match-ai

Za Football Manager 2023, jedan od glavnih fokusa kada je Match AI u pitanju bio je preispitati logiku koja pokreće AI managere, čime su postali inteligentniji i pametniji nego ikad prije. Promjene znače da će se vaši protivnici prilagoditi promjenjivoj prirodi utakmice s inteligentnijim taktičkim prilagodbama kako bi vas i vaš tim držali na oprezu.

Postoji i mnogo promjena u umjetnoj inteligenciji koja utječe na odluke koje igrači donose na temelju svojih atributa. Sve su te odluke još jednom provjerene od strane Match AI tima.

Poboljšanja AI managera

“Ispod haube” je razvijen novi model za AI managere. To ih oprema znanjem potrebnim za procjenu svakog aspekta utakmice. To će omogućiti više taktičkih bitaka s vama kao njihovim protivnicima.

To znači da će AI menageri sada biti otvoreniji za promjene i da će reagirati realističnije kada igraju protiv ekipe koja je u formi. U utakmici za naslov, ključnoj utakmici za kup ili u borbi za ispadanje, vjerojatnije je da će AI menageri bolje reagirati na svaku promjenu.

fm23-preordernow

Promjene također uključuju način na koji AI manageri biraju formacije, ali i specifične role za igrače. Još važnije, pametniji su u tome kako procjenjuju ravnotežu svoje ekipe.

Ove promjene pružaju mogućnost da se stil svakog managera bolje odražava u igri. Sve to na temelju njegovih atributa u igri.

Odluke igrača

Došlo je do značajnog broja ažuriranja AI-ja za odlučivanje igrača i Match Engine AI-ja.

Vratari sada imaju mogućnost K-Block obrana* i spread obrana. Sada, u situacijama jedan na jedan, vratari mogu učinkovitije koristiti svoje sposobnosti.

* K-Block obrana – kada vratar spušta jedno koljeno na tlo kako bi spriječio udarac da im prođe kroz noge

match AI - spread save

U obrani je poboljšana sposobnost igrača da izvrše uspješno uklizavanje, čitanja presijecanja lopte i primjene stražnjeg/bočnog pritiska na protivnike. Uz općenito poboljšanje stajanja momčadi na terenu, također je poboljšano i obrambeno pozicioniranje. Na primjer, wing backovi (u formaciji s pet igrača u obrani) će nastojati agresivnije vršiti pressing. Osim toga, postoje i poboljšanja u pozicioniranju zadnje linije s četiri igrača.

Igrači će na FM23 imati realističnije prve dodire s loptom (first touch) u pokušaju da drže loptu pod savršenom kontrolom. Na primjer, lopta se može dobiti ili odskočiti u zrak nakon igračeva dodira. Prvi dodir će općenito prenijeti više momentuma na loptu nakon dodavanja – čineći da sama utakmica izgleda i djeluje realističnije.

match AI - first touch

Također su dodane različite odluke koje će igrači donijeti na temelju tih prvih dodira. To uključuje više prilika za kontrolu lopte u zraku i njeno bolje spuštanje ili čak primirenje lopte prsima u pripremi za volej udarac.

match AI

Također postoje poboljšanja u završnici. Igrači će sada vjerojatnije pucati u kuteve gola te moguće uzeti pribran dodir prije udarca.

Poboljšali su i nekoliko uloga igrača i način na koji se oni pozicioniraju na terenu. Na primjer, uloga krila sada je bolja u dosljednom pružanju širine napada. U veznom redu, napravljena su podešavanja za neke role. Naime, Mezzala, Advanced Playmaker i Central Midfielders role na Attack duty će se pozicionirati nešto bliže protivničkom golu u half-spaceu tijekom izgradnje igre u određenim formacijama, kao što je 4-3-3.

Također postoje promjene koje se odnose na ravnotežu između obrambenog i napadačkog mentaliteta. Na primjer, igrači mogu biti manje dosljedni u vraćanju u obranu nakon što su se fizički istrošili u napadačkoj trećini, ovisno o njihovim atributima. To bi, u kombinaciji s obrambenim poboljšanjima, trebalo dovesti do toga da defenzivni stil nogometa i igra na kontre budu održiviji nego ikad.

Poboljšanja animacija

Nakon uvođenja novog animation enginea na FM22, podignuta je razina animacija na novu razinu. Uključivanjem inverzne kinematike (IK) u engine i sustave reprodukcije poboljšana je kvaliteta animacija, način na koji se reproduciraju i nadovezuju jedna s drugom. To je pomoglo da se dodatno iskorijeni “klizanje” i “podrhtavanje” stopala igrača. Prelazak na IK omogućio je da se poboljša način na koji se pohranjuje animacije, što pomaže da se bolje komprimiraju animacije i optimizira engine.

fm23-preordernow

Ova poboljšanja bit će vidljiva na cijelom terenu s brojim promjenama animacija. To uključuje način na koji se vratari rade pokrete, uklizavanja igrača, kontrolu lopte na sredini terena, dribling i završnicu za napadače te promjene načina na koji se mreže gola animiraju kada se postigne gol.

Poboljšanja sustava za blendanje animacije također su stvorila bolju vezu između guranja i povlačenja igrača. To je dovelo do manje situacija u kojima je dosuđen jedanaesterac, a da u 3D prikazu događaja nikakav kontakt nije vidljiv.

Jezik i Team Instructions

Svake godine Sports Interactive pregledava instrukcije kako bi bili sigurni da se razvijaju u skladu s modernom igrom. Do toga dolaze uz razgovore s ljudima u nogometu i oslanjanje na njihovu stručnost pri donošenju odluka. Za FM23, najveća promjena se tiče uputa za igru izvan posjeda.

Promijenjene su upute za opciju Line of Engagement kako bi bolje odražavale način na koji treneri prenose informacije svojim igračima. Prethodno je uputa imala opcije poput Higher i Much Higher na što su pak utjecali mentalitet i položaj obrambene linija vašeg tima. Zbog toga je bilo teško točno znati koji će točan rezultat te upute biti. Sada su upute jednostavnije – Low Block, Mid Block i High Press. Kao rezultat toga, ovo vam daje bolje razumijevanje oblika vašeg tima, istovremeno odražavajući taktičke odabire iz stvarnog života.

Obnovljena je opcija Offside Trap na temelju istraživanja trenutnih sustava i toga koliko je pravilo offsidea evoluiralo. Umjesto toga, na raspolaganju će vam biti dvije nove upute: Hold the Line i Drop Off. Sve obrambene linije će se s vremena na vrijeme spustiti ili podignuti, ali ova će uputa utjecati na situacije u kojima treba brzo reagirati – želite li da vaš tim agresivno održi svoju strukturu ili ste zadovoljni time da prepuste prostor ispred kako bi obranili prostor iza?

match AI

Širina u obrani također je zamijenjena s četiri nove upute. Sve će vam to pomoći da bolje postavite svoju obrambenu strukturu u različitim zonama terena. Izvan vaše vlastite obrambene trećine, sada imate upute da kažete svom timu da postavi zamku za presing u širokim ili u središnjim područjima što utječe na način na koji se vaš tim pozicionira i vrši presing prilikom obrane. To se može koristiti kao pokušaj usmjeravanja protivnika u područje po vašem izboru. Prethodno se Defensive Width opcija temeljila na zaustavljanju ili dopuštanju centaršuteva. Sada je to uklonjeno i predstavljeno kao posebna upute. Možete postaviti svoje igrače da igraju usko i brane centaršut ili zatražiti od svojih bekova da zaustave ubačaj pod cijenu ostavljanja prostora u sredini obrane.

Nove taktičke instrukcije za FM23 pomoći će onima koji žele igrati defenzivnim stilom nogometa. Obraćajući pozornost na obrambene mehanizme i instrukcije u igri, stvoren je Match Engine koji bolje odražava stvarni nogomet.

Sports Interactive je najavio da će u sljedećim danima biti otkriveno još novosti koje dolaze u FM23. Bit će dosta novih stvari kada su i pitanju podaci i analitika, a jedna od novosti je i uvođenje xA (očekivane asistencije) metrike.