Krećemo ispočetka. Lani sam igrao malo sa Bilbaom, odigrao sezonu i pol, a onda prestao zbog zgusnutog rasporeda. Zato ove godine idemo u nešto drugačijem formatu. Znam da dosta ljudi u ovakvim reportima tekst ne čita, već samo gledaju SS-ove, pa ću se ja tome prilagoditi. O svakoj stavci (Liga, Kup, Liga Prvaka, Youth Intake i ostalo) ću reći po par najvažnijih rečenica, a ostalo ćete sami vidjeti iz SS-ova. Reporti također neće biti isti kao lani. Umjesto 2 reporta po sezoni, izbacivati ću reporte svaki ili svaka dva mjeseca, ovisno o broju utakmica tijekom jednog mjeseca. Za početak, prije samog kreiranja sejva, ide par općenitih informacija o klubu i mojim ciljevima.

Athletic Bilbao – Cantera

Athletic Club Bilbao je španjolski nogometni klub iz grada Bilbaa u pokrajini Baskiji. Klub je osnovan 1898. godine. Klub nikada nije ispao iz španjolske La Lige od njezina osnutka 1928. godine i time je uz bok velikanima kao što su Real Madrid ili F.C. Barcelona. Klub je jedan od najtrofejnijih u Španjolskoj; osam je puta bio prvak La Lige, a 24 puta pobjednik kupa. Osvojili su još i Superkup 1985. godine te igrali finale Kupa UEFA 1977. godine

Od samih početaka kluba vođeni su krilaticom Con cantera y afición, no hace falta importación tj. S domaćim igračima i navijačima nema potrebe za strancima. Tako cantera postaje službeni stav vodstva kluba iz Bilbaa, ali i ostalih baskijskih klubova tog doba kao što su CD AlavesReal UnionArenas Club de Getxo i Real Sociedad. Tih pet timova bili su među deset osnivača španjolske La Lige. Do danas je jedino Athletic ostao vjeran ovom stavu tako da u klubu mogu igrati samo igrači rođeni u Baskiji i/ili oni čiji su bliski preci baskijskoga podrijetla. Ipak su to pravilo ponešto ublažili u osamdesetim godinama 20. stoljeća kada je dopušteno da u klubu igraju igrači koji su nogometno odrastali u Baskiji.

Ciljevi

Opći ciljevi:

  • imati najbolju omladinsku školu u Španjolskoj
  • zapošljavati najbolje trenere u Španjolskoj
  • svake godine proizvoditi mlade talente koji će konkurirati za prvi sastav

Rezultatski ciljevi:

  • u prvoj sezoni pokušati izboriti nastup u Europskoj Ligi ili Ligi Prvaka
  • u narednim sezonama biti stalni sudionik europskih natjecanja
  • kroz 5 sezona pokušati osvojiti naslov prvaka Španjolske
  • rezultatski napredak B ekipe

Što se tiče ciljeva, za ovaj sejv će puno važniji biti opći ciljevi od rezultatskih. Budući da smo jako limitiranih što se tiče transfera, većina novca će se ulagati u razvoj omladinskog pogona te u nove, bolje i stručnije trenere, kao i u terene za trening. Toliko od mene za sada. Slijedeći report bi trebao biti o Club Visionu, očkivanjima uprave, taktici i eventualnim transferima, ako ih bude. Aupa Athletic!


Avatar

editor