LLM, jer mi je te patnje dosta za ovaj serijal, nakon što sam svoj lokalni klub uveo u grupe Europa Lige. Zato sam izabrao klub koji ima dobre temelje, ali ipak mu nije MP prvo mjesto. Drugo, Norrkoping je po broju naslova prvaka na diobi drugog mjesta sa Goteborgom. Oba kluba imaju 13 titula, dok je na vrhu uvjerljivi Malmo sa 23 naslova. Treće, imaju jako dobar stadion sa kapacitetom od preko 17 tisuća mjesta. Kao što rekoh, jako dobri temelji za uspješnu karijeru.

Skandinavski klupski nogomet je poznat po tome što se sezone igraju tokom jedne kalendarske godine, za razliku od ostatka kontinenta. Konkretno, u Švedskoj natjecateljska sezona kreće koncem veljače kada je na rasporedu Kup. Zato ću na početku svake sezone pokazati samo utakmice kupa, dok će prvi dio ligaške sezone biti prikazan u drugom reportu, od 3 koliko će svaka sezona sadržavati. Što se tiče ovogodišnjeg Kupa, bili smo smješteni u skupinu 2. Inače, postoji 8 skupina, a samo pobjednici idu dalje. Mi smo svoju skupinu osvojili u zadnjem kolu. Nakon što smo u prvom kolu ostvarili uvjerljivu pobjedu na gostovanju kod Hammarbyja, imali smo priliku u drugom kolu osigurati prvo mjesto. Ipak, odigrali smo slabu utakmicu protiv Hackena, pa su gosti sasvim zasluženo odnjeli bod. Prolazak skupine osiguravamo tako u trećem kolu, uvjerljivom domaćom pobjedom protiv Goteborga.

Sveska cupen

Ždrijeb nas tada nije pomazio, odmah u četvrtfinalu izvlačimo Malmo. Domaćinstvo mi je pružilo nadu da ih možemo izbacitit, ali sam znao da će biti jako teško. Iako smo imali statističku premoć, bila je to naša jako nervozna utakmica sa puno startova i kartona. Poništen nam je gol par minuta prije kraja zbog zaleđa, a kada pobjednika nismo dobili ni u produžecima, otišlo se na penale. Tamo Malmo zabija svih svojih 5, mi promašujemo jedan i ispadamo. Uprava je očekivala minimalno polufinale, te je jednim dijelom razočarana zbog ispadanja, ali potrudit ćemo se to popraviti u prvenstvu.

Financije i transfere, kao i sve ostale stvari poput nadogradnje terena za trening i terena za juniore, pronalaska novih filijala i slično ću prikazivati u ovoj rubrici. Pokrenuo sam postupak za pronalaskom kluba u kojeg ću slati igrače na posudbu, kako bi se bolje razvijali. Nadam se da će to biti klub iz druge švedske lige, no vidjet ćemo. Također, uveo sam sebi pravilo što se tiče ulaznih transfera. Kupovat ću samo igrače nordijskih zemalja, a to su Švedska, Norveška, Finska, Danska i Island.

Za kraj da spomenem samo jednog novog igrača, lijevi bek iz Elfsborga koji je na rate plaćen nešto više od milijun eura. Hitno mi je trebao novi lijevi bek, a imao sam nešto novca za potrošiti. Cijena jest malo prevelika, ali radi se o U21 reprezentativcu Švedske koji dolazi iz ligaškog konkurenta, pa me cijena ne čudi. No nema veze, neću škrtariti.

I to bi bilo to za ovaj prvi kratki report. Upoznali smo se sa klubom i ligom, ispali iz kupa i vidjeli transfere. Sada slijedi liga, a mi se čujemo na ljetnoj stanci za presjek prvog dijela sezone!


Avatar

editor